Dit project richtte zich op een nieuwe versie van Een Steekje Los?, specifiek bestemd voor kinderen van 6 tot 13 jaar, ouders en docenten. Is dat RAAR?, de uiteindelijke naam, is een educatief en dynamisch bordspel om (psychische) diversiteit bespreekbaar te maken. Voor kinderen met een psychische kwetsbaarheid of andere beperking, maar ook als dit bij andere gezinsleden speelt.

Waarom een junior versie?

Het bordspel Een Steekje Los? heeft vanaf dat het spel bestaat, grote belangstelling van kinderen. Niet alleen kinderen en ouders, maar ook docenten en hulpverleners geven al lange tijd aan dat er behoefte is aan een kinderversie. Juist in deze tijd van een inclusieve samenleving is het belangrijk om in gesprek te gaan met mensen met én zonder beperking, ook en misschien vooral als zij nog jong zijn. Zodat taboes en vooroordelen al vroeg doorbroken kunnen worden.

Door het bespreekbaar maken van moeilijke situaties en (psychische) kwetsbaarheid gaan mensen weer meedoen aan de samenleving waardoor hun kwaliteit van leven toeneemt. Meedoen helpt! Samen een spel spelen helpt hen over drempels. Is dat RAAR? gaat niet alleen barrières bij kinderen met een (psychische) beperking doorbreken, maar ook bij familie, vrienden, klasgenoten, docenten, vrijetijdsverenigingen, sportverenigingen en buurtbewoners, oftewel, de omgeving van het kind. Zij krijgen hierdoor op hun beurt niet alleen meer begrip voor het betreffende kind, maar ook een andere kijk op psychische aandoeningen in algemene zin.

Benieuwd naar hoe zo’n spel gemaakt wordt?

De ontwikkeling van deze junior versie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels, Agis Innovatiefonds, Innovatiefonds Zorgverzekeraars, Socialrun, Samen Sterk zonder Stigma, Mediant Bureau Herstel en met inzet van Kids4dreams en de Nationale Jeugdraad. Dit project is in het najaar van 2018 gestart met de ontwikkeling van het spel. Van januari tot en met september 2019 is de conceptversie breed getest met kinderen en hun omgeving. Het spel is begin dit jaar verkrijgbaar en kan al via een voorinschrijving besteld worden.

Naast dit project willen we ook een bijbehorende app en een leerlijn ontwikkelen en trainingen geven aan spelleiders. Voor deze projecten zijn we bezig met het aanschrijven van fondsen. Zodra de financiering rond is, starten ook deze projecten in 2020.

De ontwikkeling van de junior versie is een initiatief van De Bagagedrager en wordt mede mogelijk gemaakt door

kinderpostzegels
agis