Het is weer zover…. de Lintjes Los van 2023 zijn uitgereikt! Ook dit jaar zijn er kandidaten(teams) aangemeld die opvallen vanwege hun Eigenwijze, actieve en unieke manier van werken. De Lintjes Los zijn voor: Emilia Mendes, Ron van den Heuvel, Brodie McGhie-Fraser, Inge Kramer en Team Basisberaad. 

Dit jaar zijn er 5 lintjes uitgereikt. Alle lintjes worden altijd verzonden een dag voor de lintjesregen op 26 april. Het is voor ons altijd spannend en leuk hoe de ontvangers reageren. Ook dit jaar hebben we weer verrassend mooie reacties gekregen, via de app, mail, sociale media en telefonisch. Dit jaar was het ook wel een bijzonder jaar, omdat het vakantietijd was.Sommige lintjes waren pas op 10 mei in ontvangst genomen. Een van de lintjes is persoonlijk uitgereikt aan een docent in Lelystad, het was een grote verrassing én het bijzondere was, dat in Lelystad, er zelfs een mooi bericht in de krant heeft gestaan. Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt.

Lees hier alle mooie voordrachten en de leuke spontane reacties.

Emilia Mendes

Dit speciale lintje is voor Emilia, vanwege de bijzondere inzet voor Een Steekje Los?
Emilia vanaf dag 1 ben je super enthousiast over het spel. Tijdens de speltraining was je enorm leergierig, je wilde alles weten en leren over het spel.
Als vrijwilliger van Basisberaad, zette je het spel overal in tijdens de herstelcursussen en bij de Herstelacademie.
Overal zag je kansen en mogelijkheden.

Ook al gaf je aan soms onzeker te zijn, je ging altijd de uitdagingen aan! Met passie en trots! Zo mooi om jouw ervaringen te lezen en de foto’s te bekijken.
Zoals wij je hebben leren kennen, ben jij gewoon een natuurtalent,
om wat je doet en om wie je bent!

Heel veel dank voor jouw bijzondere inzet en jouw aanstekelijk enthousiasme!

 

Ron van den Heuvel

Dit speciale lintje is voor Ron, vanwege de bijzondere inzet voor Een Steekje Los?

Ron, tijdens de online bijeenkomsten maakte je al een onvergetelijke indruk. Hoe zou dat dan zijn tijdens fysieke bijeenkomsten? Dat kunnen we nu ook zeggen, dat is met nog meer passie, gedrevenheid, enthousiasme, leergierigheid, betrokkenheid, openheid, humor, deskundigheid, zorgvuldigheid én verantwoordelijkheid.

Het begon met jouw actieve prettige deelname tijdens de online testbijeenkomsten van de nieuwe set Studie en Beroep. Wij waren dan ook blij verrast toen je je aanmeldde voor het project Minder Zelfstigma = Meer Herstel, als ervaringsdeskundige van de Vereniging van Ervaringsdeskundigen. Sindsdien hebt je de StigmaTools én het spel Een Steekje Los? overal actief ingezet, eerst bij Steunpunt GGZ Utrecht en nu ook bij Pameijer. Altijd zo leuk om jouw enthousiaste ervaringen te lezen en jouw foto’s te bekijken. Ook waren we erg blij met jouw leuke actieve deelname als figurant voor de filmpjes over de spellen en de stigmatools. Het is een feest om met jou samen te werken!

Jouw enthousiasme, scherpe blik, jouw betrokkenheid, humor en zeer prettige communicatie, zorgt dat jij absoluut dit Lintje Los verdiend!

 

Brodie McGhie-Fraser

Dit speciale lintje is voor Brodie,
vanwege de bijzondere inzet voor Een Steekje Los?

Sinds een half jaar ben je actief als stagiair bij De Bagagedrager, als PhD student van de Radboud UMC bij het Europese project Etude, gericht op het bespreekbaar maken van stigma op ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten).. Op de vraag wat zou je willen doen en leren tijdens jouw stage? zei Brodie:
”ik wil me laten onderdompelen in alle werkvormen”. En dat is meer dan gelukt!

Brodie, je hebt in zo’n korte tijd zoveel gedaan. Zo bijzonder hoe je alle werkvormen van Een Steekje Los? zo snel op pakt, inclusief de StigmaTools. Niet alleen om deel te nemen, maar ook om te begeleiden. Afwisselend in Rotterdam, Zwolle, Arnhem, Nijmegen en Enschede en tijdens de Europese uitwisselingprojecten van Finland tot Hongarije.
Daarbij waren we ook heel blij dat je vele werkvormen en tools hebt vertaald in het Engels, jouw moedertaal. En complimenten hoe goed je de Nederlandse taal spreekt!
Je bent zo enthousiast, dat je tussendoor ook nog deelgenomen hebt aan de online spelbijeenkomsten én je een actieve figurant was bij de nieuwe impressiefilmpjes.

Brodie, je bent energiek, leergierig en proactief. Tegelijkertijd ook bescheiden en vooral ook dankbaar. Je bent zeer ondersteunend en behulpzaam. Je hebt veel humor, je bent open over je eigen leven én positief ingesteld!

Brodie, veel dank voor jouw bijzondere inzet en de zeer prettige samenwerking!

Inge Kramer

Dit speciale lintje is voor Inge,
vanwege de bijzondere inzet voor Een Steekje Los?

Fit zijn is meer dan lichamelijk fit zijn. Fit zijn in je hoofd is ook belangrijk.
Hoe maak je mentale gezondheid bespreekbaar op school?
Deze vraag stelde Inge. Inge had het idee om Een Steekje Los? in te zetten als laagdrempelige manier om in gesprek te gaan over mentale gezondheid met leerlingen van het VMBO Porteum in Lelystad.

Zo gezegd, zo gedaan. Samen met 2 spelleiders is in 12 klassen het spel Een Steekje Los? ingezet, met meer dan 100 leerlingen en 12 leerkrachten.
Het was indrukwekkend en het leverde hele mooie gesprekken op. Zo mooi te zien, hoe het spel kan zorgen voor bewustwording, wat het betekent om je ‘niet fit te voelen’ in je hoofd. Hoe ga je om met piekergedachten. In een les van 45 minuten zie je al dat er zoveel bereikt wordt met openhartige gesprekken.

Inge, voor jou dit speciale lintje, omdat jij je zo enorm inzet om mentale gezondheid bespreekbaar te maken met leerlingen!

Voorgedragen door Jeanette Eken

 

Lees hier het mooie artikel in Flevopost:

Porteum-docent Inge Kramer maakt mentale gezondheid bespreekbaar onder jongeren in het voortgezet onderwijs – Flevopost

 

 

Team Basisberaad

Dit speciale lintje is voor het team van Basisberaad,
vanwege de bijzondere inzet voor Een Steekje Los?

Dit lintje is niet alleen voor de ervaringsdeskundige spelleiders, medewerkers en vrijwilligers, maar ook voor de manager.
Het team dat vol trots dit spel speelt én uitdraagt!

Echt zo mooi om jullie verwondering, blijdschap en enthousiasme te zien. Tijdens de training werden al vele kansen en toepassingsmogelijkheden benoemd.
De spellen én de stigmatools zijn overal ingezet in Rotterdam, bij Herstelacademies in de wijk, met leerlingen, cliëntenraad, powervrouwengroep, bij de voedseltuinen en tijdens de Week van Herstel. Zo leuk om de vele foto’s en ervaringen te zien in de groepsapp én op sociale media:
‘Waanzinnige reacties, zoveel verhalen en bijzondere gesprekken’.

Hoe mooi is het, dat verschillende werkvormen nu ook geïntegreerd worden in de herstelactiviteiten en in herstelcursussen.
Dit was voor ons een mooie droom, die jullie nu gerealiseerd hebben!

Wij zijn trots en blij om met jullie topteam samen te werken!
Een bruisend team, zeer leergierig, super creatief én absoluut eigenwijs!

 

Lees hier het enthousiaste nieuwsbericht op de website van Basisberaad Bijzondere inzet ‘Een steekje los’ | Basisberaad

Over Lintjes Los?

Waarom Lintjes Los?

In 2014 werd Ellen Spanjers volledig verrast met een ridderlintje. Voor deze gelegenheid heeft Jeroen de Jong, grafisch vormgever van Een Steekje Los? een speciaal ontwerp gemaakt: Een Lintje Los? Toen dachten we direct… hier gaan we iets mee doen volgend jaar. Want niet alleen Ellen verdient een lintje, maar zeker ook vele andere actieve mensen die het spel Een Steekje Los? op een speciale of bijzondere manier inzetten. En daarom reiken we sinds 2015 elk jaar Lintjes Los uit!