Zondag 3 september is de StigmaTour in Tilburg, op het start- en finish terrein van CZ Tilburg Ten Miles. Deze StigmaTour is georganiseerd door Zorgbelang Brabant en RIBW Brabant in samenwerking met Stichting De Bagagedrager en is mede mogelijk gemaakt door Samen Sterk zonder Stigma.
Wanneer: zondag 3 september 2017
Tijd: 10.30 – 17.00 uur
Waar: Spoorzone Tilburg
Wat: CZ Tilburg Ten Miles: CZ Tilburg Ten Miles
Toegang is gratis
Organisatie: Zorgbelang Brabant/Zeeland i.s.m. RIBW Brabant en De Bagagedrager
Meer info:www.stigmatour.nl/busstop29Tilburg
Laatste kans om kennis te maken met de StigmaTour!
We zijn op 2 september 2014 gestart als project van Zorgbelang Gelderland en op 3 september 2017 is de 29e busstop en laatste busstop.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door Samen Sterk zonder Stigma.
Activiteiten in en om de bus:
– Welkom ontvangst met de StigmaStrippenkaart of de OV stresskaart
– Spelenderwijs in gesprek over stigma aan de hand van het bordspel Een Steekje Los?
– Speeddaten met ervaringsdeskundigen, o.a. mensen met een eetstoornis, zelfbeschadiging, persoonlijkheidsstoornissen, bipolaire stoornis, psychose etc.
– Bekijk de trailer van One flew over the cuckoo’s nest over stigma’s in de jaren ’70
– Informatiehoek met flyers en filmpjes
– Beleef de ervaring van een psychose met de Virtual Reality bril
– Natuurlijk is er verse koffie en thee
– Voor de kinderen is er popcorn én zijn er ballonnen
– Gratis toegang, via de stigmastrippenkaart of de ov-stresskaart
Team van de Stigmatour bestaat uit ervaringsdeskundigen vanuit Stiching De Bagagedrager en ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant en Zorgbelang Brabant.
Team van De Bagagedrager:
Jeroen Zwaal: Beleef de ervaring van een psychose
Via de Virtual Reality Experience: De Verwarde Man, kun je zelf ervaren hoe het is om een psychose te hebben. Het is absoluut niet eng of gevaarlijk. Deze app is gebaseerd op de ervaringen van Jeroen Zwaal. Jeroen is projectmedewerker van De Bagagedrager en initiatiefnemer van het project Virtual Reality De Verwarde Man
Jeanette Eken en Iris Peelen: Spelleiders Een Steekje Los?
Jeanette Eken is een ervaren spelleider met als specialisatie: multicultureel en bipolaire stoornis en is daarnaast ook initiatiefnemer van het project Het Vertelkastje
Iris Peelen is een ervaren spelleider met als specialisatie: zelfbeschadiging en is ook actief forumbeheerder van de Stichting Zelfbeschadiging.
Ellen Spanjers: initiator van de StigmaTour en van De Bagagedrager en is aanspreekbaar voor alle voorkomende vragen.
Het doorbreken van stigma’s
Gezondheid is een belangrijk thema binnen RIBW Brabant. Sporten en bewegen is voor iedereen belangrijk. En het mooie is dat het ook bijdraagt aan individuele successen van cliënten. RIBW Brabant nodigt cliënten bewust uit om buiten te sporten omdat actief zijn in de buitenlucht de positieve effecten vergroot. Een bijkomstigheid hiervan is dat dit helpt om stigma’s te doorbreken. Een RIBW-medewerker licht toe: “Wanneer ik met cliënten sport, krijg ik regelmatig vragen en enthousiaste reacties van wijkbewoners.”
Stigma Tour
Vandaar dat RIBW Brabant het initiatief van de Stigma Tour en Zorgbelang Brabant omarmt. Op zondag 3 september vragen zij gezamenlijk aandacht voor het bespreken en doorbreken van stigma’s die er leven rondom psychiatrie. Zorgbelang Brabant is samen met RIBW Brabant aanwezig met de Stigma Tour: een opvallende Amerikaanse schoolbus die in Brabant meerdere plaatsen bezoekt. We gaan met iedereen die belangstelling heeft in gesprek over het leven met psychische aandoeningen en verslavingen. We zetten ons ook in om bewuste en onbewuste ’vooroordelen op een interactieve manier te bestrijden. We doen dat met een spel, filmpjes, social media en ontmoetingen met ervaringsdeskundigen. Vanuit hun eigen ervaring met psychische problematiek of verslavingen laten ervaringsdeskundigen zien hoe de negatieve spiraal van stigmatisering kan worden omgezet in herstel en kracht. Op deze interactieve en speelse manier hopen we onwetendheid en vooroordelen over psychische aandoeningen en verslaving weg te nemen.
Over Zorgbelang Brabant
Wij streven er naar dat iedereen, ondanks ziekte, beperking, ouderdom of minder zelfredzaamheid, mee kan blijven doen aan de snel veranderende maatschappij. Op een manier zoals zij dat zelf graag willen, op een manier die bij hen past.
De mogelijkheden, behoeften en wensen van patiënten, cliënten en burgers staan hierbij centraal. Wij vinden het belangrijk dat het aanbod van zorgaanbieders, zorgfinanciers en overheden hierop aansluit. Wij zijn de verbindende schakel tussen al deze partijen.
Wij geloven in de kracht van het in gesprek zijn én blijven met elkaar. Van het samen kunnen vertalen van ieders mogelijkheden en wensen naar een passend en goed uitvoerbaar zorg- en welzijnsbeleid. Zo werken wij samen met patiënten, cliënten, burgers en landelijke, regionale en lokale partijen aan een gezond en veerkrachtig Brabant.
Over RIBW Brabant
RIBW Brabant is gespecialiseerd in de begeleiding en ondersteuning van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening. Met onze gedegen, professionele en totale aanpak zijn wij voor onze cliënten partner in herstel. Wij werken aan duurzaam herstel. Daarom komen bij ons alle leefgebieden aan bod: wonen, daginvulling, sociale relaties, financiën en gezondheid. Wij stimuleren hierbij eigen kracht en verantwoordelijkheid. We werken in de provincie Noord-Brabant onder meer in de gemeenten Tilburg, Waalwijk, Oisterwijk, Goirle, Gilze en Rijen, Hilvarenbeek, Heusden, Loon op Zand en Dongen