Op 11 februari was het Wereld Ziekendag, een dag om stil te staan bij mensen die (chronisch) ziek zijn. Daarom deze week aandacht voor de set Lichamelijk Chronisch Ziek.

Tijdens de testfase van het bordspel Een Steekje Los? in 2010 maakte één van de testpersonen een opmerking. “Eigenlijk is dit spel ook heel goed geschikt voor mensen met een lichamelijke (chronische) aandoening. ‘ik heb fybromyalgie, dit is ook onzichtbaar, en de buitenwereld vindt het ook moeilijk te begrijpen, waarom ik arbeidsongeschikt ben, terwijl ik nog jong ben en er aan mijn uiterlijk niets te zien is”. Mensen die chronisch ziek zijn, kunnen ook vaak last hebben van stigma’s, dat ze niet begrepen worden, omdat hun ziekte niet zichtbaar is voor anderen. Vaak zorgt de chronische ziekte ook voor psychische problemen. In deze uitbreidingsset is aandacht voor vele thema’s, waar anders niet zo snel over gesproken wordt.
Als je reuma of diabetes hebt, wordt er vaak gevraagd, hoe het ‘lichamelijk’ gaat met bijvoorbeeld reuma, longproblemen of diabetes. In het ziekenhuis vaak veel metingen gedaan, er is alle aandacht voor medicatie of hulpmiddelen. Een chronische ziekte heeft ook veel impact op het mentale welbevinden. Het heeft invloed op je hele leven, op je eigenwaarde, de thuissituatie, de sociale contacten, relaties, werk en zingeving. Hier wordt vaak door derden of naasten niet naar gevraagd of bij stil gestaan. Zo werd ook het voorbeeld van een stigma genoemd tijdens de projectgroep: ‘mensen die chronisch ziek zijn, zeuren altijd’.

Deze set is ontwikkeld samen met Stichting Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken Zutphen, met mantelzorgers, naasten, zorgverleners en met vele mensen die een lichamelijke chronische ziekte hebben vanuit verschillende patiëntenorganisaties die aangesloten zijn bij Zorgbelang Inclusief en Zorgbelang Brabant|Zeeland

Lees hier de ervaringen van spelleider Astrid:
De set Lichamelijk Chronisch ziek. Dit komt dichtbij en deze erken ik soms liever niet….
Waarom? Door opmerkingen als “oh, maar je ziet het helemaal niet aan je” of “ik slaap ook wel eens slecht” waardoor mijn zelfstigma’s getriggerd worden.
“Ik zeur, ik ben lastig/een lastpost, heb je haar weer” en ik heel soms zelfs een smoesje verzin als ik niet durf af te zeggen vanwege pijn of oververmoeid zijn.
Dagelijks geconfronteerd worden met pijn en vermoeidheid als gevolg van de Scheuermann en artrose vraagt om balans. Wat rust voor het ene moment het juiste is, is aan de andere kant de veroorzaker van meer klachten.
Elke dag opnieuw ligt de grens ergens anders en ben ik een expert geworden in het meebewegen… meestal, maar soms… soms wil ik gewoon even zeuren, klagen, een arm om me heen, een schouder om uit te huilen of gewoon even heel boos zijn om de situatie.
Bij de set Lichamelijk Chronisch Ziek komen onderwerpen aan bod wat kan helpen om stigma te doorbreken, ga hem eens bekijken en ervaar hoe het gesprek dan gaat zijn!
Mij mag je alles vragen, als je open staat voor een eerlijk antwoord 😉 😃