'Het ontwikkelen van een eigen uitbreidingsset was een hoogtepunt'

Een Steekje Los? bestaat alweer 10 jaar. In al die tijd zijn er heel veel leuke, inspirerende, verrassende en boeiende mensen betrokken geraakt bij dit eigenwijze spel. In deze serie interviews lees je hun verhaal. Deze keer: Isolde Jens en Sinanda Benjamins.

 

Sinanda en Isolde hebben samen het trainingsbureau Benjamins en Jens opgericht, met praktijkgerichte trainingen op team- en persoonlijk niveau. Van daaruit verzorgen zij voornamelijk trainingen aan hulpverleners die werken met cliënten met borderlineproblematiek. In 2013 kwamen zij in contact met Ellen en daarmee met De Bagagedrager. Het gezamenlijke streven naar ‘anti-stigma’ bracht hen samen.

 

Eigen uitbreidingsset

 

Helpen werkt averechts, niets doen ook’. Zo luidt de naam van hun training gericht op het omgaan met cliënten met borderlineproblematiek. Het is ook de naam van de uitbreidingsset die Sinanda en Isolde hebben ontwikkeld. Deze is bedoeld voor hulpverleners die communicatieproblemen met hun cliënten willen voorkomen en die daarin naar hun eigen overtuigingen en werkwijze willen kijken. . . De uitbreidingsset vormt een waardevolle aanvulling op de training.

10 jaar steekje los
isolde en sinanda

StigmaTools

Het bekende koffertje van De Bagagedrager gevuld met StigmaTools bevat een proeverij van de training ‘Helpen werkt averechts, niets doen ook’ als StigmaTool 6. Daarnaast hebben Sinanda en Isolde de succesvolle werkvorm ‘Eens of Oneens’ uitgebreid beschreven in StigmaTool 15 . Hierdoor is het voor iedereen makkelijk en laagdrempelig om ermee aan de slag te gaan.

Sinanda: “We zijn heel blij met dit resultaat na een geweldig leuke en inspirerende samenwerking met heel veel mensen die betrokken zijn op ons onderdeel bij Een Steekje Los?” “Vooral ‘Eens of Oneens’ is als werkvorm heel fijn om in te zetten” vervolgt Isolde.

 

Leukste ervaring

Tot nu toe vormt het ontwikkelen van de eigen uitbreidingsset een hoogtepunt als het gaat om ervaringen gerelateerd aan Een Steekje Los? Isolde en Sinanda vertellen: “De testfase was echt het allerleukste. Hilarische situaties en veel eyeopeners dankzij de opmerkzame en scherpziende testpersonen waarmee we het spel speelden.”

 

Trots

“Het proces dat je doorloopt van allereerst voorzichtig verkennende gesprekken tot het moment dat je de set daadwerkelijk in handen hebt, is heel bijzonder. Je begint met een enorme hoeveelheid aan stellingen, foto’s, kennisvragen. Na een intensief halfjaar waarin betrokken én kritische collega’s maar ook ervaringsdeskundigen hun feedback gaven is dit een mooi resultaat. En daar zijn we best trots op!”

 

Doelgroep

“Wij hebben zelf jarenlang gewerkt als verpleegkundigen in de GGz. Cliënten met een emotieregulatiestoornis, oftewel borderlineproblematiek, hebben ons hart. Zij zorgen voor dynamiek maar nodigen evenzo uit tot zelfreflectie. Hun lijden is onverdraaglijk en niet te verkroppen, maar ze gaan elke dag opnieuw die uitdaging aan, net als de verschillende hulpverleners die vaak enorm worstelen met ‘het gedrag’ en de ‘ingewikkelde interacties’ ” vertellen Sinanda en Isolde.
“Sowieso is het waardevol om ervaringsdeskundigen met hulpverleners in gesprek te brengen door het spel, zodat ze elkaar beter begrijpen” vult Isolde aan.

 

Ga in gesprek

Tijdens de testfase werd duidelijk dat ervaringsdeskundigen het begrip ‘splitten’ niet bleken te kennen. Onbegrijpelijk voor de hulpverleners. Voor hen staat dit begrip ongeveer gelijk aan de borderlineproblematiek.
Isolde en Sinanda vertellen dat ze dit voorbeeld dan ook regelmatig in hun trainingen gebruiken om aan hulpverleners uit te leggen dat het allemaal niet zo ‘vooropgezet’ of ‘met kwade intenties’ is zoals vaak wordt gedacht en/of gevoeld. “Dat je daarbij ook om elkaars vooroordelen kunt, en mag, lachen helpt daarbij.”

 

Gebruik van het spel

Sinanda en Isolde gebruiken de stellingen uit het spel geregeld bij hun trainingen. “Je krijgt zo heel snel duidelijk waar de deelnemers staan in relatie tot hun cliënten met borderlineproblematiek. Dan weten wij direct wat de insteek van de training moet zijn.”

 

Favoriete kaart

Samen hebben ze een favoriete speelkaart. Namelijk: ‘Mensen met borderlineproblematiek hebben voelsprieten voor je zwakke plekken’. “Dit wordt altijd genoemd wanneer deelnemers vertellen wat ze herkennen in hun relatie met cliënten met borderlineproblematiek. Los van dat ze het herkennen, vinden de deelnemers het een lastig punt, omdat deze ‘zwakke plekken’ hen naar hun idee als hulpverlener kwetsbaar maakt. En daar ligt een spanningsveld. Want: hoe kwetsbaar mag en wil je zijn in je werk? Dit gegeven geeft altijd interessante gespreksstof in een training.

Tip van Isolde en Sinanda:

“Een leuke afwisseling in deze tijd van online vergaderen kun je bereiken door een Zoom- of Teamsmeeting eens te doorbreken met een kaartje uit het spel of een van de uitbreidingssets. Gegarandeerd een actievere meeting!”

Op de hoogte blijven van Eigenwijs nieuws?

Wil je niks missen? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.