'Ik deel graag met anderen'

Een Steekje Los? bestaat alweer 10 jaar. In al die tijd zijn er heel veel leuke, inspirerende, verrassende en boeiende mensen betrokken geraakt bij dit eigenwijze spel. In deze serie interviews lees je hun verhaal. Deze keer: Dawn Tomlinson.

 

Goedlachse Dawn werkt als vrijwilliger bij Mediant in Twente. Ze speelde regelmatig het spel Een Steekje Los? en vroeg zich af waarom daar geen juniorversie van bestond. 

Projectgroep

Dawn

Dawn is niet alleen goedlachs, ze is ook doortastend. Toen ze merkte dat er behoefte was aan Een Steekje Los?-junior stapte ze direct naar de projectleider van Mediant. Die nam contact op met Ellen en voor Dawn het wist was ze lid van de projectgroep voor de ontwikkeling van het spel dat Is dat RAAR? is gaan heten. Daarmee heeft zij een leuke tijd met een enthousiaste groep mensen gehad. Lees hier het mooie interview.

10 jaar steekje los

Inzet spel

 

Dawn speelt Een Steekje Los? geregeld bij Mediant met cliënten en bij een wijkcentrum. “Wat ik ook heel veel heb gedaan is het testen van het in-ontwikkeling-zijnde spel Is dat RAAR? Ik heb het met heel wat basisschoolleerlingen gespeeld, zowel op school als op BSO’s. Alles om erachter te komen wat het beste past bij deze groep.”

 

Doelgroepen

 

Omdat Dawn het spel, of eigenlijk de spellen, speelt met zoveel verschillende mensen heeft zij geen favoriete doelgroep. “Elke groep heeft verhalen waar ik wat van opsteek. Dat geldt eigenlijk ook voor de spellen. Is dat RAAR? en Een Steekje Los? vind ik allebei even mooi.”

“Wat ik wel een erg leuke ervaring vond, zonder dat dit direct een favoriete doelgroep is, was om het spel te spelen met professionele zorgverleners. Je merkt de meerwaarde van het spel ook hier weer. Het is voor iedereen bruikbaar.”

 

Het kaartje

 

“Mijn favoriete speelkaart is: ‘Depressieve mensen moeten gewoon dingen doen waar ze vrolijk van worden’ Waarom? Omdat ik er een mooie herinnering bij heb.”

“De eerste keer dat ik Een Steekje Los? speelde, in 2018 geloof ik, was met een groep ouderen. Ik las dit kaartje voor en er ontstond een mooie discussie waar iedereen aan meedeed. “

“Aanvankelijk was er slechts één persoon die het niet eens was met de stelling op het kaartje. Er kwam een intens gesprek op gang. Uiteindelijk werd door de groep geconcludeerd dat door alleen maar leuke dingen te doen de depressie niet wordt opgelost. Je zult het onderliggende probleem onder ogen moeten zien en aanpakken.”

 

Buitenland

 

“Wat ook een mooie ervaring was, was het moment dat een groep Finse uitwisselingsstudenten van Hogeschool Saxion een kijkje kwam nemen bij Bureau Herstel. Deze studenten spraken natuurlijk geen Nederlands. Alles ging in het Engels.”

“Gelukkig spreek ik de Engelse taal goed. Ondanks dat, bleef het een kleine uitdaging om het spel te vertalen. Ik vond dat wel een hele leuke uitdaging! Extra leuk dat ik er naderhand veel complimenten voor kreeg. Vandaar dat ik mij bij deze alvast aanmeld voor als er ooit een Engelstalige versie gemaakt wordt.”

 

Hoogtepunt

 

Het is mooi om te horen dat Dawn haar ervaringen zo divers zijn. Toch is het kiezen van een hoogtepunt niet zo moeilijk.

“Voor mij was dat het moment tijdens de lancering van Is dat RAAR? in Borne waarop alle kinderen van de klassen waar we het spel hadden getest aanwezig waren. Al die kinderen, waar ik weken mee getest had, konden nu het eindresultaat zien. Dat niet alleen, ze konden het nu ook echt spelen!”

“Het uitreiken van de spellen was voor mij wel een uitdaging. Ik ben normaal niet het type om de spotlights op te zoeken. Nu waren alle ogen op mij gericht. Spannend hoor. Ik ben blij dat ik de kinderen én de scholen heb kunnen bedanken voor hun medewerking. Zonder testlocaties, hun inzet en hulp was het nooit gelukt om zo’n mooi spel te maken.”

Dawn is nog niet uitverteld. “Eén van de meest bijzondere momenten is het moment dat de postbode aan de deur kwam met een pakketje. Ik dacht nog ‘wat gek, ik heb toch niets besteld?’, nam het pakje aan en maakte het open. Wat zat erin? Een Lintje Los! Ik voelde mij zó vereerd. Ik ben echt zo trots dat ik dat lintje heb ontvangen. Echt!”

Tip van Dawn:

“Ga het spel vooral spelen. Het is echt superleuk om te doen!”

Op de hoogte blijven van Eigenwijs nieuws?

Wil je niks missen? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.