Dit project richtte zich op een nieuwe versie van Een Steekje Los?, specifiek bestemd voor kinderen van 6 tot 13 jaar, ouders en docenten. Is dat RAAR?, de uiteindelijke naam, is een educatief en dynamisch bordspel om (psychische) diversiteit bespreekbaar te maken. Voor kinderen met een psychische kwetsbaarheid of andere beperking, maar ook als dit bij andere gezinsleden speelt. Op deze pagina lees je alles over de ontwikkeling van Is dat RAAR?, de leerlijn voor leerkrachten en de spelleiderstraining voor professionals.
Waarom een junior versie?
Het bordspel Een Steekje Los? heeft vanaf dat het spel bestaat, grote belangstelling van kinderen. Niet alleen kinderen en ouders, maar ook docenten en hulpverleners geven al lange tijd aan dat er behoefte is aan een kinderversie. Juist in deze tijd van een inclusieve samenleving is het belangrijk om in gesprek te gaan met mensen met én zonder beperking, ook en misschien vooral als zij nog jong zijn. Zodat taboes en vooroordelen al vroeg doorbroken kunnen worden.
Door het bespreekbaar maken van moeilijke situaties en (psychische) kwetsbaarheid gaan mensen weer meedoen aan de samenleving waardoor hun kwaliteit van leven toeneemt. Meedoen helpt! Samen een spel spelen helpt hen over drempels. Is dat RAAR? gaat niet alleen barrières bij kinderen met een (psychische) beperking doorbreken, maar ook bij familie, vrienden, klasgenoten, docenten, vrijetijdsverenigingen, sportverenigingen en buurtbewoners, oftewel, de omgeving van het kind. Zij krijgen hierdoor op hun beurt niet alleen meer begrip voor het betreffende kind, maar ook een andere kijk op psychische aandoeningen in algemene zin.
Benieuwd naar hoe zo’n spel gemaakt wordt?
Voor en door kinderen!
Is dat RAAR? is niet alleen vóór kinderen gemaakt, maar ook door kinderen. We hebben het spel ontwikkeld met 450 kinderen in Nederland en België. Kinderen hebben de belangrijkste keuzes gemaakt en beslissingen genomen. Zo hebben ze de naam gekozen, maar ook de foto’s en de teksten op de kaartjes. Het spel is uitgebreid getest door honderden kinderen en zo is het spel steeds beter en leuker geworden!
Gwendolyn
Gwendolyn is het gezicht van Is dat RAAR?. Zij is als 11/12-jarige heel actief geweest tijdens de testgroepen en de projectgroep. Bekijk ook de video waarin ze enthousiast uitleg geeft over het spel. Samen met Danny Dijkhuizen (rapper Flinke Jongen en tevens ervaringsdeskundige huiselijk geweld) heeft Gwendolyn zelfs een songtekst geschreven en een clip opgenomen. De videoclip is gemaakt met 25 kinderen van een basisschool in Sneek. Bekijk de videoclip hier
Ontwikkeling
De ontwikkeling van deze junior versie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels, Agis Innovatiefonds, Innovatiefonds Zorgverzekeraars, Socialrun, Samen Sterk zonder Stigma, Mediant Bureau Herstel en met inzet van Kids4dreams en de Nationale Jeugdraad. Dit project is in het najaar van 2018 gestart met de ontwikkeling van het spel. Van januari tot en met september 2019 is de conceptversie breed getest met kinderen en hun omgeving. Het spel is vanaf begin 2020 verkrijgbaar.
Leerlijn voor basisscholen
Speciaal voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs is er een leerlijn ontwikkeld bij het spel Is dat RAAR?, om met elkaar in gesprek te gaan over psychische gezondheid. De leerlijn bestaat uit 10 lessen die openheid creëren, zelfvertrouwen bij de kinderen stimuleren en de kinderen in de groep met elkaar verbinden.
De leerlijn is ontwikkeld door Danny Dijkhuizen. Op dit moment test hij de leerlijn op verschillende basisscholen. Ook onze Vlaamse collega’s van De Aanstokerij zijn al druk bezig geweest met het testen van de leerlijn. Tegelijkertijd wordt er een e-learning ontwikkeld bij de leerlijn. Deze zal in het tweede kwartaal van 2021 beschikbaar komen.
Spelleiderstraining voor professionals
Hoewel Is dat RAAR? eenvoudig te leren is voor iedereen aan de hand van de handleiding, merken we in de praktijk dat professionals behoefte hebben aan een training Is dat RAAR?, zodat ze het spel als interventie in kunnen zetten. De professionals waarvoor deze training ontwikkeld is, zijn bijvoorbeeld werkzaam als sociaal werker, jeugdwerker of als kinder- of gezinscoach. Voor deze training wordt op dit moment een SKJ-accreditatie aangevraagd.
In de training Is dat RAAR? leren professionals verschillende werkvormen kennen. Zo kunnen ze optimaal aansluiten bij de hulpvraag/ behoefte van hun specifieke doelgroep. Ook leren ze hoe je kunt aansluiten in gedrag en houding bij de leefwereld en achtergrond van de kinderen. Een ander belangrijk leerpunt tijdens de training is de dubbelrol: hoe laveer je tussen je rol als mens (deelnemer) en professional. Ten slotte leren deelnemers van de training meer over hoe zij om kunnen gaan met moeilijk gedrag én tegelijkertijd het spel door kan laten gaan.
De training Is dat RAAR? is ontwikkeld in samenwerking met Semmie Sprekend Spel & Training. We verwachten dat de training in het tweede kwartaal van 2021 beschikbaar komt!