De afgelopen 10 jaar zijn er 9 scripties over de spellen van De Bagagedrager geschreven. In de scripties doken studenten net even (een heel stuk) dieper in de spellen en de toepassing ervan. Daar kwamen vaak hele interessante, belangrijke en waardevolle aanbevelingen uit. Waar wij dat weer verder mee aan de slag gingen. Heel veel dank aan alle stagiaires voor de prachtige scripties én de hele fijne samenwerking!

Alles op een rij

Nu hadden we de scripties al een hele tijd op een grote (digitale) berg klaarliggen. We dachten er over na: hoe kunnen we de belangrijkste kennis delen die de studenten hebben verzameld? En toen was daar Serge Metselaar, die alle highlights uit de scripties bundelde tot mooie, overzichtelijke, informatieve overzichten. Arlette Juch zorgde voor de spellingtechnische puntjes op de i. Dus…. neem snel een kijkje bij het nieuwe overzicht van alle scripties. Je vindt ze hier.

scriptie

Wij zijn blij met stagiaires en afstudeerders!

Wij zijn altijd blij met stagiaires en studenten die afstuderen. Sinds 2012 krijgen wij vragen van studenten die een scriptie willen schrijven over de spellen. Vaak vanuit Saxion Toegepaste Psychologie, maar ook van HAN Pedagogiek en zelfs ook vanuit Hogeschool Antwerpen, Ergotherapie.

De onderwerpen zijn zeer divers. De afstudeeronderzoeken zijn soms gedaan tijdens het ontwikkeltraject van nieuwe uitbreidingssets, zoals bij de set Dementie. Ook is er onderzoek gedaan naar het effect van de trainingen voor spelleiders.

Voor ons levert het enorm veel op, omdat er uit deze onderzoeken handige aanbevelingen komen die we natuurlijk ook overnemen. We willen continu verbeteren om ervoor te zorgen dat onze spellen en workshops zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeften van de mensen. Het geeft ook ons inzicht in de theoretische onderbouwing, kansen voor doorontwikkeling en vaak ook de bevestiging dat de spellen echt een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld destigmatisering.

 

Enkele bijzondere scripties en uitkomsten

De scriptie van Laura Keulemans, waarin zijn onderzoek deed naar de inzet van het spel voor psycho-educatie op een gesloten afdeling, is voor ons bijvoorbeeld heel waardevol geweest. Ze is cum laude afgestudeerd als Ergotherapeut bij de Hogeschool Antwerpen. Sindsdien worden de spellen veel in België ingezet. De conclusie van dit onderzoek was, dat vooral de kennisvragen ‘te Nederlands’ waren. Dit was de aanleiding dat Laura nu, samen met UPC Duffel (afstudeerplek), voor ALLE uitbreidingssets een Vlaamse versie maakt. Door dit contact hebben we een hele mooie samenwerking met onze Vlaamse collega’s gekregen en is er zelfs subsidie gekomen vanuit België om deze Vlaamse versie te maken.

Ook Dorieke den Boon is afgestudeerd met een 9 én een 10 voor haar mondelinge verdediging bij Hogeschool Leiden. Zij deed als eerste onderzoek naar de stigmatool Label erop Los. Uit dit onderzoek bleek ook dat deze stigmatool een grote bijdrage levert aan destigmatisering. Wij zijn hier heel blij mee.

De scriptie van Iris Jonker en Lyanne ten Brummelhuis heeft in 2017 zelfs de Geralien Scriptieprijs gewonnen voor het onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van het spel Een Steekje Los? en de ervaringen van spelleiders en deelnemers op het gebied van stigmabestrijding, kwaliteit van leven en herstel.

 

Bekijk hier het overzicht van alle scripties

Op de hoogte blijven van Eigenwijs nieuws?

Wil je niks missen? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via Facebook, YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.