Stigma op psychische aandoeningen wegnemen: dat is het doel van de nieuwe meerjarencampagne ‘Hey, het is oké’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In de campagne is er aandacht voor vooroordelen, ervaringsverhalen en tips om zelf in gesprek te gaan.

Wij zijn heel blij dat de landelijke overheid hier aandacht aan schenkt, want wij weten al heel lang hoe fijn, belangrijk en leuk het is om met elkaar in gesprek te gaan over psychische gezondheid! In dit artikel delen we gesprekstips uit de campagne ‘Hey, het is oké’ en voegen we daar ons eigen Bagagedrager-sausje aan toe!

Tips om te praten met iemand met psychische klachten

Tip 1: Stel open vragen

Het klinkt als een open deur, maar hoe doe je dat ook alweer, een open vraag stellen? Bij een open vraag kan de ander niet antwoorden met enkel ‘ja’ of ‘nee’. Een tip om een goede open vraag te stellen: begin je zin met wie, wat, waar, wanneer of hoe?. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Hoe voel je je vandaag?’.

Ben je op zoek naar een originelere vraag? Pak dan Een Steekje Los? erbij, of één van de uitbreidingssets. Zo kom je spelenderwijs in gesprek. En het leuke is, je deelt allebei ervaringen!

 

Tip 2: Vraag door

Oei, dit kan soms lastig zijn. Je hebt een vraag gesteld en iemand deelt iets persoonlijks met je. Kun je dan nog doorvragen en hoe doe je dat? Vanuit de campagna ‘Hey, het is oké’ wordt de tip gegeven om wél door te vragen, ook als dat spannend is. Als de ander liever niet doorpraat, kan hij of zij dat zelf aangeven. Denk: niets vragen is erger!

Om makkelijker door te kunnen vragen in een ontspannen gesprek is een wandeling altijd een goed idee (zeker in coronatijd). Hiervoor kun je bijvoorbeeld de coronaproof wandelkaartjes gebruiken. Een coronaproof wandeling kun je ook organiseren met een selectie van je eigen kaartjes. Download hiervoor gratis de werkvorm.

Ervaring van een coronaproof wandelaar:

Ik ben graag in gesprek met mensen en wandelen is één van mijn dagelijkse bezigheden. Hoe mooi als daar een combi in komt! Samen wanelen en via de kaartjes in gesprek zijn over bepaalde thema’s

 

Tip 3: Oordeel niet

Ook dit klinkt makkelijk, maar dat is het niet. We hebben de neiging om wat de ander beschrijft vanuit onze eigen situatie of gevoelswereld te bekijken. En dan ‘vind’ je misschien iets van wat de ander zegt. Om een goed gesprek te voeren is het belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Als je niet oordeelt, geef je de ander de ruimte om te zeggen hoe hij of zij zich voelt. En…. je geeft jezelf de kans om de ander te begrijpen of er in ieder geval voor de ander te zijn.

 

Meer informatie?

Wil je ervaringsverhalen lezen, meer informatie of tips over het bespreekbaar maken van psychische problemen? Kijk dan op de campagnewebsite www.heyhetisoke.nl .

Op de hoogte blijven van Eigenwijs nieuws?

Wil je niks missen? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.