Een mooie terugblik op het Spellenfest in Brugge bij Vives Hogeschool op 3 maart 2024.
Meer dan 1500 bezoekers, van jong tot oud! Om 10:00 stond er al een enorme rij en stonden wij er ook klaar voor.. Ilona, Astrid en Ellen hebben tussen de 100 a 150 gesprekken gevoerd, met mensen van jong naar oud.

  

 

We hadden een stand met 4 speltafels en een verkooptafel. Weet je wat bijzonder was?
Mensen gaan spontaan aan een tafel een spel spelen, zonder dat ze vragen wat voor een spel het is of hoe het werkt. Ze bekijken de snelregels en gaan gewoon spelen.
Jongeren, ouderen, een jong stel, vriendengroep, collega’s onder elkaar, gezinnen of ook een oudere man die in zijn eentje aan tafel ging zitten om het spel te spelen.
Mensen bleven soms wel 30 à 45 minuten zitten. Gewoon omdat ze het naar hun zin hadden. Ook gezinnen met jonge kinderen, vonden het erg leuk!
Docenten, zorgverleners en ervaringsdeskundigen die doelgericht kwamen om meer info over de spellen te weten, om in hun werk in te zetten.

We de spellen Een Steekje Los?, Is dat RAAR? & Alles op Tafel? en gaf Ellen een presentatie over Alles op Tafel. In mijn eerste gesprek met een wat oudere man kwam het gesprek bij het eerste kaartje over zijn weg om los te komen van het geloof. Wat een proces dit voor hem is geweest. En daarna deelde hij over zijn vertrek bij een goede baan bij de overheid (een ‘benoemde’ job zoals dat heet in Vlaanderen) en dat zijn moeder hem dat nooit vergeven heeft. Vol verbazing zei hij: ehhh dit komt door jou dat ik zoveel deel! Hahaha, nee, dát is nou de kracht van onze materialen 😊. Oké, natuurlijk komt het ook ‘door mij’: door de inzet van mijn eigen ervaringen verlaagde dit zijn aanvankelijke drempel om te delen 😉.

Het publiek was heel divers, van gezinnen tot professionals, spelfanaten en ervaringsdeskundigen en zo waren ook hun vragen.
Van heel open en serieuze gesprekken tot hilarische Doe-opdrachten, mooie tekeningen… de dag vloog voorbij!
Raad je wat mijn Doe-opdrachten waren? 😉 – Astrid –

   

De aandachtstrekker is toch altijd weer de hersenpionnen en de vrolijke kleuren.
En toen de spelers eenmaal hadden ontdekt, dat je met de categorie: raden wat een ander denkt, kwamen ze tot bijzondere ontdekkingen van elkaar.
Tussendoor nog een lezing gegeven in het auditorium op een enorm groot podium.

Heel veel dank aan het hele team van Vives Spellenlab, voor de gastvrije ontvangst en voor de perfecte organisatie!