Dit is een vraag die je bij jezelf kunt tegenkomen als je als implementatiecoach Positieve Gezondheid het bordspel “Alles op Tafel?” gaat begeleiden. Want we zijn als professionals zo gewend aan het spinnenweb en de onderwerpen die bij de dimensies (of thema’s) horen…

Tijdens de ontwikkeling en testen van het bordspel bleek dit voor mij een valkuil. Het duurde voor mij even voordat indaalde dat het echt een spél is. En dat iedereen die meespeelt zijn/haar éigen betekenis geeft aan een foto, tekening of woord. En dat eigen regie hier ook echt eigen regie is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als trainer/coach en als ‘gebruiker’ van het spinnenweb en het actiewiel ondersteun ik een doel van de ander: aan de slag gaan met je veranderwens. Als spelbegeleider ben ik meer een stimulerende facilitator en speel ik ook zelf mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij het tonen van het spelbord ‘Een Andere Kijk’ aan een collega-implementatiecoach kreeg ik kritische vragen en kostte het me overtuigingskracht om haar vooral het spél te kunnen laten ervaren en niet te willen invullen en sturen. Uiteindelijk kwam het positieve inzicht en kreeg ze van mij de gouden pluim!

 

 

 

 

 

 

 

Wat helpend kan zijn, is de titel van het spelbord ‘Een Andere Kijk’: iedereen heeft een andere kijk op gezondheid. Dus als appels voor jou verwijzen naar zelfgemaakte appelmoes die je in potjes uitdeelt aan buurtbewoners, dan is dát voor jou zingeving!

 

Ik wens ons allen veel speelplezier!

Paula Langen
Projectmedewerker Alles op Tafel? Spelen met Positieve Gezondheid
Implementatiecoach Positieve Gezondheid