Vandaag 10 oktober is het World Mental Health Day.
Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan psychische gezondheid. Met ruimte voor voorlichting, acties, in gesprek met elkaar gaan en destigmatisering.
Tot voorheen werd het in Nederland altijd genoemd: de Landelijke Dag van de Psychische Gezondheid. Sinds dit jaar heet het de Dag van de Mentale Gezondheid.
Toch opvallend dat het woord ‘psychisch’ opeens is vervangen door het woord ‘mentaal’?
Dit zien we de laatste tijd steeds vaker. Hoe komt het dat er zoveel benamingen zijn voor psychische ziektes?
Inmiddels zijn we onderstaande benamingen al tegen gekomen::
- Psychische problemen
- Psychische stoornis
- Psychische kwetsbaarheid
- Psychische aandoening
- Psychische uitdaging
- Psychische gezondheid
- Psychisch ziek
- Psychische klachten
- Psychische diversiteit
- Psychische onbalans
- Psychische ontwrichting
- Psychische instabiliteit
- Psychiatrische problemen
- Psychiatrische stoornis
- Psychiatrische ziekte
- Geestelijke gezondheid
- Geestelijk ziek
- Geestelijke problemen
- Geestelijk gestoord
- Mentale problemen
- Mentale ziekte
- Mentale gezondheid
- Mentale kwetsbaarheid
- etc
Veel van deze termen worden door elkaar en naast elkaar gebruikt. Opvallend is dat elke benaming zorgt voor een andere beleving en interpretatie. Sommige woorden maken dat mensen zich gestigmatiseerd voelen, terwijl andere juist helpen om iets als normaal te zien.
Benamingen kiezen
Toen we in 2010 het bordspel Een Steekje Los? ontwikkelden, was de beschrijving: spelenderwijs in gesprek over psychische gezondheid en kwaliteit van leven. Tijdens de ontwikkeling van dit spel merkten we dat er toen al verschillende termen werden gebruikt. Ook tijdens het testen van de uitbreidingssets bleef het een uitdaging om de juiste benaming te kiezen. Bijvoorbeeld, wanneer spreek je van psychische problemen en wanneer van een psychische stoornis? Wanneer wordt iets als een probleem gezien? En wanneer als een stoornis? Wanneer gebruik je het woord ‘psychisch’ en wanneer ‘psychiatrisch’? Maar ook, wanneer is het passend om de term ‘mentaal’ te gebruiken? En is dat hetzelfde als psychisch? Het was lastig om hier duidelijkheid over te krijgen, omdat er vaak oordelen en taboes verbonden zijn aan het gebruik van specifieke benamingen. Daarom hebben we in het bordspel Een Steekje Los? en in de uitbreidingssets alle verschillende termen gebruikt, juist met als doel hierover in gesprek te gaan.
Huidige ontwikkeling
Vooral het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat er een nieuwe term is bijgekomen: ‘mentaal’. Het is misschien geen toeval dat de Landelijke Dag Psychische Gezondheid nu ook Mentale Gezondheid heet. In ieder geval is het doel van deze dag nog steeds hetzelfde.
Wil je ook in gesprek over mentale gezondheid en destigmatisering? Dat kan laagdrempelig en spelenderwijs 🙂 Voor meer informatie, kijk op www.eigenwijsspel.nl
… Museum van de Geest de hele week activiteiten organiseert: 9 t/m 15 oktober: Week van de Mentale Gezondheid – Museum van de Geest
… Mind deze week ook activiteiten organiseert MIND Dag van de Mentale Gezondheid (wijzijnmind.nl)
… de spellen en uitbreidingssets van Een Steekje Los? heel goed ingezet kunnen worden om mentale gezondheid bespreekbaar te maken?