Eigenwijs Spel bestond in december 2020 alweer 10 jaar. In die 10 jaar deden maar liefst 11 studenten onderzoek voor De Bagagedrager, met 9 scripties als resultaat (sommigen werkten in tweetallen). Het was niet alleen ontzettend leuk om alle afstudeerders en stagiaires te begeleiden, het was ook heel nuttig. De studenten doken dieper in één van de spellen en zochten de verbinding tussen wetenschap en praktijk. Met de aanbevelingen konden wij onze spellen en workshops nog beter maken!

 

Met resultaat!

In onderstaand overzicht zie je waar deze onderzoeken over gingen, wie ze uitvoerden en wat de resultaten waren. Ook staan er aanbevelingen in. De Bagagedrager heeft door de jaren dankbaar gebruik gemaakt van deze onderzoeken. Mede dankzij het onderzoek van Dionne en Rianna is, Is Dat Raar? tot stand gekomen bijvoorbeeld.

We zien in deze onderzoeken gemene delers naar boven borrelen:

• de rol van een spelleider is echt van groot belang;
• de spellen dragen bij aan inzicht en begrip;
• de spellen dienen vaker gespeeld te worden om tot een daadwerkelijke verandering van gedrag te komen;
• vervolgonderzoek om tot een methodische ontwikkeling te komen is nodig.

Met dank aan alle studenten die voor en namens De Bagagedrager onderzoek deden: Gabrielle, Iris & Lyanne, Floor, Laura, Danielle, Mariska, Feia, Dionne & Rianna, en Dorieke.

 

Scroll naar beneden voor de resultaten van alle scripties, of download het overzicht in één keer via de button!

scriptie

Onderzoeken naar Een Steekje Los?

ESL

Onderzoeken naar StigmaTools

Onderzoeken naar Is dat RAAR?

Wij zijn blij met stagiaires en afstudeerders!

Wij zijn altijd blij met stagiaires en studenten die afstuderen. Sinds 2012 krijgen wij vragen van studenten die een scriptie willen schrijven over de spellen. Vaak vanuit Saxion Toegepaste Psychologie, maar ook van HAN Pedagogiek en zelfs ook vanuit Hogeschool Antwerpen, Ergotherapie.

De onderwerpen zijn zeer divers. De afstudeeronderzoeken zijn soms gedaan tijdens het ontwikkeltraject van nieuwe uitbreidingssets, zoals bij de set Dementie. Ook is er onderzoek gedaan naar het effect van de trainingen voor spelleiders.

Voor ons levert het enorm veel op, omdat er uit deze onderzoeken handige aanbevelingen komen die we natuurlijk ook overnemen. We willen continu verbeteren om ervoor te zorgen dat onze spellen en workshops zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeften van de mensen. Het geeft ook ons inzicht in de theoretische onderbouwing, kansen voor doorontwikkeling en vaak ook de bevestiging dat de spellen echt een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld destigmatisering.

 

Enkele bijzondere scripties en uitkomsten

De scriptie van Laura Keulemans, waarin zijn onderzoek deed naar de inzet van het spel voor psycho-educatie op een gesloten afdeling, is voor ons bijvoorbeeld heel waardevol geweest. Ze is cum laude afgestudeerd als Ergotherapeut bij de Hogeschool Antwerpen. Sindsdien worden de spellen veel in België ingezet. De conclusie van dit onderzoek was, dat vooral de kennisvragen ‘te Nederlands’ waren. Dit was de aanleiding dat Laura nu, samen met UPC Duffel (afstudeerplek), voor ALLE uitbreidingssets een Vlaamse versie maakt. Door dit contact hebben we een hele mooie samenwerking met onze Vlaamse collega’s gekregen en is er zelfs subsidie gekomen vanuit België om deze Vlaamse versie te maken.

Ook Dorieke den Boon is afgestudeerd met een 9 én een 10 voor haar mondelinge verdediging bij Hogeschool Leiden. Zij deed als eerste onderzoek naar de stigmatool Label erop Los. Uit dit onderzoek bleek ook dat deze stigmatool een grote bijdrage levert aan destigmatisering. Wij zijn hier heel blij mee.

De scriptie van Iris Jonker en Lyanne ten Brummelhuis heeft in 2017 zelfs de Geralien Scriptieprijs gewonnen voor het onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van het spel Een Steekje Los? en de ervaringen van spelleiders en deelnemers op het gebied van stigmabestrijding, kwaliteit van leven en herstel.