Een mooie manier om in de professionele huisartsenpraktijk een gelijkwaardig gesprek te voeren tussen hulpvrager en hulpverlener, is het voeren van ‘Een Ander Gesprek.’ Tijdens dit project doen we onderzoek naar de toegevoegde waarde van deze tool, mede op basis van ervaringen in de praktijk.

De gesprekstool Een Ander Gesprek

De gesprekstool ‘Een Ander Gesprek’ is een aanvulling op het bordspel Alles op Tafel?-Spelen met Positieve Gezondheid en op de achterzijde ervan te vinden Dit bordspel is ontworpen om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het concept Positieve Gezondheid. De gesprekstool ‘Een Ander Gesprek’ biedt een ingang tot het voeren van een ander gesprek door het inzetten van plaatjes. Het is laagdrempelig, waarbij de medewerker van de huisartsenpraktijk zichzelf ook kwetsbaar opstelt. Dit bevordert een gelijkwaardige relatie,
Wil je meer weten?  Bekijk de webpagina www.eenandergesprek.nl voor meer informatie, foto’s, filmpjes, ervaringen over deze gesprekstool

 

 

80 spellen voor  huisartsenpraktijken

Na de lancering van ‘Alles op Tafel- Spelen met Positieve Gezondheid’ in maart 2023 heeft het Arnhems Fonds Achterstandswijken 80 spellen uitgereikt aan huisartsenpraktijken werkend in en rondom Arnhem en werkzaam in zogenoemde ‘achterstandswijken.’ Inmiddels hebben vele huisartspraktijken in Nederland op eigen initiatief de gesprekstool aangeschaft. Graag nodigen wij nu alle huisartsenpraktijken uit om deel te nemen aan dit onderzoek.


Meer onderzoek

Binnen dit project onderzoeken wij de volgende onderdelen bij de genoemde huisartspraktijken:

  • Welke huisartspraktijken zetten de gesprekstool in? Welke medewerkers zijn? Hoe vaak en met welke patiënten gebeurt dit?
  • Welke bevorderende/belemmerende factoren zijn er om de tool wel/niet in te zetten?
  • Hoe ervaren zowel de medewerkers als de patiënten de inzet van de tool? Helpt het hen een gelijkwaardige relatie te krijgen? Biedt het patiënten meer inzicht in hun eigen gezondheid? Hoe ervaren medewerkers het om zichzelf óók kwetsbaar op te stellen?
  • Draagt de tool om de empowerment van patiënten te verhogen? Helpt het patiënten zich sterker te voelen?

Het uiteindelijke resultaat van dit onderzoek moet een visueel aantrekkelijk en door iedereen goed te begrijpen document opleveren. Hierin zijn de antwoorden op bovenstaande vragen terug te vinden. Het doel is om (ook) andere huisartspraktijken en patiënten de mogelijkheid te bieden om daar hun voordeel mee kunnen doen.


Meedoen

Wil je meer informatie of wil je meedoen? Dat kan! Vul eenvoudig het online formulier in. Serge Metselaar neemt dan snel contact met je op.
En bekijk deze flyer voor meer informatie.

Flyer oproep onderzoek huisartsenpraktijk

Samenwerkingspartners

  • Serge Metselaar, projectleider en onderzoeker (Zorgbelang Inclusief- Participatiepartners)
  • Joke Stoffelen, ondersteuner onderzoek (Zorgbelang Inclusief- Participatiepartners)
  • Ellen Spanjers, adviseur (Stichting De Bagagedrager)
  • Annelies Diependaal van Zeeland, projectteamlid (Coördinator Arnhems Fonds Achterstandswijken)
  • Linda Pothaar, projectteamlid (POH- GGZ, Gezondheidscentrum Onder de Linden, Arnhem)
  • Miriam van Koningsbruggen, projectteamlid (POH-GGZ, huisartsenpraktijk– Musis Westerkade, Arnhem)


Wat is het verschil tussen ‘Een Ander Geprek’ en ‘het andere gesprek? 

De gesprekstool ‘Een Ander Gesprek’ is tot stand gekomen door nauwe samenwerking met praktijkondersteuners GGZ en hun patiënten. Deze tool ondersteunt bij het voeren van het voeren van ‘het andere gesprek,’ een nieuwe methode ontwikkeld door het Institute of Positive Health. Ter verduidelijking: Het andere gesprek is een methode, terwijl Een Ander Gesprek een gesprekstool is die kan leiden tot het toepassen van de andere gespreksmethode. Hierdoor ontstaat dan het andere gesprek. Om het simpel te houden 😉.


Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door 

  • Agis InnovatieFonds
  • Vaillant Fonds
  • Arnhems Fonds Achterstandswijken