Het is weer vrijdag! Tijd voor een blog, deze keer een inkijkje in de uitbreidingsset Depressie. Serge maakt haar depressie bespreekbaar aan de hand van speelkaarten uit de uitbreidingsset Depressie.

Blue Monday- de meest depressieve dag van het jaar. En dan allemaal gaan rennen? Zijn ze wel goed bij hun hoofd?
Afgelopen maandag plaatste Ellen Spanjers een bericht op linkedin over Blue Monday dat er in de uitbreidingsset Depressie natuurlijk ook hiervan een kaartje in zit. Er kwamen meerdere reacties op het bericht, leuke, grappige en kritische reacties. Dat is nu precies het doel van deze speelkaarten, maak het bespreekbaar! 

Blue Monday
Blue Monday wordt gepresenteerd als de meest depressieve dag van het jaar. Het is januari, grijze maand, nieuwe voornemens zijn (weer) niet uitgevoerd, de vakantie duurt nog lang. En ja.. en in dat laatste zit de catch…. Blue Monday is bedacht als marketing truc.. In die grijze lange januari maand, ga lekker naar de zon, ga op vakantie en doe dat via ons 😊. Blue Monday is bedacht, het bestaat niet. Dat betekent echter niet dat er geen goede dingen mee gedaan kunnen worden. Zoals de Blue Monday Run. Afgelopen maandag 15 januari 2024 waren er 1451 reacties om depressie onder de aandacht te krijgen en ervoor te zorgen dat de hulplijn Mind korrelatie in de lucht bleef. Dit is gelukt, lees hier het nieuwsbericht van Mind.

Depressies worden verschillend beleefd.
Zo hebben veel mensen last van piekeren. Ze maken zich zorgen over de maatschappij, het milieu of over zichzelf dat het nooit meer goed met ze komt. Ik zelf heb daar weinig tot geen last van. Bij mij uit mijn winterdepressie zich in moeheid, futloos, energieloos, nergens zin in hebben, lage concentratie, lage spanningsboog, snel overprikkeld. Al kan een depressie anders beleefd worden, dat betekent nog niet dat het meer of minder is.

 

Medicatie
Bij mij helpt medicatie. Ik slik dan ook in de winter een dubbele dosis. Ik weet echter dat een gezonde leefstijl met sporten ook helpt. Wat is nu de crux? Ik weet het en heb het zeker tijdens mijn herstel ervaren… maar het doen. Dat is een ander verhaal. Want weet je nog? Ik heb geen zin. En dat is niet gewoon ergens geen zin in hebben. Het is een berg geen zin in barre tijden met een dikke laag sneeuw waar je in je nakie over heen moet komen.


Uitbreidingsset
Alle foto’s bij dit blog komen uit de uitbreidingsset Depressie. Allerlei kaartjes (stellingen, kennisvragen, levensvragen, foto’s, kanskaarten) om depressie op een laagdrempelige en speelse wijze bespreekbaar te maken. Een ieder die kampt met depressie of een naaste heeft die hier mee worstelt, zal er dingen in herkennen. En… als je van spelletjes houdt, kom je helemaal goed weg! Bij de spelregels staan ook vier spelvormen beschreven hoe je met de kaartjes aan de slag kunt.

Acceptatie
Inmiddels heb ik geleerd mijn winterdepressie te accepteren. Er is nu eenmaal ieder jaar een periode waarin ik anders functioneer. Waarin de ‘gewone’ dingen al snel te veel zijn. En ja, als dat betekent dat ik niet gezond leef, het huishouden te veel is en er minder werk uit mijn vingers komt, dan is dat maar zo. Het is niet het einde van de wereld. Het gaat ook weer voorbij.

Dus op naar volgend jaar, naar een nieuwe Blue Monday.. wie weet ren ik dan wél mee 😊.

Serge Metselaar
Ervaringsdeskundige bij De Bagagedrager

 

Wist je dat…
deze set met ruim 50 mensen, ervaringsdeskundigen, cliënten en naasten is getest?
we bij de kennisvragen meestal een bronvermelding hebben vermeld?
het antwoord op de kennisvraag: Wat is Blue Monday, in 2014 echt antwoord A was en dit gepubliceerd was op www.psychischegezondheid.nl ?
de site www.psychischegezondheid.nl niet meer bestaat en dit nu www.wijzijnmind.nl is?
dit antwoord A nu niet meer te vinden is op www.wijzijnmind.nl ?
er bij de kennisvragen altijd een paar leuke, gekke antwoorden staan?
dat de kennisvragen niet alleen bedoeld zijn, ter educatie, maar ook ter inspiratie én altijd om het gesprek aan te gaan?
in de nieuwe APP Een Steekje Los? deze kennisvragen geactualiseerd worden?
de nieuwe APP nu getest wordt?
alle uitbreidingssets nu met 10 euro korting te koop zijn in de webshop?
in de 2e druk alle kennisvragen ook geactualiseerd worden.

In 2025 plaatsen we elke vrijdag een blog op deze site en op linkedin, met een terugblik op 10 jaar Uitbreidingssets van Een Steekje Los?
Met info over de ontwikkeling, ervaringen, feiten, cijfers en de toepassingsmogelijkheden.
Volg ons via Linkedin, voor wekelijkse updates.