'Ervaren is geloven'

Een Steekje Los? bestaat alweer 10 jaar. In al die tijd zijn er heel veel leuke, inspirerende, verrassende en boeiende mensen betrokken geraakt bij dit eigenwijze spel. In deze serie interviews lees je hun verhaal. Deze keer: Dorien te Pas.

 

In 2013 leerde Dorien Ellen kennen tijdens het evenement ‘8 uur overwerken voor een Goed Doel’ in Nijmegen. Vanaf dat moment bundelen zij met enige regelmaat hun creatieve ideeën. Dit leidt tot verschillende en verrassende werkvormen, waarbij het optimaliseren van kwaliteit van leven voor iedereen centraal staat. En dat werkt.

 

Doen!

 

Als je Dorien spreekt, valt meteen op dat zij overstroomt van enthousiasme en je daarin direct meeneemt. De energie die ze heeft werkt aanstekelijk en inspirerend. Daarbij houdt ze van dóen. Voor Dorien leidt het doen, maar ook het meedoen, tot vergroting van de kwaliteit van leven. Niet voor niets noemen mensen haar ook wel eens gekscherend ‘Doerien’.

Dorien geeft aan dat ze graag nieuwe dingen verzint, mensen verbindt en dat alles zo laagdrempelig mogelijk. Vertellend komt ze direct met voorbeelden hoe zij dit doet. “Dat kan al heel makkelijk hoor, door bijvoorbeeld tijdens een wandeling kaartjes uit Een Steekje Los? mee te nemen. Die gebruik je dan om met elkaar in gesprek te komen. Makkelijk, laagdrempelig en effectief. Het levert altijd mooie gesprekken op.”

10 jaar steekje los

StigmaTools en meer

Dorien heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van verschillende werkvormen voor de welbekende koffer StigmaTools. Op haar initiatief zijn de actiekaarten erin gekomen. De recente update hiervan is eveneens door Dorien verzorgd. Ook de tool Coverstory is van haar hand. “In overleg met Ellen zijn deze vormen in de koffer gekomen. Zo gaaf dat wat je bedenkt ook echt in de StigmaTools koffer zit!” aldus een enthousiaste Dorien. “Zo beleven meer mensen er plezier aan.”

 

Coverstory

Op een speelse manier in contact komen met elkaar loopt als een rode draad door de activiteiten van Dorien. Dat sluit goed aan bij het spel Een Steekje Los? en de werkwijze van De Bagagedrager. Dorien geeft vaak een eigen draai aan bestaande werkvormen. Op deze manier zorgt zij voor maatwerk voor de groep die ze op dat moment voor zich heeft.

Dorien legt uit: “Voor Coverstory bijvoorbeeld heb ik zelf al plaatjes en afbeeldingen uitgescheurd. Ik merkte dat als je volledige tijdschriften neerlegt, mensen geneigd zijn om zich te verliezen in de artikelen die erin staan. Dan sneeuwt het idee om jezelf als een soort moodboard weer te geven een beetje onder en dat is natuurlijk jammer.”

 

Speeddate

“Wij hebben thuis geen televisie maar wel heel veel spelletjes”, vertelt Dorien. “Ook hier geldt dat ik graag iets doe. Via het ‘doen’ iets ervaren vind ik waardevol. Daar sluit Een Steekje Los? goed bij aan. Hét spel waarbij je op zoveel verschillende manieren kunt ervaren door te doen.”

“Leuk aan dit spel is dat je er altijd mee aan de slag kunt. Met een kleine groep, zoals in coronatijd, of een grote. Ik heb wel eens een speeddate gehouden met een grote groep mensen. Dan moet je wel genoeg kaartjes uit het spel bij je hebben natuurlijk”, lacht Dorien.

 

Positieve Gezondheid

In de zorg wordt meestal de aandoening van de mens als uitgangspunt genomen. Alle aandacht is gericht op het oplossen van klachten en gezondheidsproblemen. Het concept ‘Positieve Gezondheid’ legt het accent op de mens zelf, hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt.

Vanuit onder meer De Bagagedrager wordt gewerkt aan een spel om, net als bij Een Steekje Los?, dit bredere aspect van gezondheid bespreekbaar te maken. Dat sluit aan bij de verbindende doener die Dorien is. Als het spel getest moet
worden dan is Dorien met haar organisatie ‘De Gelukzoeker’ zeker van de partij!

Favoriet

Een favoriet spel, kaartje of uitbreidingsset heeft Dorien niet. “Lekker alle kaartjes mixen en een willekeurig kaartje pakken levert sowieso altijd gespreksstof op”, aldus Dorien. “Dat kan onder het wandelen, als afsluiting van een bijeenkomst of gewoon tussendoor. Het kan in een bestaande werkvorm of op een manier die ik op dat moment bedenk.”
Ze voegt toe: “Het leuke is dat op hetzelfde kaartje ook altijd een nieuw antwoord komt. Want, zoveel mensen, zoveel antwoorden.”

 

Leukste ervaring

Is die er, een leukste ervaring? “Jazeker!” zegt Dorien. “De laatste ervaring is altijd de leukste. Het is elke keer weer verrassend hoe het loopt, vandaar. Laatst ging ik met een zeer gemêleerde groep wandelen. Onder meer een licht verstandelijk beperkte, een vluchteling en verschillende universitair opgeleiden. Dat deze mensen met elkaar in gesprek raken met behulp van een kaartje uit Een Steekje Los? dat is echt fantastisch.”

 

Meer weten over Dorien?

Kijk dan eens op De Gelukzoeker of Lichtvoetig Stappen Maken.

Tip van Dorien:

“Of ik een tip heb voor mensen die Een Steekje Los? nog niet kennen? Ja natuurlijk!” En volledig volgens haar eigen motto: “Doe het gewoon een keertje!” Daarbij vult Dorien aan dat het fijn is als er bij die eerste kennismaking iemand is die het spel al kent. “En dan gewoon doen; ervaren is geloven!”

“Begin gewoon eens met vijf minuten spelen. Als je je dat voorneemt is de drempel laag. Iedereen wil wel vijf minuutjes iets uitproberen. Als het dan bevalt kun je altijd langer doorgaan. En houd het lekker laagdrempelig. Pak je een kaartje dat je niet leuk vindt, leg het dan gewoon terug. Net zo lang tot je er eentje hebt die je wel bevalt.”

Uitbreidingsset actiekaarten
Op de hoogte blijven van Eigenwijs nieuws?

Wil je niks missen? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.