'Ik deel graag met anderen'

Een Steekje Los? bestaat alweer 10 jaar. In al die tijd zijn er heel veel leuke, inspirerende, verrassende en boeiende mensen betrokken geraakt bij dit eigenwijze spel. In deze serie interviews lees je hun verhaal. Deze keer: Vicky Bergman.

 

Superenthousiaste Vicky, ook actief als ambassadeur voor Samen Sterk zonder Stigma, is bijna niet te stoppen als je haar vragen stelt over haar betrokkenheid bij Een Steekje Los?. “Welk spel of uitbreidingsset mijn favoriet is? Het hele spel is mijn favoriet. Al vind ik de uitbreidingsset Stigma een heel fijn spel.”

 

Hoe het begon

 

Hoe het begon? “In 2015 tijdens het ‘Te gek!? Festival’ ontdekte ik Een Steekje Los?. Dat kreeg een vervolg toen ik als ambassadeur voor Samen Sterk zonder Stigma met de Stigmabus van De Bagagedrager mee op pad ging.”

Dat beviel Vicky goed en in 2017 volgde ze met een aantal mede-ambassadeurs, de training tot spelleider die werd gegeven door Ellen Spanjers, Hilde Spanjers en Astrid Elferink. “Naast het leiden van spellen heb ik ook meegewerkt aan de ontwikkeling van de uitbreidingsset PTSS en de jeugdversie van Een Steekje Los? die Is dat RAAR? heet.”

10 jaar steekje los
vicky

Vicky komt overal

 

Je kunt Vicky tegenkomen op heel veel verschillende plaatsen waar zij het spel inzet. Bijvoorbeeld op dagen van Samen Sterk zonder Stigma, op een teambuildingsdag bij Youz Rotterdam, in de Week tegen Eenzaamheid in Gorinchem, bij Vivenz in Dordrecht, bij een burgerinitiatief voor lotgenoten en ervaringsdeskundigen in Gorinchem vorig jaar, bij Samen één, ook in Gorinchem en ga zo nog maar even door.

Wat heb je daar allemaal gedaan? Steeds het spel ingezet? “Ja! En op allerlei manieren. Bijvoorbeeld bij jongeren en verslavingsproblematiek bij Youz Rotterdam. Er was wat onenigheid tussen hulpverleners en door Een Steekje Los? is het gelukt om in gesprek te raken.”

“En bij Vivenz, lotgenoten en ervaringsdeskundigen”, vervolgt ze. “Dat was best een grote groep. Toen heb ik de groep in zes teams opgedeeld, ieder met een eigen pion. Zo konden we het bordspel gewoon spelen.”

 

Echt in gesprek gaan

 

Vicky merkt dat tijdens het spelen van Een Steekje Los? allerlei onderwerpen bespreekbaar worden. “Denk aan eenzaamheid, angst, autisme, stigma, dissociatieve stoornissen, noem maar op.”

Vicky doet zoveel met het spel, heeft met zoveel verschillende doelgroepen te maken, heeft zij misschien een favoriete doelgroep? “Ja, lotgenoten die te maken hebben gehad met stigmatisering in verband met psychische kwetsbaarheden vind ik altijd fijn. Maar ik vind het ook erg leuk om te spelen met hulpverleners bijvoorbeeld op de dag van ZieMij. Het was geweldig om te doen.”

Haar mooiste ervaring was wel dat iemand die zich eigenlijk altijd ongelukkig voelde een kaartje pakte waarop stond: ‘Wat maakt jou gelukkig?’ Vicky: “Ze is daarover aan het nadenken geslagen en inmiddels doet ze dingen die ze fijn vindt. Dat geeft mij dan weer een WAUW-gevoel. Dat dat gebeurt. Fantastisch.”

“Het blijft altijd weer bijzonder om te ervaren dat ook hulpverleners open gaan praten, dat er meer verbondenheid ontstaat. Je krijgt een soort eenheid door openheid. Zo mooi dat dingen bespreekbaar worden gemaakt. Iedereen bloeit daar van op.”

 

Het is net Party & Co

 

Vicky heeft natuurlijk ook nog een tip voor iedereen die het spel niet kent.
“Het is vaak spannend om mee te doen. Ik zeg altijd, het is gewoon een soort Party & Co, een spelletje. Je bent en blijft bovendien zelf de baas over wat je wel en niet wil delen. En het is gewoon leuk, afwisselend en je leert er ook nog wat van.”

“Ik ben zo dankbaar dat ik Een Steekje Los? mag spelen en als spelleider mag werken met het spel. Het heeft zoveel meer geholpen dan alleen maar praten. Het is een goed hulpmiddel om dingen bespreekbaar te maken en inmiddels niet meer weg te denken uit mijn leven. Het is altijd helemaal op maat aan te passen aan de doelgroep. Het helpt mij als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma om taboes te doorbreken. Eigenlijk is het een soort ‘doorbroken-taboe-spel’.” (‘Doorbroken Taboes’ is het boek dat Vicky heeft geschreven.)

Wij zijn ook heel blij dat Vicky het spel met zoveel passie en enthousiasme inzet, daarom heeft ze in 2020 het Lintje Los ontvangen!

 

Het ei laat zich bakken

 

Op de foto zie je het kaartje met de eieren dat Vicky heeft gekozen. Ze vertelt hierover:
“Deze kaartjes heb ik gekozen omdat het ene ei zichzelf heeft laten bakken zodat iedereen ervan kan eten. Hierdoor laat het ei ook de binnenkant zien. Zo wil ik ook over mijn ervaringen praten. Iedereen mag meegenieten van mijn enthousiasme en een kijkje in mijn innerlijk nemen. Ik hoop dingen te doorbreken en erover te praten. Bovendien deel ik graag met anderen. En ja, ik voel mij een blij ei.”

Vicky’s tip:

“Ik zeg altijd, het is gewoon een soort Party & Co, een spelletje. Je bent en blijft bovendien zelf de baas over wat je wel en niet wil delen. Het is leuk, afwisselend en je leert er ook nog wat van.”

vicky
vicky
vicky
ptss
blij ei vicky
Op de hoogte blijven van Eigenwijs nieuws?

Wil je niks missen? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.