Zondag 8 oktober 2023 om 16.30 uur is Jeanette te zien in een reportage bij het programma Iedereen Verlicht van de NTR op NPO 2.

Vertellen met tekeningen
Jeanette, die bekend werd met haar betoverende Vertelkastje, neemt de kijkers mee op een reis door psychische problemen, culturele diversiteit en bovenal hoop. Aan de hand van prachtige tekeningen met diepgaande symbolische betekenis neemt Jeannette je mee. Ze weeft een wereld van betekenisvolle verhalen rondom het Japanse Vertelkastje, de kamishibai. een oude traditie van Verteltheater.

Hoe het bjeanetteegon
In 2016 begon Jeanette bij De  Bagagedrager, waar ze deelnam aan het project StigmaTaxi. Haar krachtige presentaties, zowel voor kleine groepen als grote zalen, raakten de harten van velen. Haar bijzondere gave werd opgemerkt tijdens de 7e editie van de Crazywise Conference ‘The Inner Healer’ in 2022 in Amsterdam Zuidoost, waar ze de aandacht trok van de documentairemaker van de NTR. Jeannettes presentatie maakte hier grote indruk. Hier begon het avontuur dat leidde tot filmopnames in Lelystad, bij Jeanette thuis en bij Utopodium, tijdens een speciale presentatie met haar Vertelkastje. Haar Vertelkastje paste mooi in de serie ‘Iedereen Verlicht’ in een aflevering met aandacht voor transculturele therapie.

 

Op televisie
Iedereen Verlicht van NTR brengt persoonlijke verhalen rond zingeving, spiritualiteit en duurzaamheid. In iedere aflevering onderzoekt presentator Narsingh Balwantsingh een actueel thema. Zonder oordeel probeert hij achter persoonlijke drijfveren en keuzes van mensen te komen. Mensen die net als Narsingh op zoek zijn naar zingeving en geluk. Zondag 8 oktober 2023: 16.30 uur NPO 2 is het thema: Transculturele therapie Hulpverleners kunnen niet langer vasthouden aan een enkelvoudig mensbeeld of één definitie van psychische gezondheid. Het is essentieel dat zij hun expertise verbreden en fijngevoeliger worden voor de unieke achtergronden van hun cliënten. Heb je deze uitzending gemist? Kijk deze inspirerende aflevering van het programma Iedereen Verlicht terug en ontdek het bijzondere verhaal van Jeanette en haar betoverende Vertelkastje.

Lees hier de ervaringen van Jeanette
De afgelopen 3 weken waren intensief, met een camera 3 volle dagen op mij gericht, een zoon om wie ik mij zorgen maak en een dochter die het ouderlijk huis verlaat. Ondanks dat, heel mooi dat ik een bijdrage mocht leveren aan het programma ‘Iedereen Verlicht’.

Om eerlijk te zijn dacht ik in eerste instantie ‘aha zo gefikst’ maar ik ben echt een ervaring rijker. Ik besefte tijdens de laatste opnamedag dat de programmamakers natuurlijk hun doel willen bereiken en van mij willen horen wat ze in het programma terug willen zien. En dat was natuurlijk ‘iets over transculturele therapie’. Tijdens de laatste opnames moest ik daar echt wel dieper op ingaan. Dieper op ‘dat’, dat wat ik gemist heb tijdens mijn therapieën binnen de ggz. Maar was ‘dat’, dat stukje ‘transculturele therapie’? Heb ik dat echt gemist?

Het klinkt misschien raar wat ik nu ga zeggen, maar ik wist toen niet eens dat ‘dat’ bestond. Ik heb mij de dagen na de opnames afgevraagd hoe kon ik iets missen waar ik toen nog niets vanaf wist. Wat ik tijdens mijn therapie tijd wél heb gemist, was de erkenning, het begrip van de omgeving, erkenning op mijn werk. Ik kon nooit zijn wie ik ben. Ik loog altijd, zodat ik ‘gewoon’ kon zijn. Ik ging daarom op zoek en tijdens mijn zoektocht ontvouwde zich een prachtig verhaal dat ik vertel met mijn Vertelkastje, de Kamishibai, helemaal ontworpen op mijn levensverhaal. Ik ging met De Bagagedrager, de StigmaTaxi, op tour en maakte in 2018 kennis met ‘transculturele therapie’ tijdens de Waanzien conferentie in Den Bosch op Avans Hogeschool. Er ging een wereld voor mij open. Sindsdien ben ik daar ieder jaar gastdocent om te vertellen dat ik dat stukje transculturele therapie heb gemist in mijn therapietijd. Ik hoop dat de nieuwe generatie therapeuten zich hierin zullen verdiepen om het te integreren.

De afgelopen dagen waren intens en emotioneel voor mij. Ook vanwege de verandering en beweging binnen mijn gezin en op mijn werk. Ik ben met de kritische kijk van de NTR zeker weer een ervaring rijker.  Met de camera op mij gericht kijk ik nu nog kritischer naar wat ik wel en niet wil vertellen. Niet alles dat gefilmd is wordt uitgezonden. Dat is ook niet erg. Ik hoop dat mijn bijdrage genoeg stof geeft om de kijkers een indruk te geven dat niet dat stukje ‘transculturele therapie’ zo belangrijk voor mij is geweest, maar dat de vergevingsgezindheid, erkenning van jezelf en de omgeving en de liefde, in mijn geval de familie, net zo belangrijk zijn geweest om mij ‘gezond’ te voelen❣️

Ik hoop met mijn Vertelkastje nog veel meer verhalen te vertellen. Verhalen die ertoe doen, beweging en verbinding brengen.
Heel veel dank aan het team van De Bagagedrager die mij ontdekt heeft en letterlijk omarmd. 

 

Wist je dat…

… Jeanette werkzaam is als voorlichter bij Bureau Gelijke Behandeling Flevoland?
… het Vertelkastje van Jeanette ook te zien is in het Museum van de Geest in Haarlem?
… Jeanette een eigen pagina heeft als Levenskunstenaar Jeanette Eken-Benschop | Museum van de Geest
… van 9 t/m 15 oktober er vele activiteiten zijn in de Week van de Mentale Gezondheid in het Museum van de Geest
… je hier het interview kunt zien met Jeanette in de StigmaTaxi
… je op deze pagina 7 interviews kunt bekijken over stigma in diverse culturen?
… je dat Jeanette ook een boek heeft geschreven?
… Jeanette ook workshops geeft aan groepen om Vertelkastjes te maken?
…  er een uitbreidingsset Multicultureel is? én een handleiding? en dat deze nu met korting te koop zijn?

Multicultureel uitbreidingsset