StigmaTaxi groepsfoto multicultureel project Stichting de Bagagedrager

Project StigmaTaxi: 2016 – 2017

Middels de StigmaTaxi gaan we in gesprek over psychische gezondheid en (zelf)stigma met mensen uit verschillende culturen.

Op uiteenlopende locaties voeren we in onze gele StigmaTaxi, een oude Volkswagen Kever, gesprekken met mensen over (zelf)stigma. Met de filmpjes van de gesprekken in en rond de taxi willen we mensen een kijkje laten nemen in elkaars wereld.

Activiteiten project

Dit project bestaat uit de volgende activiteiten:

  • Een persoonlijke presentatie van Jeanette
  • Interactieve kennismaking met de set Multicultureel
  • De ‘label’ workshop
  • Interviews met filmopnames in de StigmaTaxi
  • Filmbijeenkomst op locatie

Handleiding set Multicultureel

De set Multicultureel is ingezet als interactieve kennismaking met alle deelnemers van de workshop. We hebben een handleiding gemaakt bij deze set, deze is hier te bestellen.

Daarnaast is er een document met meer achtergrondinformatie en een overzicht met belangrijke adressen en websites.

Dit project is uitgevoerd van januari 2016 t/m februari 2017 en mede mogelijk gemaakt door

Klik op de afbeeldingen hieronder om het filmpje of de foto’s van Arnhem te bekijken.

StigmaTaxi Labelworkshop Nieuwe Hommel en Vitale Verbindingen Arnhem
StigmaTaxi bij Nieuwe Hommel Arnhem Vitale Verbindingen

Klik op de afbeeldingen hieronder om het filmpje of de foto’s van Nijmegen te bekijken.

IN GESPREK MET JOLANDA: “ZE NOEMDE MIJ EEN BUITENLANDERHOER”

Klik op de afbeeldingen hieronder om het filmpje van Jolanda of de foto’s van Nijmegen te bekijken.

in de media

IN GESPREK MET SASKIA: “IK WAS BRUIN EN PAPA EN MAMA WIT, MAAR WE HOORDE GEWOON BIJ ELKAAR”

Klik op de afbeeldingen hieronder om het filmpje van Saskia of de foto’s van Nijmegen te bekijken.

Bij de StigmaTaxi in Deventer hadden we iets unieks op de achterbank zitten: ons persoonlijk navigatiesysteem! Er reed namelijk een extra persoon mee om Bibi ( de chauffeur van die dag ) de weg te wijzen. In Deventer hebben we 3 video’s gemaakt. – Compilatie van De Vriendendiensten Deventer – Het persoonlijke verhaal van Selma – Het persoonlijke verhaal van Iris.
Klik op de afbeeldingen hieronder om het filmpje of de foto’s van Deventer te bekijken.

IN GESPREK MET SELMA: “ALS JE NIKS VERTELD, GEEF JE DE ANDER OOK GEEN WAPENS IN HANDEN”

Klik op de afbeeldingen hieronder om het filmpje van Selma of de foto’s van Deventer te bekijken.

IN GESPREK MET IRIS: “VOOROORDELEN OVER BORDERLINE ZIJN ER GENOEG, OOK BIJ HULPVERLENERS”

Klik op de afbeeldingen hieronder om het filmpje van Iris of de foto’s van Deventer te bekijken.

Voor en met wie
We werken samen met gemotiveerde en betrokken organisaties, die reeds contact hebben met mensen met diverse culturele achtergronden. De doelgroep is zeer divers; iedereen die te maken heeft met (zelf)stigma’s is welkom en neem ook je vrienden en familie mee.

Ons doel
Onwetendheid/onbegrip zijn grondleggers voor stigma’s. Daarom is het interessant om ‘een kijkje te nemen in elkaars cultuur’. De vooroordelen en taboes maken we bespreekbaar. Met als gevolg openheid, bewustwording, (h)erkenning en meer begrip voor elkaar.

Waar
Samen met betrokken organisaties organiseren we diverse activiteiten in Arnhem, Nijmegen, Deventer en Bunnik.
Wil jij dat de StigmaTaxi bij jou in de buurt komt of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.

Het project bestaat uit verschillende activiteiten.

Voorbespreking
We maken kennis met de (multiculturele) organisatie.
Tijdens de voorbespreking maken we afspraken over de activiteiten die we met elkaar gaan uitvoeren, we spreken data af en de organisatie zorgt voor de werving van de deelnemers.

StigmaTaxi en labelworkshop
We komen met de StigmaTaxi naar een buurt- of wijkcentrum en organiseren een interactieve bijeenkomst voor belangstellenden die te maken hebben (gehad) met (zelf)stigma’s. Familie, vrienden en bekenden zijn hierbij ook van harte welkom.
Na een korte presentatie van iemand die zelf te maken heeft (gehad) met (zelf)stigma’s, gaan we in kleine groepjes met elkaar in gesprek over de positieve en de negatieve vooroordelen die we ervaren. Elk groepje gaat dan aan de slag met het maken van de ‘eigen ‘labels’. 

In en om de Taxi gaan we met voorbijgangers en/of bezoekers in gesprek aan de hand van de zelfgemaakte ‘labels’ en de ‘labels’ op de Taxi. In de taxi worden ‘taxigesprekken’ gevoerd over vooroordelen die je hebt ervaren en wat je daaraan hebt gedaan. Deze gesprekken worden gefilmd. In de taxi hangen 3 filmcamera’s. Natuurlijk doen we dit alleen als de mensen hier toestemming voor gegeven hebben.

StigmaTaxi filmvertoning
De filmpjes die we maken, gaan we in hetzelfde buurt- of wijkcentrum bekijken met de mensen die aanwezig zijn geweest tijdens de voorbespreking en de 1e activiteiten. Ook andere belangstellenden zijn welkom.

Sociale media
We besteden veel aandacht aan de activiteiten via sociale media. De filmpjes zullen via een ‘eigen tv-zender’ vertoont worden. De organisaties met wie we samenwerken en die bijdragen aan de bijeenkomsten, krijgen een vermelding zowel op de website als in het filmpje.

Speciale dank
De organisaties die meewerken aan dit project krijgen een speciale attentie en zij worden vermeld op de website.

 

Projectteam
De projectmedewerkers van de StigmaTaxi zijn Sanne en Floor. Door is projectcoördinator en Ellen is eindverantwoordelijke.

  • Floor Hoksbergen, die als stagiaire is begonnen bij Zorgbelang Gelderland en studeert af bij Saxion, Toegepaste Psychologie. Haar afstudeeronderzoek: wat is de meerwaarde van een training voor spelleiders van Een Steekje Los? Floor is vorig jaar bij bijna alle Busstops van de StigmaTour mee geweest en heeft bijzonder veel ervaring opgedaan met interactie over stigma. Floor is ervaringsdeskundig op andere levensgebieden en is ‘zus-van’.
  • Sanne Willemsen is ervaringsdeskundig familielid, professioneel fotograaf, afgestudeerd aan de Kunstacademie. Sanne is bekend geworden door haar unieke creatieve filmpjes, gemaakt voor de StigmaTour en het TeGekFestival. En Sanne heeft haar eigen succesvolle project: ‘Ik reis met bagage’.
  • Door Hooijer was projectcoördinator van de StigmaTour en is bij bijna alle Busstops aanwezig geweest, ook om met mensen in gesprek te gaan over vooroordelen en stigmatisering. Zij zet haar eigen ervaring in, onder andere bij de trainingen en workshops met ‘Een Steekje Los?’
  • Ellen Spanjers heeft ruime ervaring met het opzetten en uitvoeren van projecten en is eindverantwoordelijke voor het project StigmaTaxi.
Stigmataxi teamfoto stichting de bagagedrager

Met dank aan
Dit project wordt uitgevoerd door Stichting De Bagagedrager en is mede mogelijk gemaakt door Samen Sterk zonder Stigma, de Dokter Wittenbergstichting en Dela Goededoelenfonds.

Stigma Taxi sign en StigmaTaxi Stresskevers
StigmaTaxi logo deur kever
Gesprek in de StigmaTaxi
Multiculturele groep bij de StigmaTaxi