Stigma The English Version in Florence
Van 11 t/m 15 september 2023 was Astrid Elferink in Florence tijdens een uitwisselingweek in Italië vanuit het project ETUDE. Astrid heeft hier een Engelstalige workshop over stigma gegeven aan Early Stage Researchers. De reacties waren bijzonder positief! Na afloop zijn er 24 uitbreidingssets uitgereikt en met trots ontvangen! Deze worden nu in 7 landen ingezet. Lees hier de bijzondere beleving en indrukwekkende ervaringen van Astrid.

Bijzonder!
Vorige week reisde ik naar Florence voor het Europese project Etude om daar een workshop over stigma te verzorgen. Ik had even nodig om alle ervaringen van deze week te laten bezinken voordat ik hierover kon schrijven; er gebeurde zoveel tegelijk! 😊

De voorbereiding In maart dook ik in de wetenschappelijke wereld van een project dat tot doel had stigma rondom Aanhoudende Lichamelijke klachten (ALK) en Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) bespreekbaar te maken. Er waren 15 deelprojecten die zich bezighielden met dit onderwerp. In Budapest lag de focus op de mechanismen rondom ALK. Hierbij kwamen veel statistieken en terminologie aan bod waar ik nog niet bekend mee was😊 

Inzet van ervaringsdeskundigheid Afgelopen week vond de trainingsweek voor de Early Stage Researchers (ESR’s) plaats, waarbij diverse sprekers uit onder meer Polen, Engeland, Canada en Nederland spraken over stigma. De onderwerpen varieerden van media, dementie, mentale gezondheid tot ervaringsdeskundigheid.Gedurende de week kwam er steeds meer diepgang en openheid vanuit de ESR’s over hun eigen ervaringen met ervaringsdeskundigheid. Hoe vertel je over jouw persoonlijke betrokkenheid bij dit onderwerp als huisarts, neuroloog, psycholoog of psychiater, en ben je tegelijkertijd betrokken als ESR bij dit project? Durf je open te zijn en de onzekerheid over hoe anderen je zien, los te laten?  

Vooroordelen Het bleek niet zo simpel te zijn. Ook niet voor mijzelf trouwens. Op de tweede dag spraken we over het stigma van patiënten en na afloop vroeg een ESR zich af of het wel gepast was dat ‘patiënten’(ik zet dit bewust tussen aanhalingstekens) deelnamen aan de discussie over stigma. Huh?!?! Ze zei niet rechtstreeks dat ze het over mij en de andere ervaringsdeskundige had, maar aangezien wij de enige twee ervaringsdeskundigen waren.
Dus zo word ik gezien door haar? Hmm bijzonder 😉 Die ochtend, tijdens de bespreking vanuit sociologisch oogpunt, kwamen termen als ‘activistisch’ ter sprake wanneer ‘patiënten’ zich laten horen. Of is het simpelweg gepassioneerd zijn over het onderwerp, zoals in mijn geval met betrekking tot stigma? Voor mij voelde het als de ontmoeting van twee verschillende werelden, een uitdaging maar vooral een boeiende ervaring. I like it! Deze gesprekken maakten mij des te nieuwsgieriger naar hoe mijn eigen workshop zou verlopen 😉


Ik was de ‘vreemde eend in de bijt’ door deelnemers uit te dagen met de werkvormen van De Bagagedrager om niet te praten over hun onderzoeksprojecten of cliënten/patiënten, maar juist over henzelf. Het was duidelijk dat ze dit spannend vonden, maar tegelijkertijd was het ook heel waardevol en nodig!

Soms vraag ik mij af of ik wel geschikt ben om anderen iets te leren of bij te brengen. Ik keek op tegen hun theoretische kennis, wetenschappelijke achtergronden en titels en zette mijzelf automatisch op een lager niveau. Dit leidde tot mooie momenten van zelfreflectie, want ik wist deze gevoelens om te zetten. En het resultaat mocht er zijn: het ging supergoed!

 Hoewel sommigen het spannend vonden, zag ik achteraf dat ze het als een waardevolle ervaring beschouwden, ook het volledig uit hun comfortzone stappen.
En daar ging het mij om. Hen laten ervaren hoe het is om openlijk over jezelf te praten, je kwetsbaarheid te tonen en op een andere manier te spreken over en te (leren) kijken naar stigma. 

Prachtig resultaat
Ik bloos nog van de complimenten die bleven komen, zowel na afloop als tijdens de evaluatie de volgende dag. 😊 Het was een grote verrassing voor hen dat ze de uitbreidingsset Stigma, in de Engelse versie, als cadeau kregen.

Direct kwamen er vragen over hoe ze dit konden inzetten en de ideeën stroomden binnen over waar en hoe ze het wilden gebruiken.  Ik deelde zodoende mijn visitekaartjes uit en bood aan dat zij mij altijd vragen mogen stellen over hoe ze het kunnen toepassen. Mission accomplished! De zaadjes zijn geplant en zullen op hun eigen tempo tot bloei komen.
Wat houd ik toch van mijn werk! Wat een cadeautjes komen er op mijn pad, daar ben ik heel dankbaar voor.

Wist je dat…

… deze Engelse versie financieel mede mogelijk gemaakt is door Socialrun
… deze Engelse versie getest is met mensen uit Amerika, Australië, Engeland
… deze set ook is ingezet in Finland en België, bij het Europese uitwisselingsproject Diversi-date
… Brodie McGhieFraser (een echte Engelsman), 6 maanden stage heeft gelopen bij De Bagagedrager vanuit Radboud UMC en mee geweest is naar Finland en Italië?
… deze set deze week te koop is voor een speciale actieprijs?