We hebben maandenlang overlegd over wat nou de naam moest worden van de junior versie van Een Steekje Los?. Daarbij kregen we heel veel leuke, originele, grappige en mooie namen toegestuurd. We vertellen je zo graag meer over hoe de naam gekozen is, maar eerst, de onthulling! Gwendolyn vertelt je in onderstaand filmpje wat het is geworden:
En inderdaad, als je goed kijkt, hoef je het filmpje niet te bekijken om de naam al te weten. 😉
Toen we begonnen met het maken van de versie van Een Steekje Los? voor kinderen, gebruikten we de naam Een Steekje Los? Junior. Volwassenen vonden dat een prima naam voor het nieuwe spel. Maar juist de kinderen vonden de toevoeging ‘Junior’ niet goed.
Dus zijn we op zoek gegaan naar een naam die kinderen wel goed vonden, want het spel is voor hun! We hebben aan de testgroepen en op social media gevraagd om namen te verzinnen. Daar kwamen in totaal meer dan 100 namen uit. Zoals:
- Wat vind jij?
- Wie ben jij?
- Kijk mij nou?
- Vertel jij het?
- Praat je mee?
- Deel jij het?
- Kijk je in mijn hoofd
- Raar maar waar
- Wat is raar?
- Beken je kleur
- Ken je kleur
- Binnenste Buiten?
- Praat maar raak
- Hersenspel
- Wat is anders?
- Alles kids?
- Heppie dat ook?
- Denk eens anders?
…en zo nog 100 namen meer
En dan heb je dus heel veel mogelijke namen, en moet er een keuze gemaakt worden. We waren al een tijd bezig met het spel maken en de demo-versie was al af. Daarom wisten we goed wat we met het spel wilden en waarvoor het bedoeld was. Om een goede keuze te maken, hebben we alles op een rijtje gezet. De doelen van het spel, maar ook wat het juist niet is, en de voorwaarden en eisen voor de naam ervan.
De doelen van het spel zijn:
- In gesprek over ‘anders’ zijn en (psychische) diversiteit bij kinderen
- Het contact en de verbinding tussen kinderen met en zonder beperking verbeteren door met elkaar in gesprek te komen
- Bespreekbaar maken van taboerijke onderwerpen en vooroordelen
- Bevorderen van openheid en meer begrip, op een speelse en interactieve manier
- Het spel is op maat in te zetten en aan te passen door zijn eigen wijze van spelen.
Het spel is geen therapie, zelfreflectie spel of weerbaarheidsspel. Het is geen spel om persoonlijke problemen van kinderen naar boven te halen. Het gaat om het contact en de verbinding tussen kinderen. Door laagdrempelig in gesprek te gaan, gaan kinderen elkaar beter begrijpen en daardoor anders met elkaar om.
De naam moest voldoen aan een aantal punten. Daarom viel er al een groot deel van de namen af. Ondanks dat ze vaak heel erg leuk verzonnen waren, waren ze het net niet. Veel namen waren te algemeen, niet onderscheidend en niet genoeg gericht op het doel van dit spel.
De punten waren:
- Speelse, uitnodigende, onderscheidende en prikkelende naam
- Geen Engelse woorden
- Met een knipoog naar psychische diversiteit
- Met een link naar het doel en inhoud van het spel
- Bij voorkeur een naam met een vraagteken, omdat je door een vraag sneller wordt uitgenodigd actief mee te doen
- Bij voorkeur een naam met drie korte woorden
- Past in de lijn van Een Steekje Los? en Doe je mee?
- De naam mag nog niet bestaan en mag niet gelinkt worden aan bestaande erkende organisaties, producten, methodieken of tv programma’s
Uit alle namen die voorbij kwamen, kozen we eerst Wat is raar?. Maar dan lijkt het alsof er goede en foute antwoorden zijn, terwijl we juist willen laten merken met het spel dat anders of raar niet ook betekent dat het slecht of fout is. Daarom hebben we het veranderd in Is dat raar?.
Is dat raar? voldoet aan alle net genoemde criteria. Het is een mooie afgeleide van Een Steekje Los? en een goede openingsvraag. Ook is deze naam gericht op beeldvorming, taboes en (voor)oordelen. In de testgroepen en in wat kinderen hebben bedacht aan namen, werd het woord raar ook vaak gebruikt. Dat is niet vreemd, want het woord ‘raar’ is echt kindertaal voor iets wat vreemd, gek of afwijkend is.
Als je zoekt op internet wat het woord ‘raar’ betekent, dan vind je betekenissen als afwijkend van de norm, niet gebruikelijk, anders en apart, en bijvoorbeeld bespottelijk, bizar, bevreemdend, gek, dwaas, mal en maf. Maar ook dingen die meer positief geladen zijn, zoals excentriek, grappig, grotesk, merkwaardig en bijzonder.
Al deze woorden zijn waar wij het over willen hebben met Is dat raar?. Dank aan degenen die meegedacht hebben. Door al jullie bedenksels zijn we uiteindelijk op deze passende naam gekomen: Is dat raar?. Helemaal zo raar nog niet, toch?