Hoe leuk en fijn is het dat mensen via sociale media hun ervaringen delen met het spel ‘Alles op Tafel?’ Op deze manier zien en lezen wij hoe en waar de spellen worden ingezet,  hoe de ervaringen zijn en hoe het spel mensen raakt. Bijna wekelijks zijn we onder de indruk van bijzondere reacties, vanuit het hele land en vanuit zeer diverse doelgroepen.  Hierna lees je een paar mooie ervaringen, zoals ze spontaan op LinkedIn zijn gedeeld.

 

Het mooie spel ‘Alles op Tafel?’ gespeeld met jongeren van Project010 op onze 2e avond bij het Basisberaad Rotterdam. Het was een heel groot succes.
Enorm leuke en diepe gesprekken gehad en ook nog eens heerlijk gelachen! Heel erg gaaf om met z’n allen na te denken over positieve gezondheid.
Het was ook echt heel erg leuk, prachtig hoe open de gespreken waren. De jongeren reageerden in eerste instantie niet heel enthousiast op een ‘spelletje spelen’, maar na afloop kwamen ze daar op terug en gaven aan het erg leuk gevonden te hebben.
– Monja van Poppel, Straatadvocaat Basisberaad Rotterdam –

 

 

 

 

In korte tijd je collega’s beter leren kennen en van elkaar leren!
Met het spelen van ‘Alles op Tafel?’ geprikkeld na te denken over wat werkelijk belangrijk voor je is, en hoe dat kan bijdragen aan je fysieke en mentale gezondheid. Een mooie en laagdrempelige manier om je het gedachtegoed van Positieve Gezondheid meer eigen te maken. Vorige week gespeeld tijdens de Vitaliteitsweek met collega’s van de Gemeente Steenwijkerland, deze week met medewerkers van Noorderboog en Sociaal Werk De Kop in de Dementheek te Steenwijk. Het levert écht een ander gesprek op. Voor jezelf, maar uiteindelijk ook om met een brede blik op gezondheid naar onze inwoners te kijken!
– Jacqueline Kooij, ambassadeur Positieve Gezondheid en Wmo-consulent gemeente Steenwijkerland

 

 

 

Wat een mooie ochtend was het. ‘Alles op Tafel?’ bracht begrip, verbinding en enthousiasme. Zo mooi als mensen lichter naar huis gaan.
Lijkt het je ook leuk cliënten te begeleiden bij spelvormen waarbij ze elkaar en zichzelf leren kennen? Kun je meedoen en zorgen voor een gezellige lunch? Vind je het leuk om te leren over Positieve Gezondheid? Voor mijn dagbesteding zoek ik hulp van een of meerdere vrijwilligers, die cliënten begeleiden bij het verwezenlijken van hun doelen. Het is niet ‘zorgen voor’ maar ‘zorgen met.’ Lijkt dit je wat? Het kan al vanaf een dagdeel in de week. Neem contact met mij op en ik leg je alles uit.

– Toos Aarsel, Eigenaar dagbesteding Gezond op de Keien in Megen. Www.gezondopdekeien.nl

 

Afgelopen week hebben we voor het eerst het ‘andere gesprek’ gespeeld met een bewoners die bij ons woont omdat haar echtgenoot bij ons in zorg is. We zien in haar een overbelaste mantelzorger, maar ze vindt het moeilijk om ondersteuning te accepteren. Samen met de bewoner de geestelijk verzorger en ikzelf hebben we het spel gespeeld. Voor betreffende bewoner een hele stap om hiervoor met ons om tafel te zitten. Het was bijzonder en heel waardevol. De bewoner koos het thema en 2 plaatjes wij speelden mee met ieder 1 plaatje. Daar waar het gesprek in het begin vooral over de zorg voor de ander ging hebben we het spel uiteindelijk afgesloten gericht op zorg voor haarzelf. De bewoner was erg positief over de manier waarop het gesprek op deze manier op gang kwam en zou het graag nog een keer spelen. De geestelijk verzorger gaat de volgende keer 1 op 1 het spel spelen voor wat meer verdiepend gesprek en heeft een heel lijstje met bewoners die ze ook graag op deze manier wil uitnodigen voor een ander gesprek. Collega’s zijn erg nieuwsgierig en enthousiast geworden van deze leuke ervaring en komen ook met leuke voorstellen om het spel te gaan spelen. Ik ben er blij mee!!!
Student Minor Leiderschap in de Zorg, Hogeschool Arnhem Nijmegen

 

 

“Zal ik er weer wat over delen op LinkedIn?” Unaniem zijn de deelnemers het met elkaar eens: JA.
En wat is dan belangrijk om te delen? “Nou, gewoon, dit. Dat het zo fijn is om zo in verbinding met elkaar een spel te spelen, verdieping te ervaren , naar elkaar te luisteren, door elkaar geïnspireerd te worden, herkenning te vinden bij elkaar, het fijn te hebben samen.” We spelen met elkaar voor de 2e keer het spel ‘Alles op Tafel?’ Een speelse manier om over thema’s rond positieve gezondheid in gesprek te gaan met elkaar. Een uur vliegt zo voorbij. Veel te kort, zeggen de deelnemers.
In de laatste ronde delen we met elkaar hoe het spel spelen is geweest.
💛 “Ik ervaar hier de verdieping die ik op andere momenten in mijn leven vaak mis”
💛 “Ik geniet er zo van om naar ieders verhalen te luisteren, het inspireert me”
💛 “Wat bijzonder dat een plaatje zoveel verschillende betekenissen voor iemand kan hebben”
💛 “Ik ervaar hier warmte, liefde en verbinding, ik voel me veilig om te delen wat me bezig houdt”
💛 “Ik kan hier over thema’s praten waar niet zo makkelijk over gesproken wordt”
Elke keer opnieuw is het zo’n waardevol uur. Deze peersupport groep vanuit RIBW Arnhem & Veluwe Vallei in Presikhaaf.
Hier is een bron van onderlinge steun, kracht, ervaring, en hoop beschikbaar. Waar we met elkaar uit tappen, uit putten en elkaar mee verrijken.
Welke foto moet erbij gepost worden?  Meteen stelt een deelnemer de foto van zijn speelbord beschikbaar.
Deze dus!
De kracht van een peersupportgroep…
De kracht van het spel ‘Alles op tafel?’…
De kracht van de mensen hier met hun prachtige hart en unieke herstelverhaal…
Ik ben er stil van.
– Jessica Gerritsen, psychosociaal therapeut, SRH coach en Senior Vakmanschap Zorg en Kwaliteit RIBW Arnhem en Veluwe Vallei

Tot slot natuurlijk de vele enthousiaste inspirerende berichten van Patrick Nohl- Cnossen, Programmamanager Innovatie/ eigen regie bevorderaar bij Careyn.
Patrick is fan vanaf het eerste uur van alles wat met Positieve Gezondheid te maken heeft en hij plaatst bijna in elk Linkedin bericht wel een foto van het spel, de onderzetters, de ervaringen en/of de  toepassingen, aangevuld met veel eigen creativiteit! Zo leuk om te zien!
“Hoe leuk om het spel #Allesoptafel te spelen. Je leert elkaar snel beter kennen (teamactiviteit) en je leert wat voor De Ander echt van waarde” – Patrick –
Patrick heeft ervoor gezorgd dat er op alle locaties van Careyn de spellen Alles op Tafel ingezet worden

 

En Patrick had natuurlijk een originele en creatieve manier bedacht om alle 87 teams van Careyn collectief kennis te laten maken met Positieve Gezondheid passend bij het plan voor de komende 1.5 jaar. Gericht op verbinding (digitaal en fysiek), samen nabij en positieve gezondheid, Zo ontstond het idee om de onderzetters met een extra dobbelsteen in een cadeaupakketje te doen.

Wil je meer lezen over de inspirerende ervaringen van Patrick en/of op de hoogte blijven van de creatieve ontwikkelingen van Patrick?
Volg Patrick dan op Linkedin, Elke vrijdag plaatst Patrick weer een inspirerend bericht met kleurrijke foto’s.