Op donderdag 8 april was de (online) kick off meeting van het Europese project ETUDE, waar De Bagagedrager ook aan deel gaat nemen vanaf 1 september 2021! Astrid Elferink was namens De Bagagedrager bij de kick-off meeting en heeft de highlights voor je op een rij gezet. Duidelijk is in ieder geval dat het weer een heel interessant project gaat worden!

 

Wat is ETUDE?

ETUDE (Encompassing Training in Functional Disorders across Europe) geeft 15 beginnende onderzoekers een PhD-opleiding gedurende een periode van 3 jaar waarbij ze theorie en experimentele modellen vertalen naar producten en diensten die de zorg voor patiënten verbeteren.

ETUDE omvat 15 verschillende projecten gericht op SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) die onderliggende mechanismen gaan identificeren, om zo de diagnose en behandeling te verbeteren en stigmatisering van patiënten met functionele stoornissen (FD) te verminderen. Het project is een samenwerking van 6 verschillende landen (Nederland, Duitsland, Engeland, Polen en Italië).

 

Stop stigmatisering van SOLK

Het ETUDE-project waar De Bagagedrager aan meedoet gaat over de negatieve houding bij gezondheidszorg professionals (over het ontstaan ervan en interventies om het te verminderen). Het hoofddoel van dit project is het bestuderen en verminderen van de mate van stigmatisering van patiënten met SOLK door artsen (zowel huisartsen als specialisten).

 

Wat gaat De Bagagedrager doen?

Wij zullen een workshop en training gaan verzorgen over het thema Stigma, hoe om dit tegen te gaan en daarnaast een aantal maanden een buitenlandse PhD student begeleiden die een product gaat ontwikkelen tegen stigma van SOLK.

 

Een mooie bijeenkomst!

Tussen allemaal artsen, professoren, psychiaters zat ik dan voor het beeldscherm, lichtelijk onder de indruk (understatement). Het programma van deze ochtend was een totaaloverzicht creëren van het project: de management structuur, de planning van het project, de trainingen voor de PhD studenten en de onderzoeken.
Wat een enthousiasme over dit onderwerp, het spatte van mijn beeldscherm af! Zelf was ik dat ook al vanaf mijn eerste gesprek met Tim olde Hartman (primaire toezichthouder) waarin we veel herkenning vonden in de verhalen/onze ervaringen rondom SOLK. Hij als huisarts en ik als ervaringsdeskundige. Het duurt nog even, maar ik heb er reuze zin in!

 

Organisatie van ETUDE

Het project wordt geleid door prof. Judith Rosmalen (UMCG). Zij is hoogleraar Psychosomatiek Afdelingen Psychiatrie en Interne geneeskunde. De eerste supervisor is Dr. Tim olde Hartman, Radboudumc. Hij is hoofd Unit Onderzoek van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en hoofd onderzoeksgroep Huisartsengeneeskunde. De mede co-supervisoren (academisch) zijn Prof. Bernd Löwe (University Medical Center Hamburg-Eppendorf) en Dr. Rymaszewska, Wroclaw Medical University (Polen). De andere co-supervisoren zijn Ellen Spanjers en Astrid Elferink van De Bagagedrager. Het is een hele lijst, maar we willen jullie toch graag laten weten wie er allemaal betrokken zijn bij het project!

Op de hoogte blijven van Eigenwijs nieuws?

Wil je niks missen? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.