“Spelenderwijs ontwikkelen, met een brede groep. Je moet het meemaken om te ervaren hoe leuk en vooral hoe effectief dat is. Vrijwel alle mede-ontwikkelaars van de uitbreidingssets voor het eigenwijze spel Een Steekje Los? komen in eigen tijd. Naast banen, eigen bedrijven, studies en vrijwilligerswerk. Omdat ze het leuk en belangrijk vinden”. 

 

 

 

 

 

 

 

Het grote voordeel was, dat we een team hadden van ervaren spelleiders van Een Steekje Los? Zij kennen het bordspel al en weten wat het doel en de speelwijze is. Juist door deze spelleiders in te zetten tijdens de testfase, kon er tijdens de testfase ook gelijk gespeeld worden. Dat was een heel groot voordeel vergeleken met de ontwikkeling van het bordspel Een Steekje Los? Toen moest alles nog bedacht en ontwikkeld worden.

 

 

 

 

 

 

 

Door zo’n brede en gevarieerde groep krijg je direct meer invalshoeken, ervaringen en dynamiek. Mieneke Muntendam was zelf mede-ontwikkelaar van de uitbreidingsset over verslaving. Mensen die een verslaving hebben (gehad), leveren inhoud die heel specifiek is voor deze stoornis, op verschillende levensgebieden. In verslavingstaal. Dat maakt nieuwsgierig en roept vragen op bij mensen die weinig of niets weten over verslaving”

“Doordat de inhoud van de spelkaarten letterlijk uit het leven gegrepen is, krijg je handvatten om vragen te stellen waar je uit jezelf niet op zou komen. Of niet zo makkelijk naar zou (durven) vragen. Van cliënten, hun naasten en professionals samen hoor je wat het leven met een psychiatrische stoornis echt inhoudt, waar het daadwerkelijk om gaat. Waar ze tegenaan lopen en hoe het hun leven bepaalt”.
Mieneke Muntendam was een van de actieve spelleiders die een grote rol heeft gespeeld tijdens de ontwikkelfase van de uitbreidingssets.
Lees hier het mooie verslag met haar ervaringen.

 

 

 

 

 

 

 

Ook al was het veel, heel veel werk, om zo veel uitbreidingssets te ontwikkelen en te testen. Het was ook altijd erg leuk en energiek. Zoveel verschillende mensen, die vanuit hun eigen ervaring en deskundigheid zich in hun eigen tijd inzetten om de nieuwe sets mede te ontwikkelen en te testen. Deze uitbreidingssets zijn ontwikkeld in 2013 vanuit Zorgbelang Gelderland (inmiddels heet het Zorgbelang Inclusief).

Wil je meer weten over het hele ontwikkeltraject, de fases, alle criteria en alle keuzes? Dan heb je nog even geduld nodig, die info volgt later.