Van 22 t/m 28 mei 2023 is de Europese Week Mentale Gezondheid. Het doel van de Awareness Week van dit jaar is om het begrip en het leren over geestelijke gezondheid in onze gemeenschappen, scholen, werkplekken en thuis te vergroten, zodat iedereen kan gedijen en bloeien in elke fase van het leven.

Meer begrip over geestelijke gezondheid? Hoe dan?
Dat kan op vele manieren. Onze manier is om het spelenderwijs bespreekbaar te maken, dit zorgt voor meer openheid en begrip, vermindert stigma, bevordert herstel én verbeterd kwaliteit van leven. Inmiddels bestaan onze spellen nu al 12,5 jaar en worden in binnenland én buitenland ingezet.
We hebben vele innovatieprijzen gewonnen en er zijn mooie scripties geschreven.

Online in gesprek op sociale media
Elke dag gaan we spelenderwijs in gesprek over psychische gezondheid, met als doel vergroten van de bewustwording en meer begrip.
Elke dag introduceren we een van de spellen of tools.
Ervaringsdeskundigen van De Bagagedrager plaatsen hun favoriete kaartje, tool of werkvorm op facebook of instagram.
Voel je welkom om te reageren en in gesprek te gaan of om mee te kijken en te lezen.

 

Workshop DoeKnipPlak werkboek StigmaTools: woensdag 24 mei 1400 – 16.00 uur te Arnhem
Maak kennis met het nieuwe werkboek StigmaTools, het is nog concept en je bent welkom om het mee te testen.
na afloop mag je een stigmatool kiezen, die je ook mee naar huis krijgt.
Tijdens deze workshop maak je kennis met meerdere tools, met het nieuwe werkboek én we gaan in gesprek hoe we dit werkboek kunnen inzetten in herstelgroepen én welke mogelijkheden er zijn om dit werkboek in te zetten tijdens de wachtperiode, als je op de wachtlijst staat voor psychische hulp.
Dit nieuwe werkboek is ontwikkeld door De Bagagedrager in samenwerking met Zorgbelang Inclusief, vanuit het project Minder Zelfstigma = Meer Herstel, mede gefinancierd door ZonMW.
Meld je aan via dit formulier

Online workshop StigmaTools: vrijdag 26 mei: 10.00 – 11.30 uur
Maak kennis met enkele StigmaTools, de nieuwe impressiefilmpjes én het nieuwe DoeKnipPlak werkboek StigmaTool
Meld je aan via dit formulier

 

 

Actie: alle uitbreidingssets nu voor 15 euro.
Alleen geldig in de week van 22 – 28 mei 2023, via de webshop

 


 

 

 

 

 

 

 

Europese Week van de Geestelijke Gezondheid
De Europese Week van de geestelijke gezondheid is een pan-Europees initiatief dat tot doel heeft het bewustzijn over het belang van geestelijke gezondheid in ons dagelijks leven te vergroten. De vierde editie van de European Mental Health Awareness Week, opgezet en gerund door Europa’s grootste onafhankelijke ngo voor geestelijke gezondheid Mental Health Europe (MHE). Europese Week van de Geestelijke Gezondheid – Geestelijke Gezondheid Europa (mhe-sme.org)

Van 22 tot en met 28 mei is het de week van de mentale gezondheid. Deze week maakt onderdeel uit van een bredere maatschappelijke beweging die we met elkaar in gang hebben gezet, waarbij het ‘gewoon’ wordt dat we naar elkaar omkijken en oog hebben voor de mentale gezondheid van onszelf en van elkaar. Maatschappelijke organisaties zoals scholen, cultuurinstanties, jeugdverenigingen, gemeenten en werkgevers organiseren in deze week activiteiten gericht op het versterken van onze mentale gezondheid.

We doen dit omdat een goede mentale gezondheid ervoor zorgt dat je positiever in het leven staat, minder stress ervaart en beter kan omgaan met tegenslagen in je werk of privéleven Ook lijkt er een verband te bestaan tussen een goede mentale gezondheid en een langere levensverwachting, onder meer door sneller herstel van lichamelijke ziekten. Tegelijkertijd is mentaal gezond zijn en blijven niet altijd gemakkelijk. Reden om samen te kijken hoe we mensen kunnen helpen om hun mentale gezondheid te versterken.

De week van de mentale gezondheid maakt deel uit van de aanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’, die in juni 2022 is gelanceerd. Met deze aanpak willen we – samen met jongeren, werkenden, inwoners in een kwetsbare positie en maatschappelijke partners – mentale gezondheid bespreekbaar en zichtbaar maken. Ook willen we handvatten bieden om de mentale gezondheid van onszelf en anderen te verbeteren, klachten te voorkomen of tijdig te signaleren. Doel is dat jongeren beter in hun vel zitten, werkenden met energie en plezier hun werk kunnen doen en mensen in een kwetsbare positie extra ondersteuning krijgen waar nodig, want mentale gezondheid is van ons allemaal.
(bron:

Bekijk hier een overzicht van vele activiteiten die in Nederland worden georganiseerd. ‘Mentale Gezondheid: van ons allemaal’ (evenementenbureauvws.nl)

 

 

Tip: Doe mee met de 7-daagse challenge en maak van jouw mentale welzijn een dagelijkse praktijk!

Ontvang 7 praktische tips direct in je mailbox en leer hoe kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken voor je geestelijke gezondheid!
Meld je hier aan en je kunt starten in de week van 22 tot 28 mei.
Deze challenge wordt georganiseerd door Diversion vanuit het project Luister Eens: www.luistereens.nl