StigmaTools met impact
Ons jaar eindigt wel heel mooi, met een subsidietoekenning van ZonMw voor een project waarbij wij ons weer hard gaan maken voor verdere destigmatisering met onze StigmaTools.
Wij zijn erg blij dat onze projectaanvraag volledig is toegekend: StigmaTools met impact, in gesprek over stigma voor meer openheid, begrip, herstel en sociale inclusie. Er werden 96 projectaanvragen ingediend, waarvan 12 projecten gehonoreerd zijn. En daar horen wij bij! We zijn echt enorm blij met deze toekenning.
Het was een zeer pittige aanvraag en er waren strenge selectiecriteria. We hebben een prachtige reactie gekregen van de programma-commissie. Het eindoordeel was:
“Het project is zeer relevant, uw project richt zich op een zeer relevant en hardnekkig probleem. En heeft tot doel het in hun kracht zetten van de doelgroep zelf. Verder implementatie wordt vormgegeven door ervaringsdeskundigen op te leiden. Ook wordt de relatie gelegd met de bewustmakingskant. Onderwijs wordt er ook in betrokken, waarmee men ook aankomend professionals zou kunnen meenemen. Implementeren van stigmatools is nodig.
Ook de kwaliteit van het project werd als goed beoordeeld. U heeft gezorgd voor een uitstekende inbedding met relevante en belangrijke partners. De doelgroep zelf is via de samenwerkende organisaties vertegenwoordigd en ervaringsdeskundigen participeren in het project, zodat een leereffect optreedt ten aanzien van de implementatie van de stigmatools en aansluiting bij de behoefde van de doelgroepen.”
Dit project start in januari 2019 en heeft een looptijd van 2 jaar. Zorgbelang Inclusief is penvoerder en Ellen Spanjers is projectleider. Zij voert dit project uit in samenwerking met Iriszorg Vakgroep Ervaringsdeskundigen, IxtaNoa, de gemeente Bronckhorst en De Bagagedrager.
Dit project wordt gefinancierd door ZonMw met cofinanciering van Zorgbelang Inclusief, Iriszorg, IxtaNoa en de gemeente Bronckhorst.
Samenvatting van het project: StigmaTools met impact
Doel
Op laagdrempelige en toegankelijke manier in gesprek over (zelf)stigma met behulp van 20 StigmaTools, met als doel meer openheid, bewustwording, begrip, herstel en sociale inclusie.
Doelgroep
Ervaringsdeskundigen, cliënten, zorgprofessionals, wijkbewoners, studenten, docenten, beleidsmedewerkers in de regio Nijmegen, Arnhem, Zutphen, Bronckhorst en Enschede
Activiteiten
Training en intervisie aan 12 ervaringsdeskundigen gericht op het inzetten van de StigmaTools
Organiseren van 30 bijeenkomsten waarbij 200 – 800 mensen bereikt worden.
Relevantie
Stigmatisering is voor mensen met een psychische aandoening een grote barrière voor herstel. Het is een hardnekkig probleem en er is grote behoefte om stigma bespreekbaar te maken.
Initiatiefnemer en samenwerkingspartners
Zorgbelang Inclusief in samenwerking met Iriszorg Vakgroep Ervaringsdeskundigen, IxtaNoa, gemeente Bronckhorst, De Bagagedrager.
Projectleider
Ellen Spanjers: ellenspanjers@zorgbelanginclusief.nl
ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers:
• Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
• De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)