Met een groep(je) in een ruimte dicht bij elkaar een bordspel spelen, zit er nog niet voor iedereen in. Maar, met onze eigenwijze ideeën zijn er toch heel veel mogelijkheden om binnen én buiten, met behulp van de spellen, in gesprek te gaan over kwaliteit van leven. Ook mogelijk op anderhalve meter afstand.

7 nieuwe 'Corona proof' werkvormen

In het voorjaar van dit jaar, toen we midden in de eerste lockdown zaten, bedachten wij dat er Coronaproof spelvormen zouden moeten komen. Met behulp van de provincie Gelderland zijn deze er ook daadwerkelijk gekomen! Zeven maar liefst!

Wij bedachten zelf verschillende spelvormen maar willen graag dat de praktijk hun input heeft. Diverse organisaties (Ixta Noa, Iriszorg, De Kei) en ook vrijwilligers gingen met deze spelvormen aan de slag. Waarbij wij hen nadrukkelijk vroegen om er ook zelf, op hun eigen wijze, mee aan de slag te gaan. En…. dat deden ze!
Al hun ervaringen, en nieuwe spelvormen die zij bedachten, hebben we mee genomen om uiteindelijk tot zeven nieuwe spelvormen te komen.

Deze zeven nieuwe Coronaproof spelvormen, om kwaliteit van leven bespreekbaar te maken, zijn als spel te koop op de webshop óf te huren als workshop. Wat nou zo leuk is, is dat deze nieuwe spelvormen niet altijd gekocht hoeven te worden. Wanneer je de juiste spullen al hebt, kun je, aan de hand van een handleiding, zelf aan de slag!

Heb je de juiste spullen nog niet? Of wil je graag dat wij de workshops geven, dat kan.
Hieronder vind je alle zeven nieuwe spelvormen op een rij met een link naar de betreffende webshop of workshop. Heb je de spullen wel en wil je graag gebruik maken van de handleiding, klik dan op de betreffende handleiding link.

Multi-inzetbaar en in ontwikkeling

De werkvormen zijn multi-inzetbaar. Dat betekent dat we verschillende manieren hebben bedacht hoe je de werkvormen in kunt zetten, maar dat je er ook gerust je eigen draai aan kunt geven, graag zelfs! Hier volgen de werkvormen die wij ontwikkeld hebben.

Wandelkaarten Een Steekje Los? & Kaartje bij de koffie

Kaarten die tijdens een wandeling inhoud aan gesprekken geven.

De kaartjes van het spel Een Steekje Los? zijn ook buiten goed bruikbaar. Deelnemers aan deze werkvorm gaan in tweetallen wandelen met een aantal kaartjes van Een Steekje Los? Aan de hand van de kaartjes gaan zij met elkaar in gesprek over diverse thema’s en vooroordelen op een laagdrempelige manier.

Enkele ervaringen van deelnemers:
Ik ben graag in gesprek met mensen en wandelen is een van mijn dagelijkse bezigheden. Hoe mooi als daar een combi in komt! Samen wandelen en via de kaartjes in gesprek zijn over bepaalde thema’s”.
Ik speel dit graag omdat ik dit met de bezoekers van de open inloop kan spelen zonder dat er “kruisbesmetting” kan plaatsvinden”.

Hier vind je de instructie.
Hier kun je de wandelkaarten bestellen in de webshop.

 

Variatie: Kaartje bij de koffie

kaartje bij de koffieVoor de werkvorm Kaartje bij de koffie maken deelnemers gebruik van de Wandelkaartjes. De kaartjes neem je nu niet mee in de hand, zoals bij de Wandelkaartjes, maar leg je in het meegeleverde blik van het spel Een Steekje Los?. De kaartjes worden met de tekst naar beneden in het blik gelegd en geschud. Deelnemers pakken een kaartje uit een blik (zoals een koekje) en bespreken met elkaar het kaartje. Ook dit helpt om op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek te gaan over vooroordelen en andere thema’s.

Schrijf jouw kaartje

Ansichtkaarten om te versturen, te geven of iemand beter te leren kennen.

Deze werkvorm is speciaal ontwikkeld om (opnieuw) contact te leggen met iemand die je al een tijd niet gesproken hebt, of als je het moeilijk vindt om een gesprek te beginnen met iemand, terwijl je wel nieuwsgierig bent naar diegene. Misschien denk je dat iemand eenzaam is? In al deze gevallen bieden wij een mogelijke uitkomst: ‘Schrijf jouw kaartje’. Bij deze werkvorm schrijven mensen een kaartje en versturen deze per post (of doen het kaartje zelf bij iemand in de brievenbus). Op de voorkant van elke kaart staat een vraag. Op de achterzijde schrijft de verstuurder van de kaart het antwoord op deze vraag. Degene die het kaartje ontvangt, schrijft ook op de achterzijde een antwoord. Deze antwoorden zijn de basis voor een goed gesprek tijdens bijvoorbeeld een koffie afspraak.

Enkele ervaringen van deelnemers:
Ik heb het ingezet op de 18e verjaardag van mijn nichtje met familie en het was erg verrassend”
Met deze kaarten blijft mevrouw de Nederlandse taal zowel schriftelijk als mondeling oefenen.”

Schrijf jouw kaartje ansichtkaarten, hebben extra grote letters om het goed te kunnen lezen.

Hier vind je de instructie.
Bestel hier de ansichtkaarten in de webshop.

Eigenwijs Dobbeltje

Met elkaar kennismaken op een laagdrempelige en actieve wijze.

dobbeltje

Een grote kleurendobbelsteen, met aan elke zijde een vakje met een insteekhoes, waar je zelf speelkaarten
in kunt doen.

Het is inzetbaar voor jong en oud, op afstand, binnen en buiten.

Hier vind je de instructie.
Bestel hier de dobbelsteen met 2 blikvangers met speelkaarten in de webshop

Ervaringen: 
“Fijn om in beweging te zijn.”
“Een mooie energizer als start van een bijeenkomst of juist na een lunchpauze.”
“De doe- opdrachten zijn ook leuk voor volwassenen.”
“Een actief spel om samen met kinderen en ouderen te doen.
Ouderen kunnen blijven zitten en kinderen blijven in beweging en dat zorgt voor verrassende gesprekken.“

Thema Tafel

thematafelDe Thema Tafel bestaat uit 8 placemats,
die tweezijdig bedrukt zijn:
• 8 zijdes met elk 1 thema;
• 7 zijdes met elk 1 categorie en 1 zijde met de werkvorm Draaimolen.

Deze werkvorm is met name geschikt voor 1 op 1 gesprekken.
Je kunt de placemats gebruiken als een soort ‘speelbord’ van het spel Een Steekje Los?.

 

 

Let op: De Thema Tafel is alleen te spelen als je één van de spellen of uitbreidingssets hebt.

Hier vind je de instructie
Bestel hier de Thema Tafel in de webshop.

 

“Juist doordat je in tweetallen in gesprek gaat, is er meer verdieping.”
“Heel fijn dat ik nu ook een soort ‘speelbord ’ heb voor de uitbreidingssets.”
“Dit past heel mooi bij onze koffie-ochtenden, op alle tafels liggen nu placemats, en tijdens het koffiedrinken, kiezen ze een kaartje om over in gesprek te gaan.”
“Voor mij is de Draaimolen nieuw, een makkelijke manier om het spel te spelen, je hebt alleen een dobbelsteen nodig, en ik heb zelf de fiches nog toegevoegd van het
bordspel.”

Eigenwijs buiten spelen

Op een actieve manier met elkaar in gesprek over kwaliteit van leven

Naast de bestaande festivalversies van Is dat RAAR? en Een Steekje Los? hebben wij drie nieuwe werkvormen ontwikkeld die zich goed lenen om buiten te spelen (of in een grote binnenruimte). Vanzelfsprekend op 1,5 meter.

Eigenwijze Thema’s

De eerste werkvorm is genaamd ‘Eigenwijze Thema’s’. Deze werkvorm is met max. 6 spelers te spelen. Hierbij maak je gebruik van 6 grote borden die je op de grond legt en waar je vervolgens op staat. Door middel van het gooien van een kleurendobbelsteen kom je telkens bij een ander thema (bord) terecht en beantwoord je daarbij passende vragen. Deze werkvorm is intiemer dan de volgende werkvorm en laat zich bijvoorbeeld uitstekend lenen voor teambuilding, herstelgroepen etc.

Deze activiteit bieden we aan als workshop. De spelleiders nemen alle materialen mee. Voor meer informatie mail naar welkom@debagagedrager.nl
Deze grote thema speelborden zijn binnenkort te koop via de webshop.

 

vraagteken

Eigenwijs Vraagteken

Grote speelkaarten uit de spellen Is dat Raar? en Een Steekje Los? liggen in de vorm van een vraagteken op de grond. Een dobbelsteen bepaalt welke kaart je om draait. Onderweg beantwoord je verschillende vragen maar ook doe-opdrachten en hierbij kun je ook opstekers en complimunten verdienen. Deze werkvorm hebben we zowel voor jeugd als voor (jong) volwassen. Deze werkvorm leent zich uitstekend voor mensen om met elkaar in gesprek te gaan over kwaliteit van leven.

Beiden werkvormen zijn actief. Je komt in beweging. Dat houdt je alert.

Deze activiteit bieden we aan als workshop. De spelleiders nemen alle materialen mee. Voor meer informatie stuur een mail naar welkom@debagagedrager.nl

Speurtocht Is dat RAAR?

Spelenderwijs in gesprek met kinderen over wat raar is of normaal is?

Tijdens een speurtocht, worden de grote speelkaarten ingezet uit het spel Is dat RAAR?

Onderweg gaan kinderen in groepjes met elkaar in gesprek over de kaarten, opdrachten en foto’s.

Deze activiteit bieden we aan als workshop. De spelleiders nemen alle materialen mee. Voor meer informatie mail naar welkom@debagagedrager.nl

Deze grote thema speelborden zijn binnenkort te koop via de webshop.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

provincie gelderland