Het is weer zover…. de jaarlijkse Lintjes Los zijn uitgereikt! Ook dit jaar zijn er kandidaten(teams) aangemeld die opvallen vanwege hun Eigenwijze, actieve en unieke manier van werken. De Lintjes Los zijn voor: Herma Brouwer, Spelleidersteam Iriszorg en Spelleidersteam Ixta Noa. In dit artikel lees je de mooie verhalen die bij de winnaars van de Lintjes horen!

 

Herma Brouwer

Wat een powervrouw, die Herma en wat zijn we blij dat ze vrijwilliger is bij De Bagagedrager. Vrolijk, enthousiast, passievol, gedreven, actief en creatief! Tegelijkertijd ook bescheiden en dankbaar tegelijk! Als ervaringsdeskundige vrijwilliger bij Herstelplein Korak nam ze deel aan de trainingen voor Een Steekje Los? en de StigmaTools en vanaf het eerste moment met veel enthousiasme.Herma zit vol energie, enthousiasme en is altijd in voor iets nieuws, deelname aan filmpjes over inclusie, het testen van nieuwe uitbreidingssets en deelname aan online workshops!

Herma heeft thuis zelfs een speciale kast ingericht met daarin alle spellen. Herma zet de spellen echt overal in, bij de theatergroep Levenskunst, in de kerk, een woongroep, op scholen en voor zeer diverse doelgroepen. Herma is creatief in het aanpassen van werkvormen én is dol op improviseren!

We kunnen bijna zeggen: waar wij zijn, daar is Herma: online & offline. Dát is nou betrokkenheid en daarom verdient zij dit jaar een Lintje Los. De kracht van kwetsbaarheid, dat omschrijft Herma wel!
Keep on going Herma!

 

Herma heeft zelf nog een prachtige reactie gegeven, die we jullie niet willen onthouden!

“Wauw een verrassing in een verrassing. Een pakketje? Ik heb niets besteld??? Bij het openen en lezen krijg ik een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen. Wat lief, wat speciaal. Ik krijg een Lintje Los van de Bagagedrager. Waar heb ik het aan verdiend? Ik vind het leuk, geweldig, opbouwend, leerzaam…. teveel om op te noemen. Vaak denk ik: ik leer er nog meer van dan de deelnemers. Je ziet mij, het is gewoon Herma, 20 april begonnen met ‘trainen’ en spelen bij Korak, zou er genoeg belangstelling zijn? Haha het was geweldig we hebben maar teams gemaakt zodat iedereen mee kon doen en er kwamen tussendoor ook nog buurtbewoners binnen die ook gewoon mee gingen doen. Wat een geweldige ervaring. Vanaf 4 mei gaan we het wekelijks spelen, met iedere week een andere of verschillende spelvormen. Korak hou je vast hier komt Een Steekje Los met Herma!”

 

 

Spelleidersteam Ixta Noa

Al enkele jaren worden de spellen ingezet om stigma, zelfstigma en herstel bespreekbaar te maken op diverse locaties van Ixta Noa. In de Praktijkhuizen in Nijmegen, Zutphen, Harderwijk en Enschede zijn vele ervaringsdeskundige medewerkers, stagiaires en vrijwilligers actief om de spellen op een eigen manier in te zetten. Tijdens de inloop, in zelfhulpgroepen en nazorggroepen, maar ook tijdens de online koffie uurtjes met bezoekers.

Maar ook extern met samenwerkingspartners zoals de wijkteams, zorgprofessionals en beleidsmedewerkers van de gemeentes. Ook directeur Gerard de Roos is altijd in voor nieuwe ideeën, kansen en mogelijkheden. In de afgelopen jaren hebben we vele testbijeenkomsten van nieuwe spellen kunnen organiseren op de prachtige locaties van de Praktijkhuizen samen met ervaringsdeskundigen van IxtaNoa. Wij zijn heel blij met deze gastvrijheid.

Een enthousiast team, zeer leergierig, nieuwsgierig én natuurlijk ook eigenwijs! Een feestje om met dit team samen te werken! In 2020 is deze samenwerking beloond met het winnen van de PGO Impactprijs voor het gezamenlijke project StigmaTools met Impact!

Wij zijn trots en blij met deze bijzondere en inspirerende samenwerking!

 

 

Spelleidersteam Iriszorg

Het begon al enkele jaren geleden toen Daantje Daniëls, Manager Zorg, de spellen van Een Steekje Los? heeft ingezet tijdens strategiedagen met managers van Iriszorg. Vanaf het moment dat de Vakgroep Ervaringsdeskundigen van Iriszorg is opgericht zijn de spellen van Een Steekje Los? direct geïntroduceerd bij ervaringsdeskundigen. De spellen worden ingezet om stigma, zelfstigma en herstel op laagdrempelige manier bespreekbaar te maken, op vele locaties binnen en buiten Iriszorg: met cliënten, in herstelgroepen, bij trainingen, met hoofdbehandelaars, beleidsmedewerkers van gemeentes, wijkbewoners, tijdens online bijeenkomsten, maar ook in volle theaterzalen én op Appelpop.

Een prachtig team, waarbij elke spelleider een eigen voorkeur heeft voor een eigen werkvorm en eigen werkwijze. Een team met veel diversiteit, een hele mooie mix met ook zorgprofessionals die hun eigen ervaringsdeskundigheid inzetten om stigma en herstel rondom verslavingszorg bespreekbaar te maken. Een bruisend team, zeer leergierig, super creatief én absoluut eigenwijs! Een feestje om met dit team samen te werken! In 2020 is deze samenwerking beloond met het winnen van de PGO Impactprijs voor het gezamenlijke project StigmaTools met Impact! Wij zijn trots en blij met deze bijzondere en inspirerende samenwerking!

Over Lintjes Los?

Waarom Lintjes Los?

In 2014 werd Ellen Spanjers volledig verrast met een ridderlintje. Bekijk hier de terugblik op deze dag. Voor deze gelegenheid heeft Jeroen de Jong, grafisch vormgever van Een Steekje Los? een speciaal ontwerp gemaakt: Een Lintje Los? Toen dachten we direct… hier gaan we iets mee doen volgend jaar. Want niet alleen Ellen verdient een lintje, maar zeker ook vele andere actieve mensen die het spel Een Steekje Los? op een speciale of bijzondere manier inzetten. En daarom reiken we sinds 2015 elk jaar Lintjes Los uit!

 

Lintjes Los in 2020

Wie zijn de winnaars van vorig jaar? Gwendolyn Rice, Danny Dijkhuizen, Vicky Bergman, Zelfregieteam Borne, Astrid Elferink en Jeroen de Jong. Je leest hier waarom zij vorig jaar het eervolle Lintje mochten ontvangen.

 

Op de hoogte blijven van Eigenwijs nieuws?

Wil je niks missen? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.