Een Steekje Los? - Is dat RAAR? - Doe Je Mee?

Drie spellen, met elk hun eigen doelgroep, maar met hetzelfde doel: laagdrempelig in gesprek komen over ook de onderwerpen die soms wat minder makkelijk besproken worden. En daardoor meer openheid, minder stigma en uiteindelijk meer kwaliteit van leven creëren, voor iedereen, met en zonder psychische kwetsbaarheid of verstandelijke beperking.

Eigenwijze Spellen van De Bagagedrager
steekje los

Voor volwassenen, vanaf 14 jaar

doe je mee

Voor mensen met een licht verstandelijke
beperking en hun omgeving

Logo is dat raar

Voor kinderen (7-13 jaar)

uitbreidingsset

Uitbreidingssets bij Een Steekje Los?

Stichting De Bagagedrager - Wie zijn wij?

Spelenderwijs werken aan het verbeteren van de kwaliteit van leven, dat is wat Stichting De Bagagedrager doet. We bedenken en ontwikkelen vernieuwende projecten en Eigenwijze spellen.

is dat raar
Workshops

Bij De Bagagedrager kun je verschillende workshops volgen over de spellen. Zo maak je tijdens de  introductieworkshop van Een Steekje Los? kennis met de verschillende mogelijkheden van Een Steekje Los? Ook is er een training voor spelleiders. Daarnaast is er ook nog een variatiedag, voor mensen die het spel al beter kennen. Er zijn ook trainingen bij het spel Doe Je Mee? en bij Is dat RAAR?.

Download de app en speel online!

Ben je benieuwd naar onze Eigenwijze Spellen? In de app kun je alle kaarten van het bordspel bekijken (Een Steekje Los? en Doe Je Mee?), maar ook alle kaarten van de 26 uitbreidingssets van Een Steekje Los?. Aan de app van Is dat RAAR? wordt nog hard gewerkt! Je kunt Een Steekje Los? ook via je pc of laptop spelen via deze link.

De Eigenwijze Spellen in het kort

Een Steekje Los?

Een Steekje Los? is een bordspel om samen in gesprek te gaan over psychische gezondheid en kwaliteit van leven. Je gaat met elkaar in gesprek aan de hand van 8 thema’s. Het is een spel voor iedereen die ‘iets’ heeft met psychische gezondheid. Of je nu in gesprek wil met vrienden, kennissen, familie, collega’s of cliënten, maakt daarbij niet uit. Het spel is verrassend, openhartig, educatief, taboedoorbrekend én gewoon heel erg leuk om te spelen.

De thema’s in het spel zijn Gezondheid, Hulp, Thuis, Sociale contacten, Relatie, Studie en beroep, Vrije tijd en Zingeving. Deze thema’s komen aan bod in allerlei verschillende vragen, stellingen, foto’s en bijvoorbeeld teken- en uitbeeldopdrachten. Er zijn allerlei werkvormen beschikbaar, zodat je het spel makkelijk kunt aanpassen aan de grootte van de groep en de situatie.

Een steekje los bordspel
doe je mee

Doe Je Mee?

Doe je Mee? is een bordspel voor mensen met een licht verstandelijke beperking en hun omgeving. Familie, vrienden, collega’s… iedereen kan meedoen met dit spel! Aan de hand van vragen, stellingen, opdrachten en foto’s ga je spelenderwijs met elkaar in gesprek.

De thema’s in het spel zijn Gezondheid, Ondersteuning, Ontmoeten, Relatie, Leren en werken, Vrije tijd en Wonen en wensen. Deze thema’s komen aan bod in allerlei verschillende vragen, stellingen, foto’s en bijvoorbeeld teken- en uitbeeldopdrachten. Er zijn allerlei werkvormen beschikbaar, zodat je het spel makkelijk kunt aanpassen aan de grootte van de groep en de situatie.

Is dat RAAR?

Is dat RAAR? is anders dan andere spellen. Door spelenderwijs met elkaar in gesprek te gaan leren kinderen elkaar en zichzelf beter te begrijpen. Het biedt een laagdrempelige opening naar een open gesprek over vooroordelen en psychische gezondheid. Is dat RAAR? zorgt daarmee voor meer begrip tussen kinderen voor elkaar. Het spel is gericht op verbinding maken met elkaar. Het spel is ook nog eens heel erg leuk om te spelen!

Het spel is flexibel en aan te passen aan de situatie en omvang van de groep deelnemers. Zo kun je het spel met 2 personen spelen, maar zijn er ook spelvormen grote groepen (meer dan 40 personen). De spelvormen staan beschreven in de handleiding.

Je kunt het spel spelen op school, thuis, op de BSO, met de buurvrouw, je oma of in therapie. Alles kan en niks is RAAR!

is dat raar
uitbreidingsset

26 uitbreidingssets Een Steekje Los?

De afgelopen jaren zijn er heel veel uitbreidingssets van Een Steekje Los? ontwikkeld. De teller staat inmiddels op 26. De meest recente uitbreidingsset, over PTSS, is in 2019 uitgekomen. 

Hoera, Een Steekje Los? bestaat 10 jaar!

Een Steekje Los? bestaat alweer 10 jaar. In december 2020 gaan we daarom een feestje vieren! Wil je dit feestje niet missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het jubileumjaar? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

10 jaar steekje los
Spelvormen op 1,5 meter

Speciaal voor deze tijd waarin we nog steeds 1,5 meter afstand moeten houden, zijn er allerlei nieuwe spelvormen bedacht. Wat dacht je van Wandelkaartjes? Een Kaartje bij de koffie? Of Eigenwijs buiten spelen? Meer weten of zelf een corona-proof pakket bestellen?