'Meedoen is winnen'

Een Steekje Los? bestaat alweer 10 jaar. In al die tijd zijn er heel veel leuke, inspirerende, verrassende en boeiende mensen betrokken geraakt bij dit eigenwijze spel. In deze serie interviews lees je hun verhaal. Deze keer: Herma Brouwer.

 

Iedereen is anders, dat weten we allemaal. Een dwarsdoorsnede van de mensen die betrokken zijn bij Een Steekje Los? onderstreept dat alleen maar. Neem nu Herma, een vrolijke, levenslustige vrouw. Lid van een multiculturele christelijke kerk. Ook zij zet zich vol enthousiasme in met het spel én haar eigen ervaringen.

 

De eerste keer

 

Herma: “Op 7 september 2018 maakte ik kennis met Een Steekje Los? en met Ellen Spanjers die een workshop gaf bij de Theatergroep Levenskunst in Apeldoorn. We waren met een grote groep, dus het bordspel werd gespeeld in een van de vele variaties die er mogelijk zijn. De stellingen werden tevoorschijn gehaald, waarbij je het ‘eens’ of ‘oneens’ kon zijn met de nogal pittige uitspraken. Dat niet alleen, je kreeg ook tijd en ruimte om uit te leggen waarom dit je mening was én – voor mij een heel waardevolle ervaring – je mocht van mening veranderen! Hoe leuk is dat!”

10 jaar steekje los
herma

Het vervolg

 

Enthousiast als Herma was over het spel ging zij thuis met de app aan de slag waarna in juni 2019 een tweede kennismaking volgde, deze keer bij Herstelplein Korak (waar De Bagagedrager was uitgenodigd). Het aanbod om de spelleiderstraining te volgen greep Herma met beide handen aan. Inmiddels gaat Herma onder meer met Studio Levenskunst van Korak op pad met het spel Een Steekje Los?. “Corona is nu wel een obstakel, dus het extra fijn dat er coronaproof-versies zijn ontwikkeld. Daar is echt behoefte aan.”

 

Verschillende ervaringen

 

Herma heeft sinds zij spelleider is al verschillende ervaringen opgedaan. “Ik heb het spel gespeeld op ontmoetingsplekken van de gemeente, met specifieke doelgroepen in buurthuizen, met buurtgenoten en mensen met allerlei achtergronden en problematieken. De groepjes die er vaak zijn bij het begin van een bijeenkomst verdwijnen door het spelen. Spellen brengen mensen dichterbij en laten verschillen vervagen.”

Herma vervolgt: “Een Steekje Los? moedigt je aan om over dingen na te denken waar je misschien niet zo snel over nadenkt. Daardoor kom je tot nieuwe inzichten. Dat gaat niet alleen op bij herstel. Het zorgt ook voor meer begrip voor mensen die ‘anders’ zijn.”

Heeft zij een favoriet spel of spelvorm? “Nee, alles is leuk! Doordraaien, speeddate, eens/oneens. Nu gebruik ik vaak de uitbreidingssets Eenzaamheid en Multicultureel, maar als PTSS verschijnt komt die ongetwijfeld in mijn lijstje favorieten.”

 

Eigen inbreng

 

Herma heeft veel leuke momenten om op terug te kijken. “Met speeddaten bijvoorbeeld. Ik bedacht om het eens iets anders aan te pakken dan gewoonlijk. Toen kwam ik er achter dat je ook praktisch moet blijven. Ik had niet genoeg kaartjes van dezelfde kleur om de werkvorm compleet te spelen. Dat leidde weer tot hilariteit en ja, zo is het kennismaken ook gelukt.”

Herma heeft veel affiniteit met theater. “Tekenen met een flipover lijkt mij leuk om te doen met een grote groep. En het uitbeelden van emoties en ervaringen. Hoe beeld je ‘isolatiecel’ uit? Dan wordt meteen je fantasie gestimuleerd en kijk je op een andere manier naar dit soort begrippen.”

Het liefste zet Herma het spel in op locaties waar de focus ligt op herstel. “Ik zet het graag in voor mensen die het nog moeilijk hebben. Evenementen lijken mij ook leuk om zo meer begrip bij buitenstaanders te krijgen.”

 

Zingeving en herstel

 

Als positief ingesteld mens heeft Herma wel een duidelijke voorkeur voor het thema ‘Zingeving’ omdat dit voor haar gevoel heel belangrijk is bij herstel en om meer zin in het leven te krijgen. Binnen dit thema heeft zij maar liefst drie favoriete kaartjes.

“De foto met de katjes die met de hersenpionnen spelen vind ik leuk! Ik ben gek op katten. En ik heb gemerkt dat dieren een belangrijke rol kunnen hebben bij je herstel. Echt! Het kaartje ‘Ik ben blij dat ik leef’ is een andere favoriet. Het heeft een tijdje geduurd, maar inmiddels ben ik, ook al leven we nu in een rare corona-tijd, blij dat ik leef.”

En het derde kaartje? “Dat is het kaartje met de tekst: ‘Ga op zoek naar de grenzen van je mogelijkheden’ want je kunt veel meer dan je denkt, ook al zijn het kleine stapjes. Zo’n instelling draagt ook bij tot levensvreugde.”

Herma’s tip:

“Ga open het spel in en blijf bij je gevoel. Je gaat zo ver als je zelf wil. Je houdt altijd zelf de regie over wat je deelt. Het is zoals de tekst op één van de blikvangers: ‘meedoen is winnen’. Daar sta ik echt helemaal achter.”

herma
herma
Op de hoogte blijven van Eigenwijs nieuws?

Wil je niks missen? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.