Al jaren was er een grote vraag om een specifieke set te ontwikkelen voor familie- en naastbetrokkenen. Deze vraag kwam ook van Joke van der Meulen, als DE ervaringsdeskundige specialist op dit gebied. Samen met Joke én een team van 20 familie- en naastbetrokkenen hebben we deze set ontwikkeld.

Voor wie:  Dit spel is voor iedereen die als familie of naastbetrokkene te maken heeft met lastige en ontwrichtende omstandigheden als gevolg van een psychische kwetsbaarheid, een somatische aandoening of een licht verstandelijke beperking en er op een laagdrempelige manier over in gesprek wil.

Doel: Het bespreekbaar maken van het eigen gevoel en het eigen proces van de familie en naastbetrokkenen, zij staan zelf in deze uitgave centraal.

Wat is er zo bijzonder aan dit spel: Dit spel is bijzonder omdat de familie en naastbetrokkenen zelf centraal staan. De vragen richten zich op hun proces, hun beleving. Alle andere spelvarianten hebben een bredere scope.

Wat verstaan we onder familie en naastbetrokkenen: Onder Familie en naastbetrokkenen verstaan we in de context van dit spel diegene die een grote impact ervaart (ervaren heeft) op zijn/haar eigen leven en welbevinden als gevolg van het (ziekte)proces van de ander.


Tips om het spel optimaal te gebruiken.
Omdat  er een grote en brede groep is waar dit spel zich op richt, bleek het lastig mensen in de vraag/stelling direct aan te spreken. Er is daarom gekozen om gebruik te maken van een algemene term, directbetrokkene. Deze term wordt in twee richtingen gebruikt. Degene waar jij  je zorgen over maakt is immers jouw directbetrokkene. Om te zorgen dat iemand zich nog meer aangesproken voelt kun je bij het voorlezen deze algemene termen vervangen door specifieke termen als vader, moeder, zoon, dochter, broer, zus etc.

Familie: Wat ik zelf een mooi ezelsbruggetje vind is: ‘familie is iedereen waar je geen “ex-“ voor kunt zetten’. Mensen waar je een bloedband mee hebt. Met name familie in de eerste lijn heeft veel invloed op elkaar, zelfs als relaties verslechterd zijn, er grote afstanden zijn, enzovoort. Wat je er ook van vindt: je moeder is altijd je moeder, je kind blijft altijd je kind, je zus, je zus. Zelfs als je partner je ex-partner geworden is, dan nog blijft hij vader of zij moeder van je kind, het wordt niet opeens de ex-vader. Er is daarmee een direct belang bij het welbevinden. Er kan zelfs sprake zijn van een eenzijdig ervaren relatie, als een van beide partijen geen contact meer wil. Daarmee is familie fundamenteel iets anders dan vrienden.

Naasten is een ruimer begrip. Er kan veel overlap zijn maar het hoeft niet. Er kunnen naasten zijn die heel dichtbij staan en die soms al heel lang een belangrijke rol hebben binnen iemands leven. Die door betrokkenen zelf vaak aangewezen worden als “belangrijkste” naaste. Bron: https://www.familieperspectief.nl/2020/05/27/betrek-familie-en-naasten-hoe-dan 

 

Meer info over Joke van der Meulen

Mijn hele volwassen leven heb ik als naastbetrokkene te maken gehad met GGz (algemeen, forensische zorg en verslavingszorg). Ik ervoer het verdriet bij het zien van psychisch lijden bij iemand waar je veel van houdt, de sociale gevolgen voor betrokkene en de onmacht van een buitenstaander die er middenin zit. Ik ben tegen muren aangelopen bij het “organiseren van de zorg”.
In 2015 nam ik het besluit om mijn ervaring niet buiten te sluiten maar te omarmen. Dit onder het motto: “Ik kan er wellicht weinig AAN doen, ik kan er wel iets MEE doen.”
Ik combineer mijn familieperspectief met mijn kennis van de actuele onderwerpen binnen het werkveld van de GGZ, verslavingszorg, forensische zorg en het Sociaal- en Veiligheidsdomein. Hiermee draag ik bij aan het realiseren van het uitgangspunt: “de cliënt (en zijn omgeving) centraal.” www.familieperspectief.nl