Een Steekje Los? is een bordspel van Stichting De Bagagedrager voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar om spelenderwijs in gesprek te gaan over psychische gezondheid en kwaliteit van leven. Op deze pagina lees je alles over Een Steekje Los, het 10-jarig jubileum van het spel, artikelen die zijn verschenen in de media, de awards waarmee het spel bekroond is, en de afstudeerscripties die over het spel gemaakt zijn. Wil je weten hoe je het spel speelt of wil je meteen bestellen? Ga dan snel naar de webshop!

steekje los
Een Steekje Los? - Een Eigenwijs Spel!

Een Steekje Los? is een bordspel om samen in gesprek te gaan over psychische gezondheid en kwaliteit van leven. Je gaat met elkaar in gesprek aan de hand van 8 thema’s. Het is een spel voor iedereen die ‘iets’ heeft met psychische gezondheid. Of je nu in gesprek wil met vrienden, kennissen, familie, collega’s of cliënten, maakt daarbij niet uit. Het spel is verrassend, openhartig, educatief, taboedoorbrekend én gewoon heel erg leuk om te spelen.

De thema’s in het spel zijn Gezondheid, Hulp, Thuis, Sociale contacten, Relatie, Studie en beroep, Vrije tijd en Zingeving. Deze thema’s komen aan bod in allerlei verschillende vragen, stellingen, foto’s en bijvoorbeeld teken- en uitbeeldopdrachten. Er zijn allerlei werkvormen beschikbaar, zodat je het spel makkelijk kunt aanpassen aan de grootte van de groep en de situatie.

Een steekje los bordspel
Heel veel uitbreidingssets van Een Steekje Los?

De afgelopen jaren zijn er heel veel uitbreidingssets van Een Steekje Los? ontwikkeld. De teller staat inmiddels op 26. De meest recente uitbreidingsset, over PTSS, is in 2019 uitgekomen. Bekijk alle uitbreidingssets in de webshop.

uitbreidingsset
Hoera, Een Steekje Los? bestaat 10 jaar!

Een Steekje Los? bestaat alweer 10 jaar. In december 2020 gaan we daarom een feestje vieren! Wil je dit feestje niet missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het jubileumjaar? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

10 jaar steekje los
Workshops

Bij De Bagagedrager kun je verschillende workshops volgen over Een Steekje Los? Tijdens de introductieworkshop maak je kennis met de verschillende mogelijkheden van Een Steekje Los? Ook is er een training voor spelleiders. Daarnaast is er ook nog een variatiedag, voor mensen die het spel al beter kennen. 

Spelvormen op 1,5 meter

Speciaal voor deze tijd waarin we nog steeds 1,5 meter afstand moeten houden, zijn er allerlei nieuwe spelvormen bedacht. Wat dacht je van Wandelkaartjes? Een Kaartje bij de koffie? Of Eigenwijs buiten spelen? Meer weten of zelf een corona-proof pakket bestellen?

Download de app en speel online!

Een Steekje Los? speel je ook via de app! In de app kun je alle kaarten van het bordspel bekijken, maar ook alle kaarten van de 26 uitbreidingssets. Zo heb je altijd genoeg gespreksstof!

steekje los app
Afstudeeronderzoeken

Er is veel animo voor afstudeeronderzoeken. De afgelopen jaren hebben al 5 studenten hun afstudeeronderzoek gedaan bij De Bagagedrager. Lyanne en Iris hebben de Geralien Holsbrink Scriptieprijs gewonnen, een ander afstudeeronderzoek is beoordeeld met een 10 en een 9. Houd de website in de gaten, want binnenkort zetten we alle onderzoeksvragen, resultaten, conclusies en samenvattingen op de website.

Een Steekje Los? in de Media

Een Steekje Los? en de andere spellen van De Bagagedrager, zijn regelmatig terug te zien in de media.

tzitzo magazine 1
Awards

Een Steekje Los? heeft wat los gemaakt! De afgelopen jaren werd het spel bekroond met verschillende awards en eervolle nominaties. Zo wonnen we in 2014 de Hersenbokaal van de Hersenstichting en de Innovatieprijs van Stichting Voorzorg Utrecht. 

Andere Eigenwijze Spellen van De Bagagedrager
dissociatieve stoornis

Uitbreidingssets bij Een Steekje Los?

doe je mee

Voor mensen met een licht verstandelijke
beperking en hun omgeving

Logo is dat raar

Voor kinderen (7-13 jaar)

stigmatools

Voor volwassenen

Over het project & de fondsen

We zijn heel blij met alle ervaringsdeskundige vrijwilligers en alle anderen die betrokken zijn bij het project Een Steekje Los?. Ook willen we onze speciale dank uitspreken voor de fondsen, zonder jullie was het niet gelukt!

Een Steekje Los? is een spel van Stichting De Bagagedrager

Speltechniek: Team Identity Games, Rotterdam

Grafisch ontwerp: Jeroen de Jong, Den Haag

Idee en realisatie: Ellen Spanjers, Stichting De Bagagedrager

In samenwerking met: Semmie Sprekend Spel & Training

bagagedrager
semmie
identity games

De eerste druk (2010) van Een Steekje Los? is mede mogelijk gemaakt door:

skanfonds
rabobank
dokter wittenberg stichting
fonds psychische gezondheid
fonds nuts ohra
Stichting Voorzorg Utrecht