'Je kunt het zo serieus of gezellig maken als je wil'

Een Steekje Los? bestaat alweer 10 jaar. In al die tijd zijn er heel veel leuke, inspirerende, verrassende en boeiende mensen betrokken geraakt bij dit eigenwijze spel. In deze serie interviews lees je hun verhaal. Deze keer: Hilde Spanjers.

 

Eén van de mensen van het eerste uur is Hilde. Zij was al bij de opstartfase van Een Steekje Los? betrokken en stond zo mede aan de wieg van het succes. Hilde is inmiddels spelleider en trainer bij De Bagagedrager. Voor dat laatste is zij regelmatig op pad, vaak samen met Ellen en Astrid. Zij vullen elkaar daarbij mooi aan.

 

Achter de schermen

 

“Maar ik doe meer dan dat hoor.” zegt Hilde “Hand- en spandiensten verrichten doe ik ook. Denk bijvoorbeeld aan helpen in de opslag waar alle spellen liggen. Ook denk ik mee achter de schermen, schrijf en redigeer ik teksen. Daarnaast treed ik op als deel van het duo Fried en Frans. Heel divers dus.”

10 jaar steekje los
hilde

Drijfveren

 

Een van haar drijfveren is het stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling in meerdere facetten van het leven. Dat zou volgens Hilde al op jonge leeftijd moeten beginnen.

“Mijn favoriete spel is daarom ook Is dat RAAR?. Ik heb veel met kinderen gewerkt. Tijdens mijn opleiding aan de Vrije Academie ’t Pad realiseerde ik mij nog meer dat het belangrijk is om bij de basis te beginnen. Bij kinderen dus! Je kunt hen leren dat veel emoties die je ervaart, normaal zijn. Dat draagt bij aan acceptie. Niet alleen van jezelf, ook van anderen. Bij Is dat RAAR? merk je dat deze insteek werkt.”

 

 

Doe normaal

 

“Jezelf leren kennen is zo belangrijk! Je eigen grenzen, mogelijkheden en talenten. Dat je goed bent zoals je bent en jezelf mag zijn. Hoe vaak wordt niet tegen kinderen gezegd: ‘Doe eens normaal’, terwijl kinderen in principe al normaal doen en zijn.”

Hilde vervolgt: “Elk mens is uniek en uit zijn of haar emoties anders. Dat mag, dan ben je niet raar. Zo vertelde een meisje tijdens het testen van Is dat RAAR? na een vraag dat ze niet ging huilen, maar boos werd als ze verdrietig was. Ik zag haar daarbij bedenkelijk kijken. Zonder dat het therapeutisch wordt kun je op haar niveau uitleggen dat boosheid ook een uiting van verdriet kan zijn. Een mooi voorbeeld van spelenderwijs leren.”

Ik verwacht dat Hilde als favoriete doelgroep ‘kinderen’ noemt. En ja, enerzijds is dat ook zo. “Liefst vanaf een jaar of negen. Daarmee kun je al wat meer de diepte in.” Ze voegt eraan toe: “Qua diversiteit moet ik zeggen dat kinderen van deze tijd heel tolerant zijn. Daar kunnen volwassenen nog een voorbeeld aan nemen.”

 

Opgeruimd

 

De favoriete speelkaart van Hilde is ‘Hoe opgeruimd is jouw huis?’ Lachend: “Die kaart blijft voor mij actueel. Mijn huis ziet eruit zoals het op dat moment met mij gaat. Gelukkig is de grootste ‘rotzooi’ nu opgeruimd bij mij en heb ik het snel weer netjes na bijvoorbeeld wat creatieve chaos. Het is ook altijd een mooi kaartje om mijzelf mee voor te stellen aan een groep.”

 

Leerzaam én leuk

 

Leuke ervaringen zijn er te over. “Fried en Frans natuurlijk. Zo leuk om met Serge die ‘Amsterdamse’ dames te spelen. We worden bij jong en oud altijd hartelijk onthaald.”

En verder? “De quiz! Die spelvorm ligt mij gewoon goed. En je komt overal met het spel, van België tot Volendam. Dat enorme gesjouw met al die koffers door het land heeft wel wat als je samen met je collega’s op weg bent naar de vreemdste plekken op de bizarste tijdstippen. Bijvoorbeeld voor dag en dauw rondcirkelen door Amsterdam, terwijl de wereld nog wakker moet worden.”

“Een beetje beweging en actie is altijd tof. Dan sta je op een markt, waar mensen je niet verwachten en dan een beetje kritisch en met een vooroordeel langs lopen, want ‘dat is niks voor mij.’ Vervolgens komen zij met hun hele levensverhaal op de proppen en voelen zich veilig genoeg om zelfs een traantje weg te pinken.”

Bevlogen als Hilde is, onderstreept ze dat het spel zo leerzaam is omdat je het mét elkaar ergens over hebt en niet óver elkaar. “De openheid die niet voor iedereen vanzelfsprekend is, kan zich heel subtiel en met veel humor en plezier ontwikkelen tijdens het spelen. Onbewust wordt daarna ode vertaalslag gemaakt naar het dagelijks leven.”

Ken je het spel nog niet? Dan adviseert Hilde om het gewoon een keer te gaan spelen. “Ga het ervaren. Het is enorm veelzijdig. Er wordt landelijk zoveel georganiseerd dat er altijd wel een mogelijkheid is om het te leren kennen, zonder dat je het spel meteen hoeft aan te schaffen. Dan kun je meteen ervaren wat de meerwaarde is van een ervaren en ervaringsdeskundige spelleider.”

Tenslotte voegt ze eraan toe: “Het spel is leuk en zinnig om mee te werken en bovendien gezellig als gezelschapsspel. Net als het leven kun je het zo serieus of gezellig maken als je zelf wil”, aldus Hilde.

Tip van Hilde:

“Met de online versie en de app van Een Steekje Los? heb je de vragen altijd bij de hand. Zo hebben we tijdens een vriendinnenuitje het spel gespeeld. Naar aanleiding van één kaartje hebben we wel anderhalf uur gepraat. Je leert elkaar nog beter kennen, er is meer openheid, je hebt een écht gesprek.
Kan ook handig zijn bij een date haha, als het gesprek stilvalt ofzo.”

is dat raar
fried frans
Op de hoogte blijven van Eigenwijs nieuws?

Wil je niks missen? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.