'Mijn favoriete doelgroep? Kinderen!'

Een Steekje Los? bestaat alweer 10 jaar. In al die tijd zijn er heel veel leuke, inspirerende, verrassende en boeiende mensen betrokken geraakt bij dit eigenwijze spel. In deze serie interviews lees je hun verhaal. In deze eerste aflevering: Astrid Elferink.

 

Astrid is actief bij De Bagagedrager als spelleider en vrijwilligerscoördinator. Velen van jullie zullen haar dan ook al (een beetje) kennen. Misschien heb je het spel gespeeld met Astrid als spelleider of heb je per e-mail contact met haar gehad. In het rijtje van betrokkenen bij het tienjarig bestaan van Eigenwijs Spel mag Astrid dan ook zeker niet ontbreken! In dit artikel leer je Astrid nog beter kennen!

 

Duizendpoot

 

Sinds Astrid in oktober 2017 hielp met het testen van de handleidingen voor de StigmaTools is zij verbonden aan De Bagagedrager. Velen zullen haar kennen: de vrolijke, gedreven en actieve Astrid. Inmiddels is zij naast gespreksleider en vrijwilligerscoördinator ook spelleiderstrainer. Vóór en achter de schermen is zij de steun en toeverlaat van Ellen.

Ook maakte Astrid deel uit van de projectgroep ‘Is dat RAAR?’, was zij verbonden aan het project ‘De Boer op in Bronckhorst’ en testte zij uitbreidingssets. Eén daarvan is de set PTSS, die zij trouwens ook hielp vormgeven en coördineren. Kortom, je kunt Astrid van heel veel dingen kennen!

10 jaar steekje los
astrid
hilde astrid ellen

Favoriet, of toch niet!?

 

Astrid vertelt: “Ik ben fan van ‘Label erop los’ uit de koffer van StigmaTools. Een tool over stigma, zelfstigma en kwaliteiten die écht werkt! Zelf werk ik vaak met de uitbreidingssets Stigma, Verslaving, Eetstoornissen, Lichamelijk chronisch ziek en Zelfregie. Maar de meest favoriete? Ik kan gewoon niet kiezen!”

“Wat ik wél kan kiezen is mijn favoriete doelgroep: kinderen! Stiekem vind ik Is dat RAAR? eigenlijk het leukste. Dat komt omdat ik zo graag wil dat kinderen al op jonge leeftijd leren praten over hun gevoelens.”

 

Onverwachte locaties

 

Astrid is als spelleider bij heel veel verschillende activiteiten betrokken. “Ik zet de verschillende spellen en werkvormen onder meer in tijdens voorlichtingsbijeenkomsten, spelleiderstrainingen in Nederland en België, en tijdens de leergang Ervaringsdeskundigheid voor professionele zorg- en dienstverlening. Het blijft bijzonder dat de trainingen en workshops elke keer weer verrassend en mooi zijn.”

“Op een festival als Appelpop, de Naoberdagen of op de antiek- en curiosabeurs sta ik ook graag met Een Steekje Los?. Dat zijn locaties waar mensen ons niet zo snel verwachten. Daar ontstaan spontaan de mooiste gesprekken, heb ik gemerkt.”

Je merkt dat er nog genoeg te doen is binnen de gezondheidszorg. Open over je eigen ervaringen praten helpt daarbij. Ik stel mij daarom meestal voor aan de hand van de kaart met de tekst ‘Stigmatisering staat herstel in de weg’ waarmee ik meteen laat zien dat praten kan bijdragen aan verbetering op meerdere vlakken.“

De eerste keer op pad

 

“Mijn leukste ervaring?” Een aanstekelijke lach volgt. “Mijn allereerste! Ik was op weg naar de medewerkersdagen van het Leger des Heils. In de trein zat ik nog eens de handleiding te lezen van het spel Een Steekje Los? Ik had het spel nog nooit begeleid als spelleider en dat vond ik best spannend.”

“De eerste persoon die de ruimte binnen kwam bleek de man van een vriendin. Oef, dát voelde kwetsbaar! Hij kwam met vijf andere mannelijke collega’s bij mij aan tafel zitten. Direct popte mijn (voor-)oordeel op: ‘HELP, mannen, dat wordt pittig om openheid te creëren.’ Niets bleek minder waar. Gaaf om dat te ervaren!”

Tip van Astrid:

“Ga het ervaren! Het is geen gewoon spelletje. Je wereld verandert door het spelen van het spel.”

astrid
is dat raar
label erop los
Op de hoogte blijven van Eigenwijs nieuws?

Wil je niks missen? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.