‘Voorbij Zelfstigma is een mooie tool om in te zetten in ons Praktijkhuis of tijdens een herstelgroep.’
We zijn inmiddels sinds juni 2022 bezig met het Project Eigenwijs Online. Er zijn scripts geschreven, filmpjes gemaakt, online testbijeenkomsten geweest, evaluatieformulieren ingevuld, een plak/werk/doe boekje gemaakt, instructies herschreven, kortom van alles om de StigmaTools online beschikbaar te maken.
Wat werkt nu online?
Werken de StigmaTools net zo goed on- als offline? Ja en nee, mogen we nu wel zeggen. Sommige Tools hebben geen online bijeenkomsten nodig, een instructie en een filmpje ter inspiratie is meer dan voldoende (bijv. De StigmaTool Kom in Actie). Waar anderen zich minder goed lenen om online met deelnemers uit te voeren, zoals de StigmaTool Coverstory. Het bladeren door tijdschriften, knippen, plakken en met elkaar uit wisselen blijkt toch wel een essentieel onderdeel van deze StigmaTool te zijn. Het is wel mogelijk om deze tool als online training aan te bieden voor gespreksleiders, in plaats van een fysieke training. Als deze tool online aangeboden wordt als workshop voor deelnemers, dan komt de StigmaTool niet goed tot uiting.
Een StigmaTool die zich uitstekend leent om online in te zetten is de tool waar het citaat waarmee dit stukje begint aan refereert; Voorbij Zelfstigma. Naast dat we deze tool online voor gespreksleiders kunnen aanbieden, leent het zich ook uitstekend voor mensen in herstel om online een workshop te volgen en hun stigma’s en zelfstigma’s te bespreken met elkaar.
Leuk en leerzaam
De testgroepen en de filmopnames zijn niet alleen leerzaam voor ons, maar zeker ook voor de deelnemers. Ze leren de StigmaTools beter kennen én edereen krijgt letterlijk en figuurlijk een kijkje achter de schermen. Ook de filmopnames zijn al een hele beleving op zich. En tussendoor worden er volop ervaringen gedeeld.
Wie hebben er inmiddels mee gedaan?
Zowel ervaringsdeskundigen die wel als geen gespreksleider zijn hebben mee gedaan. Veruit de meerderheid zijn gespreksleiders werkzaam bij verschillende organisaties. Zowel bij samenwerkingspartners als Fameus, Ixta Noa als IrisZorg maar ook mensen uit Amsterdam, Rotterdam en Drenthe hebben ons gevonden en deden mee. In totaal deden tot medio januari 40 ervaringsdeskundigen mee met de online testbijeenkomsten en 44 met de filmpjes.
Hoe nu verder?
We leggen momenteel de laatste hand aan de laatste filmpjes. Er komen nog twee opnamedagen om de laatste filmpjes op te nemen. In maart gaan we het doe/werk/knip/plak boek testen. Dit boekje is ter ondersteuning van de StigmaTools en zorgt voor verdere verdieping van de StigmaTools. Deze is zowel off- als online in te zetten. De laatste online workshops worden nog in februari 2023 getest. Wanneer alles gereed is en de instructies herschreven en goed gekeurd zijn door ervaringsdeskundigen, wordt de e-learning gevuld. We streven ernaar het project voor de zomervakantie af te ronden.