Wij zijn trots op de Stichting Zelfbeschadiging! Zij zijn genomineerd voor de Impactprijs van PGOsupport.
Ze zijn genomineerd zijn, omdat ze het spel Een Steekje Los? hebben ingezet voor hun organisatie, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers, lotgenoten, naasten en hulpverleners. Dat heeft veel impact gehad!
Maandag 9 april worden de winnaars bekend gemaakt op het PGO Impact Congres. Er zijn 3 vakjuryprijzen en 1 publieksprijs. Er zijn 20 genomineerde projecten en elke bezoeker van het Impact Congres mag 2 stemmen uitbrengen. Het zijn 20 mooie projecten, dus het is lastig een keuze te maken. Als je dan toch moet kiezen, stem dan op Stichting Zelfbeschadiging 😉 Als je de mooie posterpresentatie ziet, dan ben je gelijk overtuigd! Ze zijn te vinden bij poster nr 13. Graag tot ziens morgen en alvast bedankt voor je stem!
Nieuwsgierig waarom de Stichting Zelfbeschadiging genomineerd is?
Lees dan hieronder alle mooie feiten, cijfers en ervaringen…
Aanleiding
De behoefte om de mede door de LSZ ontwikkelde uitbreidingsset Zelfbeschadiging, van Een Steekje Los?, op een professionele manier in te kunnen zetten. Een Steekje Los? is een spel om stigma rondom psychiatrie op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken.
Onze rol als patiëntenorganisatie
- Ontwikkelen van de uitbreidingsset Zelfbeschadiging (2012)
- Opleiden van 15 ervaringsdeskundige vrijwilligers tot spelleider (2015 en 2017)
- Organiseren en coördineren van de trainingsdagen en spelbijeenkomsten
- Het inzetten van de getrainde spelleiders voor diverse doelgroepen
Cliënten inbreng
- Ruim 75 ervaringsdeskundigen uit de achterban van de LSZ zijn ingezet bij het ontwikkelen van de uitbreidingsset
- Alle opgeleide spelleiders gebruiken hun eigen ervaring om het gesprek aan te gaan bij het spel
Impact
De opgeleide spelleiders ontdekken hun eigen kracht en ze helpen anderen zelfbeschadiging bespreekbaar te maken via het spel. Dit draagt bij aan hun eigen herstelproces.
Lotgenoten en naasten uiten zich openlijk tijdens het spel, wat isolement doorbreekt en herstel bevordert. Deze nieuwe vorm van lotgenotencontact brengt enthousiasme en inspiratie en geeft ook hulpverleners inzicht in zelfbeschadiging.
Bereik
Zorgbelang Gelderland was betrokken bij het ontwikkelen van de uitbreidingsset. Stichting De Bagagedrager heeft de trainingen voor de spelleiders verzorgd.
Doordat dit op ervaringen gebaseerde spel op een toegankelijke wijze het taboe en stigma rondom zelfbeschadiging doorbreekt heeft de hele achterban er baat bij.
Tips
- Zorg ervoor dat er voor de ervaringsdeskundigen de ruimte is om op hun eigen manier invulling te geven aan het inzetten van de spelmethodiek.
- Laat je vrijwilligers ook buiten de eigen organisatie ervaring opdoen, voor onze gespreksleiders was dit zeer waardevol
- Deel ervaringen en foto’s via social media om meer bekendheid te geven en anderen enthousiast te maken
Quote
“In 2017 hebben we de training voor spelleiders gegeven en merkte ik hoe enthousiast, creatief en betrokken de ervaringsdeskundigen van de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging zijn.”
Ellen Spanjers – De Bagagedrager