Van 9 tot 12 november 2020 hebben we een pilot gehouden met online workshops. Van tevoren waren we zelf enigszins huiverig (we ontmoeten jullie het liefst ‘in real life’, vanwege de interactie en energie), maar…. onze verwachtingen zijn overtroffen! Het was ontzettend fijn om elkaar (online) te kunnen zien in coronatijd en mooie workshops te mogen geven over de verschillende werkvormen.

De deelnemers kwamen uit het hele land, van Voorburg tot Breda en van Nieuwegein tot Almelo. Het gezelschap was heel divers: er waren ervaringsdeskundigen, naasten, hulpverleners en docenten.

De aanleiding om deze workshops te geven was de winactie in samenwerking met Socialrun die we in oktober organiseerden. Voor iedereen die toen een gratis tool heeft gewonnen hebben we bij wijze van pilot drie online workshops verzorgd de afgelopen dagen. Was je er niet bij? Houd Facebook en het nieuws van De Bagagedrager dan goed in de gaten, want binnenkort organiseren we weer nieuwe online workshops. Dan hopen we jou ook te zien!

Verslag: ‘Het was een feestje!’

Speciaal voor iedereen die de pilot workshops heeft gemist, volgt hier het verslag van Marie-Jeanne van der Ploeg. Marie-Jeanne is geen onbekende, Sinds enkele jaren zet ze het spel Een Steekje Los? voor haar werk als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma.

“Wat een feestje was het deze week! En dat in de gedeeltelijke lockdown waar Nederland zich momenteel weer in bevindt…. En waarom was het zo’n feestje? Nou, dát zal ik je vertellen! Ik ben een fervent fan van het spel ‘Een Steekje Los?’ en alle variaties en varianten van het spel. En dat voor iemand, die absoluut een hekel heeft aan spelletjes! Wat me zo gelukkig maakt, is dat het dé manier is om mensen van allerlei pluimage, bijna drempelloos in gesprek te laten gaan over wat voor hen kwaliteit van leven inhoudt. Door de vele uitbreidingssets en spelvormen, maak je zelf de keuze hoe je speelt en is er eigenlijk voor ieder wat wils (aan werkvormen) om in te zetten.

Daarnaast was bij de workshops dé grote plus de ongebreidelde inspiratie en creatieve geest van Ellen. Ellen is de bedenkster van Een Steekje Los en heeft niets met ‘online’; maar hóe heeft ze zichzelf (én ons) aangenaam verrast met haar sprankelende energie, die ook door het scherm heen prima werkt! Hetzelfde geldt voor Astrid, die de workshops samen met Ellen gaf; ook zij is ontzettend inspirerend en heeft volgens mij zo’n beetje op alle vragen wel een antwoord waar je weer verder mee kunt. Heerlijk om deze week maar liefst 3 keer online in hun energie te mogen verkeren!! Ik heb volop nieuwe ideeën en inspiratie opgedaan en geen bijeenkomst was hetzelfde, omdat we van tevoren per workshop een voorkeur mochten opgeven wat er ‘ter tafel’ zou komen. Wat mij betreft is de online workshop van De Bagagedrager absoluut voor herhaling vatbaar!

De spellen zijn oorspronkelijk ontworpen om live te spelen, maar toen was daar ineens Corona. En alles veranderde, ook in spellenland. Met z’n allen op slot. Maar De Bagagedrager zou De Bagagedrager niet zijn, als de creatieve geest van Ellen en haar team, daar niet meteen mee aan de slag was gegaan. Waar live (tijdelijk) niet mogelijk meer was en is, bedacht ze een Coronaproof variant. Met meteen een aantal nieuwe werkvormen. Deze week konden we intekenen op de online workshops, waarin nadere uitleg over alle reeds bestaande en nieuwe spelvormen werd gegeven en waarin volop ruimte was voor het stellen van je vragen en het delen van je ervaringen. En dáár werd ik nou zo blij van. Want ze maken mogelijk wat soms onmogelijk lijkt in deze periode: samen, online (én straks ook weer offline met het materiaal), bezig zijn met (positieve) gezondheid. Hoe mooi is dat? Enkele van de nieuw geïntroduceerde spelvormen zijn: de wandelkaartjes en de thematafel. Beide varianten zijn inzetbaar op 1,5 meter en bieden een grote hoeveelheid aan mogelijkheden om te variëren.

De wandelkaartjes kunnen op thema, maar ook door de wandelaar zelf gekozen worden (alles op een Coronaproof manier ter beschikking gesteld, zodat slechts één persoon het hoeft aan te raken). Er gaan een aantal (zelfgekozen) kaartjes (al dan niet op thema) in het blikje en wandelen maar! De thematafel is briljant, omdat hij gespeeld kan worden met zowel de kaartjes uit het basisspel, maar ook met enkel de kaartjes van de uitbreidingssets. Per thema heb je een soort placemat, waarvan beide zijden gebruikt worden. Je kunt er voor kiezen om per thema of per categorie te spelen. De thematafel kan ook prima met z’n tweeën worden gespeeld; ieder (op 1,5 meter) aan één kant van de tafel. Als er meer mogelijk is, kunnen meer spelers aansluiten.

Kortom, de inspiratie vloog me de afgelopen week om de oren. Wat een heerlijke, positieve energie!”

 

marie-jeanne
thematafel eigenwijs spel

Reactie LinkedIn

Ook via social media ontvangen we reacties van deelnemers van de eerste workshops. Zo schrijft Jessica Gerritsen het volgende (zeer vleiende) bericht:

“Inspirerende webinar vandaag! Prachtige werkvormen waarmee op een speelse en luchtige manier de diepere lagen in onszelf naar boven kunnen komen. Voel me vereerd dat ik de thematafel mag gaan uitproberen. Kwaliteit van leven centraal stellen: we gaan ervoor! Dank voor de enthousiaste uitleg en vooral ook de enorme passie en bevlogenheid waarmee deze werkvorm tot stand is gekomen! Zodra het weer kan hebben wij een live afspraak!”

Nog meer fijne reacties:

We hebben na de workshop nog meer reacties gekregen per e-mail en via social media. Ook deze willen we jullie niet onthouden:

“Normaal zou ik me niet hebben aangemeld voor een workshop, omdat het te lang reizen is naar Arnhem. Maar nu ik jullie ontmoet heb wil ik er graag ook voor reizen, om nog meer te leren van jullie over de inzet van de spellen.”

“Gisteren gewandeld met de wandelkaartjes, samen met naasten. Was een groot succes. Volgende week willen ze weer.”

“Als er geen corona was, had ik jullie niet leren kennen, ik ben heel blij met deze enthousiaste online workshop.”

“Door de winactie heb ik jullie spellen leren kennen én nu ook jullie zelf en het verhaal over de ontwikkeling van de spellen.”

 

social run shop
Op de hoogte blijven van Eigenwijs nieuws?

Wil je niks missen? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.