Terugblik Speltraining Familie en Naastbetrokkenen
Tussen juni 2022 en mei 2023 hebben we speltrainingen verzorgd voor familie- en naastbetrokkenen. Er was veel vraag naar vanuit het hele land. Wij zijn heel blij dat de Hersenstichting dit project heeft mogelijk gemaakt. We ontvingen een mooie, positieve reactie van de Hersenstichting: “Mooi verslag, de persoonlijke ervaringen zijn indrukwekkend te lezen. Jullie hebben meer bereikt dan verwacht. Dank ook voor jullie allen inzet in deze. Is super dat mensen zo intrinsiek gemotiveerd zijn om inzet te geven.”

Hieronder volgt een terugblik op de werkwijze en de resultaten van het project.

Doel van de training
De speltraining had een aantal doelen, te weten:
– Deskundigheidsbevordering aan ten minste 24 familie-ervaringsdeskundigen, door het organiseren en realiseren van spelworkshops en speltraining.
– introductie van de vele mogelijkheden van de nieuwe uitbreidingsset familie- en naastbetrokkenen.
– Op een toegankelijke manier gesprekken voeren oer ervaringen en gevoelens die vaak moeilijk bespreekbaar zijn.
– Vaardigheden ontwikkelen om het spel effectief in te zetten voor familie- en naastbetrokkenen.
– Het bevorderen van mentale fitheid en verbetering van kwaliteit van leven van familie- en naastbetrokkenen.

Activiteiten en resultaten
Er zijn 3 speltrainingen van 2 dagdelen gegeven in Tilburg, Borne en Warnsveld (Brabant, Overijssel en Gelderland):
– Op 11 november en 9 december 2022: in Tilburg, bij Zorgbelang Brabant/Zeeland.
– Op 17 februari en 17 maart in 2023: in Borne, op de locatie van Zelfregieteam Borne.
– Op 9 maart en 30 maart 2023: in Warnsveld, op de locatie van GGNet.
De training werd gegeven door ervaringsdeskundige speltrainers Astrid Elferink en Ilona Heijstek, in samenwerking met Joke van der Meulen. Elke deelnemer heeft het spel gemiddeld 2 tot 3 keer ingezet in groepen van gemiddeld 4 personen. Dit leverde een totaal bereik van 360 personen op,  tussen november 2022 en mei 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citaten van deelnemers
Veel deelnemers hebben gereageerd op de gegeven workshops. Hieronder een aantal citaten die we graag delen.

‘De workshop is van buitengewone excellente waarde. We kunnen er letterlijk en figuurlijk veel van opsteken.
Het heeft veel indruk op mij gemaakt’  – Familie ervaringsdeskundige- 

‘Een supergoede workshop met veel interactie en openheid onderling. Deze spelvormen zijn heel mooi te gebruiken voor allerlei doeleinden. Laagdrempelig en te behappen. Je kunt als spelleider zelf bepalen hoever je de diepte in wilt. Een aanwinst voor iedereen die met mensen werkt ongeacht welke doelgroep en op welke plek. Dankjewel!’ – Marion Verlinden Zelfregie NL –

‘Goede training voor familie, ervaringsdeskundigen en iedereen die met naasten werkt. Je leert om het spel samen te spelen en tegelijkertijd verdieping te zoeken in het proces als naasten van mensen met psychische kwetsbaarheid. Op een speelse, laagdrempelige manier komen er ook thema’s aan bod waar je normaal gesproken misschien minder aandacht aan besteedt of die niet zo snel besproken worden, juist omdat ze zo vanzelfsprekend zijn. Het is ook uiterst geschikt om in groepen te spelen en zeer gevarieerd. Door de verschillende werkvormen is het ook overal toepasbaar.’
Conny Kalker, familie ervaringsdeskundigen GGNet –

‘De workshop heeft mij nieuwe inzichten gegeven en laat zien hoe je het spel op verschillende manieren kan inzetten binnen verschillende groepen. Heel inspirerend, heldere uitleg en uitstekend materiaal.’ –  Marjolein Pel, Naastenparticipatie LEVANTOgroep.-

Diversiteit deelnemers

Er was een breed scala aan deelnemers aanwezig, waarbij de meest voorkomende waren:
• Ervaringswerker en zelfregiecoach Zelfregie NL
• Familie ervaringsdeskundige bij GGNet klinische zorg
• Pleegouder, rouw- en verliesbegeleider in opleiding
• Naastenparticipatie (implementatie binnen de organisatie)
• GGZ-Agoog en Familie Ervaringsdeskundige
• Verpleegkundige en Familie-ervaringsdeskundige
• Ervaringsdeskundige MantelzorgNL
• Coach en leerling-verzorgende IG
• Cliëntondersteuner, professioneel ervaringsdeskundige bij MEE Samen
• Familie ervaringsdeskundigen
• Vrijwilliger bij Wijkracht in Borne

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar kwamen cursisten vandaan?
Uit het hiervoor vertelde is het eigenlijk geen verrassing meer dat mensen letterlijk uit heel Nederland kwamen, te weten uit Tilburg, Breda, Asten, Dieren, Teteringen, Sint Oedenrode, Nieuwegein, Helmond, Deurne, Deventer, Landgraaf, Kerkrade, Venray, Drempt, Brummen, Burgum, Leeuwarden, Doetinchem, Losser, Borne, Almelo, Enschede en Hengelo.

Wat is er geleerd?
Navraag bij de cursisten over wat zij hebben geleerd van de gegeven workshops, leverde mooie reacties op. Hierbij een kleine greep daaruit.
– Meer werkvormen om door middel van het spel in gesprek te gaan én makkelijk aan te passen aan de groep die aanwezig is.
– Dat het aan de slag gaan met de set in de praktijk vereist dat jijzelf al zover bent dat je de ervaring “te boven bent gekomen” om de deelnemers tot hun recht te laten komen.
– Dat je meedoet maar als spelleider en verdieping kan aanbrengen met de juiste vragen maar het vooral laat gebeuren want het spel zelf zorgt ervoor dat ieder met zijn eigen unieke ervaring aan bod komt. Er is geen goed of fout.
– De diversiteit in het gebruik van de spelelementen.

Inzet van het spel
Hoe en waar de cursisten het spel in willen gaan zetten leverde een heleboel verschillende uitkomsten op. Denk hierbij aan de volgende situaties.

•Buurtwerk, een-op-een contacten en tijdens bijeenkomsten, overleggen e.d. onder de aandacht brengen.
In de herstelgroepen, bij intervisie met collega’s, bij individuele gesprekken.
• In mijn werk als familie ervaringsdeskundige gaan gebruiken zowel 1 op 1 als in een groep.
• Pleegoudercontactavonden, jeugdwerk kerk, pleeggezin, medewerkers binnen pleegzorg
• Op de groep met patiënten/ binnen het team / thuis/ tijdens bijeenkomsten met naasten.
• Ik zet het in in het gesprek met naasten in mijn werk als clientondersteuner en ook in het groepswerk.
• Ik ga dit gebruiken bij groepen, cursus voor naasten en steungroepen mantelzorg verbonden aan de psychiatrie.
• Bij mensen waar ik denk dat het gesprek direct voeren moeilijk is, maar de vragen toch echt helpen in het versoepelen van de gesprekken.
• MantelzorgNL enthousiast gemaakt voor de spelkaarten binnen hun thema Mantelzorg en GGZ.
• Ik wil het in meerdere vormen gaan doen. Bijvoorbeeld 1 op 1 en in groepen. Ik zou dit ook op het werk willen inzetten, vooral NAH en naastbetrokkenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Succeservaringen
Altijd fijn wanneer ervaringen met de trainingen positief zijn. We laten je graag meelezen in de verschillende reacties en ervaringen die we hierover ontvingen.

  • Er was enorm veel belangstelling uit het hele land. Door de spontane enthousiaste berichten die op LinkedIn gedeeld werden, nam de belangstelling nog toe.
  • Mensen waren bereid om ver te reizen naar de locaties, dit hadden we niet verwacht.
  • De trainingslocaties zijn gratis beschikbaar gesteld! Alleen de lunch hebben we betaald. En als dank hebben we 2 medewerkers van de organisaties ook gratis laten deelnemen. Op deze manier is het ook een deskundigheidsbevordering intern én ze zorgen voor een mooie publiciteit.
  • De besparing van de locatiekosten is ten goede gekomen aan de cursisten. We hebben hen extra spelmaterialen gegeven wat zeer werd gewaardeerd.
  • PR via LinkedIn zorgt voor een grote bekendheid.
  • De enthousiaste succeservaringen die op sociale media gedeeld worden, zorgt voor meer vraag.
  • Veel waardering voor de inhoud, opzet en werkwijze van de training. Mensen waren echt heel blij met de spelmaterialen die ze hebben ontvangen.
  • Een training geeft veel inzicht in de vele mogelijkheden en toepasbaarheden van het spel én stimuleert dat mensen het spel ook echt gaan inzetten! Zonder training hadden ze dit niet zo snel gedaan.

Leermomenten
Uiteraard zijn er ook altijd leermomenten wanneer een project plaatsvindt. Zo kunnen we trainingen naar een nog beter niveau brengen. Twee belangrijke leerpunten die naar voren kwamen zijn:

  • Zorg dat er niet teveel tijd zit tussen het aankondigen en het geven van de training. In die tussentijd kunnen mensen afhaken, om welke reden dan ook.
  • Zorg dat er voldoende tijd zitten tussen de 2 trainingsdagdelen, zodat deelnemers kunnen oefenen met de spellen.

 

Nieuwsberichten
Over deze speltraining zijn 3 nieuwsberichten geplaatst, te weten op onze website en via de nieuwsbrieven. Deze berichten zijn op hun beurt weer gedeeld via sociale media, LinkedIn en facebook. Daarnaast is het gedeeld via het netwerk van Joke van der Meulen (Familieperspectief), Mind en Zelfregieteam Borne. Ook de samenwerkingspartners Zorgbelang Brabant/Zeeland en GGNet hebben de berichten gedeeld.
– Nieuwsbericht 14 oktober: aankondiging Nieuw! Gratis Speltraining familie- en naastbetrokkenen – De Bagagedrager
– Nieuwsbericht 24 november met ervaringen Mooie ervaringen speltraining Familie en Naastbetrokkenen – De Bagagedrager
– Nieuwsbericht 21 januari 2023: nieuwe werving Nieuwe data gratis Speltraining Familie en naastbetrokkenen – De Bagagedrager
Na afloop van de trainingen hebben deelnemers en organisaties de ervaringen via LinkedIn gedeeld, dat leverde veel bekendheid op. Na de oproep voor de 3e training in Warnsveld, was deze binnen 1 dag volgeboekt.