Met een groep(je) in een ruimte dicht bij elkaar een bordspel spelen, zit er nog niet voor iedereen in. Maar, met onze eigenwijze ideeën zijn er toch heel veel mogelijkheden om binnen én buiten, met behulp van de spellen, in gesprek te gaan over kwaliteit van leven. Ook mogelijk op anderhalve meter afstand.

5 nieuwe 'Corona proof' werkvormen

Daarom gingen wij, mede dankzij subsidie van de provincie Gelderland, aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe werkvormen die helemaal ‘Corona proof’ zijn. Deze nieuwe werkvormen zijn, zoals je van ons gewend bent, gericht op het bespreekbaar maken van kwaliteit van leven op een speelse en laagdrempelige manier. Het resultaat? 5 pakketjes met Corona proof werkvormen. Wij zijn heel blij dat de provincie Gelderland ons hiervoor de financiële middelen geeft!

Multi-inzetbaar en in ontwikkeling

De werkvormen zijn multi-inzetbaar. Dat betekent dat we verschillende manieren hebben bedacht hoe je de werkvormen in kunt zetten, maar dat je er ook gerust je eigen draai aan kunt geven, graag zelfs! Hier volgen de werkvormen die wij ontwikkeld hebben.

Pakketje 1: Wandelkaartjes Een Steekje Los? & Kaartje bij de koffie

1A Wandelkaartjes Een Steekje Los?

De kaartjes van het spel Een Steekje Los? zijn ook buiten goed bruikbaar. Deelnemers aan deze werkvorm gaan in tweetallen wandelen met een aantal kaartjes van Een Steekje Los? Aan de hand van de kaartjes gaan zij met elkaar in gesprek over diverse thema’s en vooroordelen op een laagdrempelige manier.

 

 

 

1B Kaartje bij de koffie

kaartje bij de koffieVoor de werkvorm Kaartje bij de koffie maken deelnemers gebruik van de Wandelkaartjes. De kaartjes neem je nu niet mee in de hand, zoals bij de Wandelkaartjes, maar leg je in het meegeleverde blik van het spel Een Steekje Los?. De kaartjes worden met de tekst naar beneden in het blik gelegd en geschud. Deelnemers pakken een kaartje uit een blik (zoals een koekje) en bespreken met elkaar het kaartje. Ook dit helpt om op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek te gaan over vooroordelen en andere thema’s.

Pakketje 2: Schrijf jouw kaartje

Deze werkvorm is speciaal ontwikkeld om (opnieuw) contact te leggen met iemand die je al een tijd niet gesproken hebt, of als je het moeilijk vindt om een gesprek te beginnen met iemand, terwijl je wel nieuwsgierig bent naar diegene. Misschien denk je dat iemand eenzaam is? In al deze gevallen bieden wij een mogelijke uitkomst: ‘Schrijf jouw kaartje’. Bij deze werkvorm schrijven de deelnemers een kaartje dat bij iemand in de brievenbus wordt gedaan (of per post verstuurd wordt). Op het kaartje staat een vraag. Aan de achterzijde schrijft de deelnemer antwoord. De persoon aan wie je het kaartje richt, schrijft ook op de achterzijde het antwoord. Deze antwoorden zijn de basis voor een goed gesprek tijdens bijvoorbeeld een koffie afspraak.

Pakketje 3: Doe-het-zelf pakket

doe het zelf pakket coronaDe werkvorm Doe-het-zelf is een verrassingspakket. Hierin vind je verschillende producten van Stichting De Bagagedrager. Deze producten zet je in om op een laagdrempelige en nieuwe manier met mensen in gesprek te gaan over diverse thema’s en vooroordelen, op 1,5 meter afstand van elkaar. Als wederdienst vragen wij jou om jouw ervaringen en ideeën aan ons toe sturen. Eerlijke deal toch?

Pakketje 4: Thema Tafel

thematafelEen nieuwe spelvorm van het spel Een Steekje Los? wat met max. 4 spelers gespeeld wordt per thema. Het leuke is dat in totaal 32 spelers kunnen mee doen (indien de ruimte voor 1,5 meter het toe staat). Het spel Een Steekje Los? heeft immers 8 thema’s. Deze werkvorm is binnenkort ook los te bestellen in de webshop.

Pakketje 5: Eigenwijs buiten spelen

Naast de bestaande festival versies van Is dat Raar? en Een Steekje Los? hebben wij twee nieuwe werkvormen ontwikkeld die zich goed lenen om buiten te spelen (of in een grote binnenruimte). Vanzelfsprekend op 1,5 meter.

eigenwijze thema's

5A Eigenwijze Thema’s

De eerste werkvorm is genaamd ‘Eigenwijze Thema’s’. Deze werkvorm is met max. 6 spelers te spelen. Hierbij maak je gebruik van 6 grote borden die je op de grond legt en waar je vervolgens op staat. Door middel van het gooien van een kleurendobbelsteen kom je telkens bij een ander thema (bord) terecht en beantwoord je daarbij passende vragen. Deze werkvorm is intiemer dan de volgende werkvorm en laat zich bijvoorbeeld uitstekend lenen voor teambuilding, herstelgroepen etc. .

 

vraagteken

5B Vraagteken?

De tweede werkvorm is genaamd ‘Vraagteken?’. Grote speelkaarten uit de spellen Is dat Raar? en Een Steekje Los? liggen in de vorm van een vraagteken op de grond. Een dobbelsteen bepaalt welke kaart je om draait. Onderweg beantwoord je verschillende vragen maar ook doe-opdrachten en hierbij kun je ook opstekers en complimunten verdienen. Deze werkvorm hebben we zowel voor jeugd als voor (jong) volwassen. Deze werkvorm leent zich uitstekend voor mensen om met elkaar in gesprek te gaan over kwaliteit van leven.

Beiden werkvormen zijn actief. Je komt in beweging. Dat houdt je alert.

Ontwikkeling & ideeën: Hoe gaat het nu verder?

Alle werkvormen zijn nog in ontwikkeling. Ze zijn zeker voor verbetering vatbaar. Daarom gaan we de komende tijd de verschillende werkvormen uittesten en met de ideeën van de deelnemers nog leuker, beter en interessanter maken!

 

Blijf op de hoogte!

Wil jij er snel bij zijn als we de pakketjes klaar hebben voor gebruik? Stuur dan een e-mail naar Serge Metselaar (projectleider), dan ben jij straks als eerste op de hoogte!

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

provincie gelderland