Vandaag, op 1 maart is het Self Injury Awareness Day. Een goed moment om extra aandacht te geven aan de uitbreidingsset Zelfbeschadiging. Deze set is ontwikkeld door ervaringsdeskundigen van de Stichting Zelfbeschadiging. Lees hier de ervaringen van Iris, precies 10 jaar geleden maakte ze kennis met het spel Een Steekje Los en met de nieuwe uitbreidingsset Zelfbeschadiging. Als je een indruk wilt krijgen hoe veelzijdig het spel ingezet kan worden, lees dan hier de openhartige en inspirerende ervaringen van Iris.

1 maart 2024 Self Injury Awareness Day (SIAD)
Vandaag, op vrijdag 1 maart, is het Self Injury Awareness Day (SIAD). Een dag waarop jaarlijks wereldwijd wordt stilgestaan bij zelfbeschadiging. Een dag waarop velen ervoor kiezen om meer te delen over eigen ervaringen met zelfbeschadiging. Een dag waarop er aandacht wordt besteed aan het bespreekbaar maken van dit onderwerp, om stereotypen weg te nemen en het taboe verder te doorbreken. Vandaar dat de uitbreidingsset Zelfbeschadiging, welke is mede-ontwikkeld door Stichting Zelfbeschadiging, centraal staat in dit blog.

Eerste kennismaking in 2014: (h)erkenning, uitwisseling ervaringen, luchtigheid en humor
In de afgelopen jaren heb ik, Iris, de uitbreidingsset zelfbeschadiging op verschillende momenten en op verschillende manieren ingezet om zelfbeschadiging bespreekbaar te maken. Zelf kwam ik in 2014, vlak na de lancering van de uitbreidingsset zelfbeschadiging, voor het eerst in aanraking met het spel Een Steekje Los? en deze uitbreidingsset op een lotgenotendag van Stichting Zelfbeschadiging. Dat was voor mij tevens de eerste keer dat ik offline in contact kwam met anderen die ook worstelden met zelfbeschadiging. Ik weet nog goed dat ik na afloop van het spel ontzettend moest huilen, van ontlading en opluchting. Niet eerder had ik het besproken met anderen, eerder wist ik niet goed hoe ik woorden kon geven aan dat mijn worsteling, en toen ervaarde ik dat ik niet de enige was, ik niet werd veroordeeld, er was (h)erkenning. En het was ook nog eens een leuk spel, waarbij een serieus gesprek en een dosis humor elkaar afwisselden. Gespannen als ik was, was de afwisseling tussen het uitwisselen van ervaringen en luchtigheid erg welkom!

 

 

 

 

 

 

 

 

Als spelleider bij workshops op Lotgenotendagen
Sinds mijn eigen eerste speelervaring heb ik de uitbreidingsset nog vaak ingezet bij Stichting Zelfbeschadiging, waar ik al geruime tijd vrijwilliger ben. In 2015 heb ik de spelleiderstraining gevolgd en de spellen veelvuldig begeleid (ook een aantal keren online). Ik heb met collega’s een aantal lotgenotendagen georganiseerd, en de uitbreidingsset daar ingezet in combinatie met het basisspel bij een workshopronde en als speeddate voor de kennismaking.

Interactieve voorlichting
Daarnaast ben ik actief als voorlichter en zorg ik er bij voorlichtingsbijeenkomsten altijd voor dat ik een set in mijn rugzak heb zitten en de app op mijn telefoon heb staan. Zo zijn (een greep uit) de kaartjes altijd snel beschikbaar en kan ik, als de situatie erom vraagt, een stelling tevoorschijn halen. Ik lees de stelling voor of presenteer deze op een groot scherm, en vraag de toehoorders om middels een hand of voorwerp te laten weten of ze het eens of oneens zijn met de stelling. Stellingen waar mensen vaak verdeeld op reageren zijn bijvoorbeeld “zelfbeschadiging is een vorm van aandacht vragen” en “zelfbeschadiging is een verslaving”. Ik vind het persoonlijk een leuke manier om interactief te peilen hoe een groep mensen over iets denkt en dat klassikaal verder uit te diepen. Dat doe ik door anderen uit te dagen om zich te verplaatsen in de mening die anders is als die van hen (de andere kant; dus waar zij ‘eens’ zouden kiezen, zich inleven in de ‘oneens’-kant). Dat leidt tot meer wederzijds begrip, en dat is mijns inziens nodig om goed naar de ander te kunnen blijven luisteren.

 

 

Tijdens brainstorm of op vrijwilligersdagen
Naast het inzetten van de uitbreidingsset met lotgenoten en met professionals, gebruiken we het ook intern. Bijvoorbeeld bij brainstorm-bijeenkomsten of vrijwilligersdagen. We hebben hier ook gebruik gemaakt van het gehele (of een deel van het) spelbord van het basisspel, van de achterkant van het bord, van de draaimolen en de thematafels. Ik vind het ontzettend leuk om de uitbreidingsset(s) en het spel actief in te zetten op allerlei manieren en allerlei plekken. Voor 2024 ben ik voornemens om mijn kennis en ervaring met het spel te delen met de collega’s die nu actief zijn. Dit zodat zij het ook beter en vaker in kunnen zetten bij activiteiten, bijeenkomsten en andere gelegenheden waarin de uitbreidingsset zelfbeschadiging iets toe kan voegen.

Wist je dat….
Stichting Zelfbeschadiging de K.F. Hein Stimuleringsprijs gewonnen heeft in 2012 én dat met dit prijzengeld is uitbreidingsset gefinancierd is?

 

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat…
Stichting Zelfbeschadiging, als winnende project uit 2014 is gekozen voor het jubileumfilmpje van 20 jaar bestaan K.F.Hein Fonds.
In dit filmpje vertelt Stefanie, ervaringsdeskundige én projectleider van de ontwikkeling van de set Zelfbeschadiging over de Stichting Zelfbeschadiging, de meerwaarde en de toepassingen van de set Zelfbeschadiging. En je kunt zien hoe Stefanie het spel begeleid. (van 6.45 min – 8.22 min).