Amai, wablief? De Bagagedrager is in maart jl weer naar België geweest voor het Europese project Diversi-Date. Astrid en Gabrielle gingen afgelopen maart weer opvallend bepakt en bezakt met drie grote gele Stigma koffers op pad naar Brussel. Natuurlijk hebben ze weer een mooi verslag gemaakt van hun belevenissen, dus lees snel verder!

Voor we beginnen… mocht het Diversi-Date project weer een beetje weggezakt zijn, hier even een korte samenvatting: Diversi-Date is een Erasmus+ project dat loopt van 2021 tot 2023. Allerlei onderwijsinstellingen (onder andere uit Finland en België) en creatieve organisaties doen mee. Het doel van het project is jongeren van 15 tot en met 17 jaar en hun docenten op een creatieve, ervaringsgerichte manier met elkaar in gesprek te laten gaan over identiteit, relaties, levensstijl en visie op de wereld. De creatieve partijen (zoals De Bagagedrager) gaan meedenken hoe diversiteit bespreekbaar gemaakt kan worden op een speelse manier. 

Verslag van Astrid en Gabriëlle

De eerste dag stond in het kader van uitwisselen en brainstormen met de creatieve partners (Live your Story, Pimento, Piazza Delarte , Stormkop, Johanna Novak en De Bagagedrager) en collega’s van de hogescholen Turku (Finland), Saxion (Nederland) en Odisee (België). Er ontstond de nodige discussie en nieuwe plannen werden gesmeed. Na het plenaire gedeelte was het tijd om te ontspannen en dichter bij elkaar te komen. Dat hield in; een wandeling maken met een gids, genieten van de zon, borrelen en dineren.

De tweede dag moesten Astrid en Gabrielle flink aan de bak! Met studenten van de opleiding gezinswetenschappen van het Odisee verzorgden wij een hele dag een workshop voor een groep scholieren van verschillende scholen. Voor iedereen was dit een beetje spannend, want de scholieren onderling en de studenten kenden elkaar niet. Daarnaast begeleidden de studenten voor het eerst onze methodes (een aantal werkvormen van Een Steekje Los?) en was het aan ons om dit in goede banen te leiden. Het doel was om een veilige context te creëren waarbinnen jongeren hun eigen levensbeschouwing en identiteit en die van anderen konden exploreren. Aan het begin van deze dag zaten de scholieren en studenten stilletjes apart van elkaar, maar aan het einde van de dag zat iedereen gemoedelijk bij elkaar. De onwennige en ietwat gespannen sfeer was veranderd in een meer veilige en open sfeer!

De bijzondere gesprekken en deze mooie ervaring nemen wij mee om onze methodes nog verder door te ontwikkelen. Zo zijn wij ons aan het richten op hoe wij nog meer een veilige sfeer kunnen creëren en hoe wij onze methodes nog toegankelijker kunnen maken voor iedereen, dus ook voor scholieren. Kortom, wordt weer vervolgd, en zelfs volgend jaar in Finland op de hogeschool Turku!

Zie hier voor de liefhebber ook een leuke samenvatting van de dag met de workshops gemaakt door Odisee studenten.

Diversi-Date is een Erasmus+ project.

Dit partnership bestaat uit 3 hogescholen (Odisee (B), Saxion (NL) en Turku Universities of Applied Sciences (FI)); 5 creatieve organisaties (Pimento (B), Piazza Dell’Arte (B), De Bagagedrager (NL), Live your Story (NL) en TMI Johanna Novàk (FI)) en 1 middelbare school (TA Jette (B)). Externe deelnemers zijn leerlingen en docenten van middelbare scholen, docenten en studenten van hogescholen, en creatieve organisaties.
Op de hoogte blijven van Eigenwijs nieuws?

Wil je niks missen? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.