impactprijs

Hoera! We hebben de Impactprijs 2020 gewonnen met StigmaTools met Impact. Het project StigmaTools is een initiatief van Zorgbelang Inclusief in samenwerking met Iriszorg, IxtaNoa en stichting De BagagedragerVeertien projecten waren genomineerd en er zijn drie juryprijzen en een publieksprijs uitgereikt voor projecten die met gezamenlijke inzet van het patiënten perspectief impact hebben op de kwaliteit van zorg en/of kwaliteit van leven.

De Impactprijs is bekend gemaakt door PGOSupport tijdens de online talkshow op donderdag 1 oktober 2020, met ruim 240 bezoekers. Het was een prachtige talkshow én een spannende prijsuitreiking.  Het was een spannende prijsuitreiking, achter de schermen hadden we volop app contact met ons hele team, zodat we onze spanning én feestvreugde volop konden delen. Veel dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit project én aan iedereen die bij de talkshow aanwezig was om ons te ondersteunen!

De juryprijzen gingen naar stichting Zorgbelang Inclusief met het project ‘StigmaTools met impact’, Jeugdreuma Vereniging Nederland met ‘Onderzoeksagenda Jeugdreuma’ en BVN – Borstkankervereniging Nederland met ‘Implementatie time-out en gedeelde besluitvorming bij borstkanker’. Stichting Zorgeloos naar School won de publieksprijs met de ‘Doe-het-samen-gidsen Zorgeloos naar school’.

Mooie woorden van de jury over StigmaTools:

“Je wordt super enthousiast van dit project, het bruist en het borrelt.
Het heeft een heel brede basis: er zijn heel diverse doelgroepen bij betrokken.
Er is aandacht besteed aan de inzet van ervaringsdeskundigen.
Er wordt expliciet ingezoomd op de samenleving en sociaal ingestoken thema’s.
Het project is opschaalbaar en het is inmiddels ook al onderdeel geworden van reguliere activiteiten in diverse regio’s. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar de effecten van de inzet van de StigmaTools.”

impactprijs 2020

Project StigmaTools

Mensen met een psychische aandoening krijgen vaak te maken met onbekendheid, onbegrip en vooroordelen, ook wel stigma genoemd. Stigmatisering is voor mensen met een psychische aandoening een grote barrière voor herstel. Het is een hardnekkig probleem en er is grote behoefte om stigma bespreekbaar te maken. Door (zelf)stigmatisering ervaren mensen onder meer angst, inkomensverlies, werkloosheid, verkleinen sociaal netwerk, depressieve symptomen.

Het doel van het project StigmaTools is om op laagdrempelige en toegankelijke manier in gesprek te raken over (zelf)stigma. Met behulp van 20 StigmaTools wordt meer openheid, bewustwording, begrip, herstel en sociale inclusie nagestreefd. Binnen 1,5 jaar zijn 45 ervaringsdeskundigen getraind. Zowel ervaringsdeskundige vrijwilligers, maar zeker ook zorgprofessionals die hun ervaringsdeskundigheid inzetten. Er zijn ruim 40 gespreksbijeenkomsten geweest met de StigmaTools, waarbij er ruim 850 mensen bereikt zijn in 14 gemeenten in Gelderland en Overijssel.

Impact

De inzet van StigmaTools door getrainde ervaringsdeskundigen (ex-cliënten en zorgprofessionals) is een nieuwe manier van belangenbehartiging én lotgenotencontact: in gesprek gaan over wat stigma is en wat de gevolgen ervan zijn, versterkt de eigenwaarde van de mensen met een psychische kwetsbaarheid en opent de ogen van wijkbewoners, werkgevers, collega’s, professionals, beleidsmakers. De inzet van ervaringsdeskundigheid bij zorgprofessionals heeft een meerwaarde op de kwaliteit van zorg.
Door inzet van de StigmaTools kun je de kwaliteit van leven verbeteren. De tools zijn effectief in het verminderen van (zelf)stigmatisering als ze worden ingezet volgens een specifieke methode.

Lees alle informatie, vlogs en artikelen over dit project op de website van Zorgbelang Inclusief. Dit is een tweejarig project en is mede mogelijk gemaakt door subsidie van ZonMw

Op de hoogte blijven van Eigenwijs nieuws?

Wil je niks missen? Volg onze nieuwtjes en ontwikkelingen via FacebookYouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.