Twee studenten van Saxion Hogeschool zijn genomineerd voor de Geralien Holsbrink Scriptieprijs 2017. Iris Jonker en Lyanne ten Brummelhuis hebben in 2017 onderzoek gedaan naar de toepassingsmogelijkheden van het spel ‘Een Steekje Los?’ en de ervaringen van spelleiders en deelnemers op het gebied van stigmabestrijding, kwaliteit van leven en herstel. Het onderzoek is afgerond en heeft mooie resultaten opgeleverd waar stichting De Bagagedrager mee verder kan. Het onderzoek is behaald met een 8, zowel de inhoud, alsook de mondelinge presentatie en scriptieverdediging, waar we erg trots op zijn.
Wij kijken terug op een erg prettige samenwerking met Iris en Lyanne. Wij zijn ook erg blij met de uitkomsten van het onderzoek, vooral ook omdat het kwalitatief onderzoek was en er vele mooie citaten zijn vermeld. Veel dank aan alle spelleiders en deelnemers die hebben meegewerkt aan dit onderzoek.
Onderzoeksvraag:
Op welke manier wordt het spel ‘Een Steekje Los?’ toegepast en wat zijn de ervaringen van dit spel van spelleiders en deelnemers bij verschillende GGZ-gerelateerde organisaties op het gebied van stigmabestrijding, kwaliteit van leven en het herstel?
Samenvatting resultaten en conclusie
Uit de resultaten blijkt ten eerste, dat het spel verschillende toepassingsmogelijkheden kent en dat de organisaties de toepassing aanpassen aan de doelgroep en de doelstelling waarmee het spel ingezet wordt. Het spel ‘Een Steekje Los?’ kan op verschillende manieren worden ingezet, waarbij de spelleider zijn toepassingsmogelijkheid aanpast aan de doelgroep en het doel dat hij/zij heeft.
Ten tweede blijkt dat het spel zorgt voor meer begrip en leidt tot nieuwe inzichten bij de spelleiders en deelnemers, dat een bijdrage levert aan het bestrijden van stigma binnen de psychiatrie ondanks dat sommige vragen als te confronterend worden ervaren.
Ten derde blijkt dat het spel zowel belemmerende als bevorderende aspecten bevat omtrent de kwaliteit van leven en het herstelproces bij de deelnemers. Zo blijkt dat de hulpverleningsrelatie bevorderd wordt, wanneer het spel gespeeld wordt tussen hulpverleners en cliënten. Deze verbeterde hulpverleningsrelatie zorgt voor een betere kwaliteit van leven bij de deelnemers. Zo geven zij onder andere aan dat zij door het spelen van het spel sociale contacten opdoen, aangezet worden tot het zoeken van professionele hulp, zich begrepen en geaccepteerd voelen en stigma’s doorbroken en besproken worden. Deze aspecten bevorderen de kwaliteit van leven en het herstelproces van de deelnemers. Echter, worden er ook belemmerende aspecten aangegeven die een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven en het herstelproces. De belemmerende aspecten hebben, volgens de respondenten, te maken met de rol van de spelleider en de herstelfase van de deelnemer. Wanneer een spelleider onvoldoende bekwaam is, kan hij niet goed genoeg doorvragen of de essentie uit het spel halen, wat de kwaliteit van leven en/of het herstelproces zou kunnen belemmeren bij de deelnemers.
Aanbevelingen:
Aan de hand van de conclusies zijn er aanbevelingen opgesteld. Deze zijn gericht op vervolg onderzoek doen naar de competenties van de spelleider en het effect van het spel. Om van dit spel een methodiek te ontwikkelen, moet er meer effectonderzoek gedaan worden voor de theoretische onderbouwing van het spel. Op deze manier kan er evidence-based onderzoek gedaan worden naar de bijdrage van het spel op de kwaliteit van leven en het herstel. Daarnaast zien een aantal respondenten de meerwaarde van een extra uitbreidingsset over rouw. Thema’s als rouw, de dood en zelfdoding worden bij deze uitbreidingsset uitvoeriger besproken.
In de discussie komt de visie van de onderzoekers naar voren, waarbij zij pleiten dat GGZ-gerelateerde organisaties die het spel ‘Een Steekje Los?’ inzetten als onderdeel van hun methodiek, bekwame spelleider inzetten.
Academie Mens en Maatschappij Saxion Hogeschool Enschede, 2017
Dinsdag 31 oktober 2017 wordt de winnaar bekend gemaakt van de Geralien Holsbrink Scriptieprijs 2017.